Türkiye, SDG-Suriye ordusu uzlaşmasını sahada izliyor
MSB kaynakları, SDG'nin yıl sonuna kadar Suriye ordusuna entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye, süreci sahada yakından izliyor ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ediyor.

Oluşturma Tarihi: 2025-07-31 12:32:42

Güncelleme Tarihi: 2025-07-31 12:34:08

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Suriye'deki son duruma ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. 10 Mart 2025 tarihinde Suriye hükümeti ile terör örgütü SDG arasında varılan uzlaşıya göre, yıl sonuna kadar terör örgütü SDG'nin Suriye ordusuna entegre edilmesi gerektiği belirtildi. Bakanlık kaynakları, SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonuna yönelik gelişmeleri sahada yakından takip ettiklerini açıkladı.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanlığında düzenlenen basın toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. 23 ve 30 Temmuz'da meydana gelen kazalarda şehit olan Hava Savunma Üsteğmen Tuğrul Özsu ve Topçu Uzman Çavuş Servet Ökkeş Çakır ile İskenderun'da rahatsızlanarak şehit olan Muhafız Er Hayrullah Halit Kahraman ve İkmal Er Semih Erdoğan'a Allah'tan rahmet diledi.

Tuğamiral Aktürk, son bir hafta içinde Irak'ın kuzeyinden kaçan 4 PKK'lı teröristin teslim olduğunu bildirdi. Ayrıca, yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 298 kişinin yakalandığını, 660 kişinin ise sınırı geçemeden engellendiğini ifade etti. 1 Ocak'tan bu yana yakalananların sayısının 4 bin 257'ye, engellenenlerin sayısının ise 44 bin 290'a ulaştığını aktardı. Hafta içerisinde gerçekleştirilen operasyonlarda 30 kilogramdan fazla uyuşturucu ele geçirildiği de bildirildi.

Suriye Harekat Alanlarında imha edilen tünellerle ilgili bilgiler paylaşan Aktürk, Tel Rıfat'ta 212 kilometre, Münbiç'te ise 305 kilometre olmak üzere toplamda 517 kilometrelik tünel hattının imha edildiğini açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin başta Kıbrıs, Azerbaycan, Libya, Kosova, Bosna Hersek ve Katar olmak üzere birçok dost ülkeye destek verdiğini vurguladı.

İsrail'in saldırılarına da değinen Aktürk, Gazze'deki insani felaketin son bulması için uluslararası toplumun bağlayıcı önlemler alması gerektiğini belirtti. Batı Şeria'daki ilhak teşebbüslerine ve İsrail'in saldırgan tutumuna dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in IDEF 2025 kapsamında gerçekleştirdiği temaslara değinen Aktürk, Bakan Güler'in çok sayıda ülkenin temsilcisiyle görüşmeler yaptığını, 11 ülke ile askeri anlaşmalar imzalandığını söyledi. Ayrıca 28 Temmuz'da ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Joseph Barrack'ın Bakan Güler'e nezaket ziyareti gerçekleştirdiğini, görüşmede savunma sanayii işbirliğinin derinleştirilmesinin ele alındığını aktardı.

Eğitim ve tatbikat faaliyetleri hakkında da bilgi veren Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Gürcistan, Pakistan, ABD, Almanya, Lübnan ve Maldivler'de çeşitli eğitim ve liman ziyaretlerine katıldığını belirtti. NATO'nun Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri kapsamında 6 Ağustos'ta Romanya hava sahasında düzenlenecek Mukabil Hava Harekatı eğitimine iki adet F-16 uçağıyla katılım sağlanacağını ifade etti.

IDEF 2025 Fuarı'nın büyük ilgi gördüğünü bildiren Aktürk, 49 ülkeden 1491 firmanın katıldığı, 120 binden fazla kişinin ziyaret ettiği fuarda 11 ülke ile anlaşmalar imzalandığını ve 43 ikili görüşme gerçekleştirildiğini belirtti.

Personel temini kapsamında 25 Temmuz'da başlayan MSB, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarına uzman yardımcısı alımı başvurularının 25 Ağustos'a kadar süreceğini, bilişim personeli alımının 4 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında yapılacağını bildirdi. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında silah altına alınacak askerlerin sonuçlarına e-Devlet üzerinden erişilebileceğini aktardı.

5 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılacak olan 2025 Yüksek Askeri Şura toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi belirlenecek.

İskenderun'da iki askerin şehit olduğu olaya ilişkin başlatılan idari tahkikatın büyük bir titizlikle sürdüğü, olayın tüm yönleriyle incelendiği belirtildi. Ayrıca Pençe-Kilit operasyon bölgesinde gazdan etkilenerek şehit olan 12 askerle ilgili idari tahkikatın önümüzdeki hafta tamamlanacağı açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdüreceğini, bu doğrultuda Suriye yönetiminin terörle mücadele kapasitesini artırmak amacıyla eğitim, danışmanlık ve teknik destek sağlanacağını da vurguladı.