Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Beyaz TV canlı yayınında gündeme ilişkin çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Karadeniz'de yeni doğal gaz keşfi hakkında konuşan Yılmaz, Türkiye'nin enerji bağımsızlığına adım adım yaklaştığını, bu sürecin hem jeopolitik hem de ekonomik anlamda büyük bir kazanım sağlayacağını vurguladı. “Sadece bu yıl, üretim sayesinde cari açıkta 4-5 milyar dolarlık azalma yaşanacak” diyen Yılmaz, Türkiye'nin nükleer enerjiyle de tanışacağını belirtti. “Yeni müjdeler gelebilir” sözleri dikkat çekti.
CARİ AÇIKTA 5 MİLYAR DOLARLIK DÜŞÜŞ
“Sakarya gaz sahası, Gabar'daki petrol ve Karadeniz'deki yeni keşif” ile üretimin ciddi bir seviyeye ulaştığını belirten Yılmaz, bu gelişmelerin makro ekonomik istikrarın sağlanmasında kritik rol oynayacağını söyledi. Türkiye'nin enerji ithalatına bağımlılığının azalmasıyla birlikte cari açığın da hızla kapanmaya başladığını ifade etti.
“Sadece bu kaynaklarla bu yıl cari açıkta 4-5 milyar dolar düşüş yaşanacak. Enerji bağımsızlığı siyasi ve ekonomik bağımsızlığımız için hayati” dedi.
TÜRKİYE NÜKLEER ENERJİYE HAZIRLANIYOR
Yılmaz'ın en dikkat çekici açıklamalarından biri de nükleer enerjiye yönelikti. Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda nükleer enerjiyle tanışacağını söyleyen Yılmaz, bu alandaki çalışmaların hızla sürdüğünü kaydetti. Nükleer enerji sayesinde Türkiye'nin hem enerji arz güvenliğini sağlayacağı hem de uzun vadede ekonomik yükten kurtulacağı belirtildi.
“Yeni müjdeler gelebilir. Nükleer enerji hamlesiyle birlikte bağımsız bir enerji politikası inşa ediliyor.”
TERÖRDE TARİHİ KIRILMA: PKK SİLAH BIRAKIYOR
Canlı yayında sadece enerji değil, iç güvenlik politikaları da gündemdeydi. Yılmaz, PKK'nın silah bırakma ve kendini feshetme sürecine dikkat çekti. Bu adımın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun bir yansıması olduğunu belirtti.
“Bu, artık bir devlet politikası. Dezenformasyona karşı dikkatli olmalıyız. Süreci sabote etmek isteyenler çıkacaktır” dedi.
TERÖRÜN EKONOMİK YÜKÜ 2 TRİLYON DOLAR
Yılmaz, Türkiye'nin terörle mücadelesinin sadece güvenlik değil, ekonomik açıdan da büyük bir kazanım sağlayacağını belirtti. Terörün özellikle Doğu ve Güneydoğu'da çok ağır bedeller ödettiğini hatırlatan Yılmaz, bazı hesaplara göre 2 trilyon dolarlık bir kayıptan söz edildiğini açıkladı.
“Bu mesele kalıcı şekilde çözülürse, en büyük faydayı yine o bölgelerimiz görecek. Kalkınma hızlanacak, huzur tesis edilecek.”
UKRAYNA-RUSYA BARIŞI: “HENÜZ ERKEN”
Yılmaz, Rusya ile Ukrayna arasında bir barış ihtimali sorulduğunda ise Türkiye'nin barış ve istikrardan yana net tavrını yineledi. Türkiye'nin aktif diplomasi yürüttüğünü belirten Yılmaz, ateşkesin kısa vadede mümkün olabileceğini ancak barışın hâlâ uzak olduğunu belirtti.
“Diplomasi yoksa savaş vardır. Türkiye çözümden yana. Kapasitemiz de irademiz de var” dedi.
SURİYE DOSYASI: “GÜVEN ORTAMI DÖNÜŞLERİ HIZLANDIRACAK”
Suriye ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz, ülkenin istikrarı ve toprak bütünlüğünün Türkiye için vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırma kararının da memnuniyet verici olduğunu belirten Yılmaz, gönüllü geri dönüşlerin hızlanacağını ifade etti.
“Suriye istikrara kavuşursa, biz de nefes alırız. Geri dönüşler onurlu ve gönüllü olacak” dedi.
ENFLASYONDA YARI YARIYA GERİLEME
Programda ekonomi başlığı da masadaydı. Enflasyon hedefinde bir sapma olmadığını belirten Yılmaz, geçen yıl mayısta yüzde 75,5 olan enflasyonun bu yıl 37,9'a düştüğünü söyledi. Üretici enflasyonunun da ciddi düşüş yaşadığını açıklayan Yılmaz, yıl sonu hedeflerinin 20'li rakamlar olduğunu belirtti.
“11 ay kesintisiz düşüş yaşandı. Trend olumlu. Hedefimiz tek haneli enflasyon.”