Türkiye, Gazze'ye 14 uçak ve 16 gemiyle yardım ulaştırdı
Türkiye, 2023'ün ekim ayından bu yana Gazze'ye 101 bin 271 ton insani yardım ulaştırdı. Yardımlar arasında sahra hastaneleri, gıda, ilaç, çadır ve jeneratörler yer aldı. AFAD'ın koordinasyonundaki yardımlar kesintisiz sürüyor.

Oluşturma Tarihi: 2025-08-08 12:16:34

Güncelleme Tarihi: 2025-08-08 12:17:44

AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, 2023'ün ekim ayından bu yana Türkiye'nin Gazze'ye ulaştırdığı insani yardım miktarının 101 bin 271 tona ulaştığını bildirdi. Pehlivan, AFAD Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten itibaren Filistin topraklarında aralıksız sürdürdüğü saldırılar nedeniyle 61 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 151 bini aşkın kişinin yaralandığını ve 2 milyon insanın yerinden edildiğini söyledi.

İnsanlık onurunu hiçe sayan saldırıların temel ihtiyaçlara erişimi imkansız hale getirdiğini belirten Pehlivan, bu durumu meşru müdafaa olarak savunanların tarihe suç ortağı olarak geçeceğini, sessiz kalan her diplomatik söylemin ise çocuk kanlarının sorumluluğunu taşıyacağını vurguladı. Pehlivan, yaşanan olayların AFAD tarafından yakından takip edildiğini ve AFAD'ın kendi imkanlarıyla sağladığı yardımların yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılay, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumların temin ettiği insani yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırıldığını ifade etti.

Gazze sınır kapılarının mart ayından itibaren insani yardıma kapalı olduğunu hatırlatan Pehlivan, 27 Temmuz'da yardım tırlarının geçişine sınırlı saatlerde yeniden izin verildiğini, bu tarihten itibaren AFAD koordinasyonunda hazırlanan yardımların Gazze'ye ulaştırılmaya başlandığını aktardı. Pehlivan, yardım malzemelerinin büyük kısmının un, gıda, bebek maması, ilaç ve hijyen ürünlerinden oluştuğunu ve sadece son 11 günde Türkiye'ye ait 178 insani yardım tırının el-Ariş'ten Gazze'ye giriş yaptığını söyledi.

Yaklaşık yüzde 60'ı gıda ve yüzde 40'ı barınma malzemesinden oluşan 500 tırlık yardım konvoyunun ise el-Ariş'teki depolarda Gazze'ye gönderilmek üzere bekletildiğini belirten Pehlivan, Türkiye'nin bu gayretle Filistin halkına olan desteğini net biçimde ortaya koyduğunu kaydetti. Pehlivan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı koordinasyonuyla uluslararası düzeyde yardım çalışmalarının başlatıldığını aktardı.

Pehlivan, Türkiye'nin Gazze'ye bugüne kadar 14 insani yardım uçağı ve 16 yardım gemisi gönderdiğini, toplamda ulaştırılan insani yardım miktarının 101 bin 271 ton olduğunu açıkladı. Bu yardımların sadece gıda ve malzeme değil, insanlık onurunu da taşıdığını ifade etti. Gazze'ye ulaştırılan yardımlar arasında 8 sahra hastanesi, 53 ambulans ve kurtarma aracı, 1451 jeneratör, 351 yaşam konteyneri, 245 ton tıbbi malzeme, 3 mobil mutfak aracı, 25 bin 729 ton gıda malzemesi, 65 bin 270 ton un, 3 bin 171 ton içme suyu, 550 ton temizlik malzemesi, 281 bin hijyen seti, 25 bin 180 çadır, 113 bin 608 battaniye, 19 binden fazla uyku tulumu, 151 bin barınma malzemesi, 469 binden fazla giyecek ve binden fazla oyuncak seti yer aldı.

AFAD Başkanı, vatandaşların destekleriyle düzenlenen yardım kampanyalarına da değindi. 2018'de "Filistin'e Umut Ol", 2019'da "Filistin İçin Paylaşma Vakti", 2023'te "Filistin İçin El Ele" ve son olarak bu yıl şubat ayında başlatılan "Gazze İçin El Ele Kampanyası" ile toplanan bağışların hayati yardımların temininde kullanıldığını ifade etti. Pehlivan, AFAD'ın bugüne kadar 5 kıtada 82'den fazla ülkeye yardım götürdüğünü, Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasına göre en fazla yardım yapan ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Türkiye'nin insanlığın sustuğu yerde konuşmaya devam edeceğini belirten Pehlivan, ülkenin zalime boyun eğmeden mazlumun yanında yer almaya devam edeceğini vurguladı. Filistin halkının yanında olmayı sürdüreceklerini ve merhamet eliyle mağdurların umudu olmaya devam edeceklerini kaydetti.