Dolar

32,1160

Euro

35,0515

Altın

2.523,44

Bist

10.643,58

Tüm Türkiye ilk astronotunun uzay yolculuğunu izledi

Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan 'ilk insanlı uzay misyonu' kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yolculuğu tüm Türkiye'den izlendi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-19 08:49:20

Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirecek Gezeravcı'nın yolculuğu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Taksim Meydanı'ndaki "dome çadır” adı verilen dev kubbeli planetaryumdan ve Bilim Üsküdar'da vatandaşlar tarafından takip edildi.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da uzay yolculuğunu Taksim Meydan'ındaki planetaryumdan takip etti.

AA-20240119-33475450-33475446-ILK_TURK_ASTRONOT_GEZERAVCININ_UZAYDAKI_ILK_SOZU_ISTIKBAL_GOKLERDEDIR_OLDU

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından yürütülen Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı kapsamında, TSİ 00.49'da NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde gerçekleşen yolculukla vatandaşlar ilk Türk astronotun uzay yolculuğuna şahitlik etmiş oldu.

Kayseri Bilim Merkezi'nden de izlendi

Kayseri Bilim Merkezi'nde, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğu izlendi.

TÜBİTAK destekli 6 bilim merkezinden olan Kayseri Bilim Merkezi'ni ziyaret eden öğrenciler aileleriyle gün içinde Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın bu gece başlayan uzay yolculuğu öncesinde çeşitli atölyelere katıldı.

03_2024_12_Ocak_02_AA-33474746

Kayseri Bilim Merkezi Tesis Sorumlusu Şenay Kırkar, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunun Kayseri'deki bilim merkezinden birçok katılımcıyla izlendiğini söyledi.

Türkiye'nin ilk uzay misyonu olan bu etkinliğin tarihi bir olay olduğuna değinen Kırkar, bilim merkezindeki programlarla Alper Gezeravcı'ya da destek verildiğini belirtti.

Dün ertelenen programa bugün devam ettiklerini vurgulayan Kırkar, etkinliklerin yanı sıra Antalya Gözlemevi'nden gelen bir astronomla da uzay söyleşilerinin yapıldığını aktardı.

Kırkar, söyleşilerde uzay farkındalığı, Alper Gezeravcı'nın uzaya nasıl gideceği, astronotun 13 bilimsel deneye imza atması hakkında da bilgiler verildiğini sözlerine ekledi.

Program kapsamında daha sonra Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu merkeze kurulan sinevizyonla canlı yayından izlendi.

Gezeravcı'nın yolculuğunu takip eden çocuk ve aileler bu anı cep telefonları ile de kayıt altına aldı.

Aksaray

Aksaray Bilim Merkezi'nde, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğu izlendi.

03_2024_12_Ocak_02_AA-33474852

Aksaray Bilim Merkezi'ni ziyaret eden öğrenciler aileleriyle gün içinde Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın bu gece başlayan uzay yolculuğu öncesinde çeşitli atölyelere katıldı.

Program kapsamında daha sonra Gezeravcı'nın uzay yolculuğu merkeze kurulan sinevizyonla canlı yayından izlendi.

Gezeravcı'nın yolculuğunu takip eden çocuk ve aileler bu anı cep telefonlarıyla kayıt altına aldı.

Gaziantep

İlk Türk astronot ünvanını alan Gezeravcı'nın yolculuğu, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) kampüsünde bulunan Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi'nde kurulan platformda vatandaşlar tarafından takip edildi.

03_2024_12_Ocak_02_AA-33474908

Fırlatmanın ilk anında vatandaşlar, uzun süre alkışlar eşliğinde Türk bayrağı salladı.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından yürütülen Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı kapsamında, TSİ 00.49'da NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde gerçekleşen yolculukla vatandaşlar, ilk Türk astronotun uzay yolculuğuna şahitlik etmiş oldu.

Tokat

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğu Tokat'ta heyecanla izlendi.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracının, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılması, Yağıbasan Medresesi'nde kurulan ekrandan takip edildi.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, burada yaptığı konuşmada, "900 yıl önce inşa edilmiş bu rasathane, bilim merkezi, aynı zamanda büyük ve önemli bir mekan olan bu medresede biz de uzay yolculuğunun ilk anlarına şahitlik etmiş olduk. Yağıbasan Medresesi Anadolu'da Orta Asya Türk İslam Medrese anlayışı ile inşa edilmiş, rasathane özelliklerini de bünyesinde taşımış olan ve uzay ile ilgili eserlerin de ortaya konulduğu bir merkezdi. Danışmentliler döneminde yapılmış olan bu medrese aynı zamanda uzay yolcularımıza ev sahipliği etmişti. Ziyaret etmişlerdi burayı. Böyle anlamlı bir anda O'nun bu yolcuğuna burada şahitlik etmek, bizim için de apayrı bir gurur kaynağı oldu." diye konuştu.

Programa, AK Parti Tokat Milletvekili Mutafa Arslan, AK Parti Tokat Milletvekili Cüneyt Aldemir, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim Yüksel, il protokolü ile vatandaşlar katıldı.

Hakkari

Hakkari'de vatandaşlar, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğunu gençlik merkezinde heyecanla izledi.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracının, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılması, Hakkari'deki gençlik merkezinde kurulan ekrandan takip edildi.

Hakkari Gençlik Merkezinde düzenlenen programa katılan vatandaşlar, uzay aracının fırlatılma anında heyecanlı anlar yaşadı.

Hakkari Sanayi ve Teknoloji Müdürü Ramazan Doğular, AA muhabirine, kentte tarihi güne tanıklık etmek amacıyla program düzenlediklerini söyledi.

Ülkenin en gururlu günlerinden birini yaşadıklarını dile getiren Doğular, "Biz de gençlik merkezinde bu tarihi ana tanıklık ettik. Bu tür gelişmeler gençlerimizin önünü açacak, onları cesaretlendirecek. Ülkemizin teknoloji alanında gelişmesini sağlayacak.

Öğrencilerimiz de buradaki programa katıldı. Astronotumuz inşallah ailesine sağ salim kavuşacak. Vatanımıza hayırlı olsun." diye konuştu.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Hakkari İl Sorumlusu İshak Biçer ise bugün Türkiye'nin ilk astronotunun uzaya yolculuk yaptığını belirtti.

Tarihi bir gün yaşadıklarını dile getiren Biçer, bu gururu ülkeye yaşatan herkese teşekkür ettiğini aktardı.

Muş

Muş Valisi Avni Çakır ve hazırladıkları projenin deneyi uzayda yapılacak öğrenciler, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu Muş Bilim ve Sanat Merkezinde canlı izledi.

ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nde düzenlenen fırlatma anına, Çakır, öğretmenler ve projeleri uzayda test edilecek öğrenciler ile aileleri, Muş Bilim ve Sanat Merkezi'nde tanıklık etti.

Merkeze sinevizyon sistemiyle kurulan ekrandan tarihi anı canlı olarak izleyen Çakır, öğrenciler Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Baver Bedirhan Bingöl ile diğer katılımcılar, heyecanlı ve duygulu anlar yaşadı.

Fırlatmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Çakır, tüm dünyada olduğu gibi Muş'ta da tarihi ana şahitlik ettiklerini söyledi.

Muş'ta heyecanın iki kat arttığını belirten Çakır, "Türkiye'nin uzay misyonunda biz de Muş Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki 3 öğrencimizin, öğretmenleriyle hazırladıkları PRANET deneyi ile katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyden birinin Muşlu öğrencilerin hazırladığı projeye ait olduğunu anımsatan Çakır, şöyle konuştu:

"Bu deney, aynı zamanda Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlardan seçilen tek deney. Bu da projenin başarısını güçlü bir şekilde ortaya koyan bir sonuç. Neticede müthiş bir gurur. Bize bu gururu yaşatan öğrencilerimizle, öğretmenleri ve velilerimizle gurur duyuyoruz. İnşallah Muş, Bilim ve Sanat Merkezi, diğer kurum ve kuruluşlarıyla Türkiye'nin böyle marka projelerine katkı vermeye devam edecek. Başta astronotumuz Alper Gezeravcı'ya ve diğer astronot ekibe uzaydaki görevlerinde başarılar diliyorum. İnşallah kazasız belasız görevlerini tamamlayıp dönerler."

Öğrencilerden Baver Bedirhan Bingöl de "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu çerçevesinde Türk astronot Alper Gezeravcı, bugün uzaya gönderildi. Uluslararası uzay istasyonunda 13 deney yapacak. Bu deneylerden bir tanesi de bizim yaptığımız PRANET projesine ait. Bu bize ayrı bir gurur veriyor. Deneyimizin sonuçlarını merakla bekliyoruz." diye konuştu.

Bingöl'ün babası Ekrem Bingöl ise heyecan ve gurur dolu anlar yaşadıklarını bildirerek, "İnşallah uzaya giden ilk astronotumuz bütün deneylerini başarılı şekilde sonuçlandırıp ülkemize dönecek. Verdiği emeğe çok yakından tanık olduğum oğluma, ekipteki arkadaşlarına başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Dilşah İmran Avcı, büyük emek verdikleri projenin deneyini yapacak olan astronot Gezeravcı'nın uzaya yolculuğuna tanıklık ettiklerini dile getirdi.

Mutlu ve gururlu olduklarını anlatan Avcı, Gezeravcı'ya uzaydaki görevinde başarı diledi.

Programa, Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, öğretmen, öğrenci ve aileleri katıldı.

Konya

Konya'da, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın "Ax-3 misyonu" için başlayan uzay yolculuğu takip edildi.

Konya Bilim Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, kurulan dev ekrandan tarihi anları izleyenler, fırlatma töreninin heyecanına ortak oldu.

Gezeravcı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru başlayan yolculuğuna şahitlik edenler, bu anları cep telefonlarıyla da kaydetti.

Etkinliğe katılan Mehmet Emir Acar, tarihi anlara şahit olmanın onuru ve gurunu yaşadıklarını söyledi.

Fırlatma anında tarifsiz duygular yaşadıklarını vurgulayan Acar, "Gelecek nesillere, evlatlarımıza, belki ilerde torunlarımıza bu anları anlatmanın şerefi ve onurunu hissedeceğiz. Bunu bize yaşatan, buna vesile olan başta milli astronotumuz Alper Gezeravcı'ya, devlet büyüklerimize, hepsine şükranlarımızı sunuyoruz. Bugünleri yaşamanın onurunu ve şerefini bize hissettirdikleri için çok teşekkür ediyorum. Kelimeler şu anda kifayetsiz." dedi.

Fırlatma törenini izleyenlerden 7 yaşındaki Elif Öksüz de "Çok mutlu oldum, çok sevindim. Uzaya çıkmak çok heyecan verici. İnsanın cesur olması gerekiyor. Zevkli bir şey olduğunu düşünüyorum. Ben aslında doktor olmak istiyorum ama astronot olmayı da çok isterim. Buraya geldiğim için çok mutluyum. Alper Gezeravcı'yı izlemek bence çok zevkli ve heyecanlı." diye konuştu.

Türkiye'nin bu başarıya imza atmasının çok mutluluk verici olduğuna dikkati çeken gençlerden Toprak Zeyrek ise "Daha iyi yerlere gelebilmemiz için gönderilen astronotların orayı keşfetmesi ve incelemesi, bize bunun hakkında bilgiler getirmesi çok önemli. Türkiye'nin bu alanda gelişimi için mutluyum. Fırlatma esnasında kalbim çıkacak gibiydi. Çok heyecanlıydı. Kayıt da aldım zaten. Bu tarihi bir andı ve buna tanıklık etmek beni çok mutlu etti." ifadelerini kullandı.

Trabzon

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğu Trabzon'da heyecanla izlendi.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracının, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılması, Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi'nde kurulan ekrandan takip edildi.

Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna şahitlik eden vatandaşlardan Karadeniz Teknik Üniversitesi inşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi Ahmet Bayram Akbaş, AA muhabirine, gururlandığını dile getirerek, Gezeravcı'nın uzay yolculuğunun Türkiye ve Türk dünyası için bir mihenk taşı olduğunu söyledi.

Türkiye'de uzaya ve havacılığa ciddi bir merakın olduğunu vurgulayan Akbaş, "Teknofest'te de bulundum gönüllü olarak. Orada çocuklara sorduğumuzda ileride astronot olmayı istediklerini söylüyorlardı ama maalesef Türkiye'de astronot olunmuyor deniyordu. Artık bu cevaba Türkiye'de astronot oluyor diye cevap vereceğiz. Benim için bir gurur. Bizden sonra gelecek nesillere de bir umut oluyor. Eminim ki 7'den 70'e tüm Türkiye bu gururu yaşıyor iliklerine kadar. Umarım herhangi bir problem çıkmaz. Ayağına taş değmeden uzaya da gider gelir. Bu bizim için bir ilk ve bir sonraki adım için de gurur ve onur kaynağı olacak." dedi.

KTÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Abdullah Ökmen de "Bizim için gurur verici. Şu anda ilk astronotumuzu yolluyoruz. Bu bizim için çok gurur verici bir olay." şeklinde konuştu.

Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi'nde düzenlenen programa, İkizdere kaymakamı Mustafa Salih Bayram, Atatürk Üniversitesi Astronomi ve Uzal Bilimleri öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Şafak, Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi Genel Koordinatörü Erkut Kalkavan, Tügva İl Temsilcisi Hakan Özgeren, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Atatürk Üniversitesi Astronomi ve Uzal Bilimleri öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu, program öncesinde düzenlenen söyleşide, "Milli Uzay Programı" ve "İnsanlı ilk uzay yolculuğu" konulu sunum yaptı.

Çanakkale

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğrencileri, içinde Türkiye'nin ilk astronotu olacak Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 mürettebatının uzay yolculuğunu, yerleşkeye kurulan dev ekrandan heyecanla izledi.

Üniversiteliler, Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 mürettebatının, SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacakları yolculuğu izlemek için ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi'ndeki kütüphane önünde saat 23.30'da toplandı.

Burada kurulan dev ekrandan SpaceX Falcon 9 roketinin fırlatılmasına tanıklık etmek için bekleyen öğrencilere hitaben konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, ulusal Türk bilim takımından oluşan bir ekibin uzun süreli deneylerinden ve testlerinden sonra bugüne gelindiğini söyledi.

Uzay yolculuğunun Türkiye ve üniversite için önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erenoğlu, "Ne kadar önemli olduğunu hava koşullarına rağmen bu saatte ÇOMÜ ailesinin bireylerinin bir araya gelmesiyle bir kez daha görüyoruz. Bilim ve teknoloji alanında, Türkiye'nin ikinci yüzyılının ilk yılında ivme kazanacağı, bununla birlikte harekete geçeceği bir dönemi başlatacağız." dedi.

Üniversite olarak Ar-Ge noktasında öğrencileri harekete geçirmek, Ar-Ge'nin paydaşı olarak da öğrenciyken onları ekosisteme katmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerine değinen Prof. Dr. Erenoğlu, "Lütfen hocalarımızla birinci sınıftan itibaren yakın temasta olun, bu noktada onları zorlayın, taleplerde bulunun. Hem hocalarınız hem üst yöneticileriniz olarak gerekli ortamları sizlere sağlayacağız." diye konuştu.

"Bir hayal gerçekleşiyor"

ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Tüysüz de önemli bir güne şahitlik etmek için öğrencilerin, akademisyenlerin ve üniversite yönetiminin bir araya geldiğini söyledi.

Bir hayalin gerçekleştiğini, ileride Türkiye için bugünün öneminin çok büyük olacağını, gençlerin misyonlarının ve vizyonlarının gelişeceğini düşündüğünü ifade eden Tüysüz, sözlerine şöyle devam etti:

"İlk Türk astronotumuzu uzaya gönderiyoruz. 20 yıldır üniversitede görev yapıyorum. 20 yıl önce bir Türk astronotun uzaya çıkma durumundan bahsedilmiş olsa, Alper Gezeravcı'nın 'Bu hayal bizim hayalimiz değil, başka milletlerin hayali' şeklinde bir ifadesi var, bizim için de öyleydi. Bugün bu hayal gerçek oldu. Bundan dolayı da gururluyuz. Umarım kazasız belasız yolu tamamlamak nasip olur."

Gezeravcı ve beraberindeki astronotların 14 gün uzayda kalacağını, 13 deney gerçekleştireceklerini hatırlatan Tüysüz, "Bayrağımız uzaya gitmiş olacak. Uzayda Türk bayrağının olması çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından İstanbul'daki Teknofest sırasında ona emanet edildi. Muhtemelen yanında götürecektir o bayrağı. Bizim için çok önemli bir şey. İlerideki uzay bilimleri ve teknolojilerine bizim adımıza gecikmeli de olsa yeni bir çığır açılıyor. Böyle düşünüyoruz hepimiz akademisyenler olarak. Bir ivme kazandıracak ve çığ gibi artan bir hızla uzay bilimlerine karşı Türkiye'nin müthiş bir yol alacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Türk milleti için önemli bir an

ÇOMÜ Matematik Bölümü 1. sınıf öğrencisi İnanç Duran, Türk milleti için önemli bir an olduğunu, okuduğu bölüm dolayısıyla uzay çalışmalarıyla ayrıca ilgilendiğini belirtti.

Duran, bu anı uzun zamandır beklediklerini, en kısa sürede daha ileri adımların atılmasını umut ettiklerini dile getirdi.

ÇOMÜ Matematik Bölümü 1. sınıf öğrencisi İbrahim Çakır da Türkiye için büyük bir adım olduğunu ifade ederek, "Sonuçta uzaya çıkıyoruz. Uzayla ilgilendiğim için geldim. Benim ve Türkiye için önemli bir olay." dedi.

Üniversiteliler daha sonra saat 00.49'da 10'dan geriye doğru sayarak Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın üyesi olduğu Ax-3 mürettebatını SpaceX Dragon uzay aracıyla birlikte taşıyan SpaceX Falcon 9 roketinin, Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'nden fırlatılmasına tanıklık etti.

Fırlatma anında büyük heyecan duyan öğrenciler, cep telefonlarıyla bu anı kaydetti.

Haber Ara