Dolar

32,2613

Euro

34,7306

Altın

2.402,66

Bist

10.336,50

Toplu İş Sözleşmesinde arbede!

Enerji İş Sendikası’nın İstanbul Enerji San. Ve Tic. A.Ş.’ de yürüttüğü toplu iş sözleşmesinde gergin anlar yaşandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-13 22:09:37

Toplu İş Sözleşmesinde arbede!

Enerji İş Sendikası'nın İstanbul Enerji San. Ve Tic. A.Ş.' de yürüttüğü toplu iş sözleşmesinde gergin anlar yaşandı.

Toplu iş sözleşmesinin 3. Oturumu MİKSEN toplantı salonunda gerçekleştirildi.

ARBEDE YAŞANDI

Yapılan müzakerede uzlaşı sağlanamayarak gergin bir tartışma ortamı oluştu.Yaşanan arbedede MİKSEN yöneticileri Enerji İş Sendikası başkanı üstüne yürüdü.

KRİTİK SİYASİ SÜREÇ

Alınan bilgilere göre, yürütülen müzakerelerde işveren tarafın tutumunun hiçbir değişme ve gelişme göstermediği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İstanbul Enerji'de içinde bulunulan kritik siyasi süreçte işçiler adına atılan tek bir adımın olmadığı iddia edildi.

SADECE 3 MADDEDE UZLAŞI SAĞLANDI

Enerji İş Sendikası'nın hazırlamış olduğu taslak sözleşme metni üzerinden yürütülen müzakerelerde yaklaşık 81 maddelik metinde yalnızca 3 maddede uzlaşma sağlandığı, söz konusu üç madde de dostlar alışverişte görsün misali tanım maddelerinden ibaret olup işin esasından işçi kazanımlarından uzak olduğu maddeler yer alıyor.

Enerji-İş'in aktardığı bilgilere göre;

"Söz konusu müzakerelerde, işveren İstanbul Enerji ve işveren sendikası MİKSEN'in, geçmiş dönemde yetki tespitinden Yüksek Hakem Kararının çıkmasına kadar geçen toplu iş sözleşmesi sürecinde takındıkları tavrı koruyor olmalarının etkisiyle uzlaşma sağlanamamıştır.

İŞÇİLERİN SORUNLARINA EL ATILMIYOR

İşçi hak ve menfaatleri hususunda elini taşın altına koymaktan imtina eden bir yerel yönetim idarecileri söz konusudur. Bir futbolcu için milyonlarca lira ödeyebilen bir yerel yönetim, kendisini sahada temsil eden, hizmet sunumunda eli ayağı olan işçilerinin hak ve menfaatleri söz konusu olduğunda adeta taş kesiliyor, sorunlara el atmaktan imtina ediyor.

Müzakerelerin son oturumunda masada gergin anların yaşandığını aktaran Enerji İş Sendikası Genel Başkanı Mahmud ALTUNSOY, “Konu geçmişte yürütülen süreç hasebiyle FETÖ terör örgütüne geldi. Geçmiş dönemde toplu iş sözleşmesi yapma yetkimize işveren sendikası MİKSEN tarafından yapılan itiraz neticesinde yargılama süreci başlamış, söz konusu süreçte fetöcü yargıçlar marifetiyle süreç oyun haline getirilmişti. Bize aktarılan bilgilere göre süreci yürüten yargıçlar FETÖ'den ihraç edilmişlerdir. Evet geçmiş döneme ilişkin süreç ile alakalı konuşulunca söz FETÖ'ye uzandı. Masada gerginliklere sebep olan tutumda ev sahibi işveren sendikası MİKSEN'de yöneticilik yapmakta olan bir isim üzerime yürüdü. Yüksek sesle konuşarak ortamın gerginliğini tırmandırdı.”

Adliyeler KHK'lar ve HSK kararları yoluyla FETÖ'den arındırılmış olsa da idari makamlara henüz dokunulmamış olduğu ortadadır. Söz konusu odaklar çalışma hayatı üzerindeki tasarruf yetkileriyle işçiler üzerinden mahalli idareler seçimlerinde manipülasyon peşinde oldukları anlaşılmaktadır. Seçmen iradesini sahip oldukları idari makamlar üzerinden mevcut iktidar aleyhine sevk ve yönlendirme arzusu pespayelik arz etmektedir. Bu durum önüne geçilmesi gereken bir husustur ki İstanbul seçimlerindeki sonuca etkin faktörlerin önünde gelmektedir. Gerek İBB ve gerekse iştirak şirketi İstanbul Enerji'de işçiler makamların adil olmayan, manipülatif adi planları için heba edilmektedir." ifadeleri yer aldı.

 

FOTO

Haber Ara