Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile koordineli olarak Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) güncel finans yapılanmasına yönelik 9 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Soruşturma kapsamında 26 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında HAKMAR ve TATBAK adlı zincir firmalara kayyum atandı.
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, örgütün finansörlüğünü yaptığı tespit edilen, İstanbul merkezli yaklaşık 800 şubesi bulunan HAKMAR ve TATBAK zincir marketlerin sahibi Z.D. ile örgütün para dağıtım faaliyetlerini yürüten ve polis memurluğundan ihraç edilen C.G. takibe alındı. Z.D'nin evinde yapılan aramalarda FETÖ ile bağlantılı çeşitli materyaller ele geçirildi. Z.D'nin, “Fetullah Gülen sayesinde yükseldim, servetim de gitse feda olsun” dediği belirtildi.
Soruşturma kapsamında Z.D'nin, FETÖ'nün yurt dışı yapılanmasından aldığı talimatlarla Türkiye'deki örgüt mensuplarına düzenli şekilde para transferi gerçekleştirdiği ve HAKMAR Şirketler Grubunu bu amaçla kullandığı tespit edildi. Hakkında çok sayıda ihbar bulunan Z.D'nin, “kurban bağışı, hac parası ve Zaman gazetesine üyelik” gibi gerekçelerle örgüte yardım topladığı belirlendi. Ayrıca FETÖ üyeliğinden kaydı olan ya da örgüte sempatik yaklaşan kişilerin HAKMAR mağazalarında çalıştırıldığı ifade edildi.
MİT, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesinin ortak operasyonunda İstanbul, Ankara, Sakarya, Osmaniye, Bayburt, Giresun, Malatya, Yalova ve Bolu'da eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Zincir marketlerin sahibi Z.D. ile ihraç polis C.G. ve örgütle irtibatlı 24 şüpheli gözaltına alındı.
İstanbul Sancaktepe'de bulunan HAKMAR Genel Müdürlüğü binasında yapılan aramada, örgütsel teamüle uygun biçimde iç içe geçmiş çok sayıda şifreli kapı tespit edildi. Güvenliğin üst düzeyde olduğu binada FETÖ mensuplarınca toplantılar yapıldığı değerlendirildi.
Soruşturma kapsamında Z.D'nin örgütsel para transferlerinde HAKMAR ve TATBAK'ı aktif biçimde kullandığı netleşti. C.G'nin ise HAKMAR'da illegal olarak çalıştığı, Z.D'nin talimatıyla şehir şehir gezerek örgüt mensuplarına elden para dağıttığı, FETÖ'nün mahrem yapılanmalarında görev almış kişilere ve yakınlarına da nakdi yardım ilettiği bildirildi.
HAKMAR Şirketler Grubu bünyesindeki üç şirkete yönelik yapılan aramalarda, FETÖ ile finansal ilişkileri kanıtlayan çeşitli dijital ve fiziksel deliller ele geçirildi. Elde edilen bulgular neticesinde FETÖ'ye finansman sağladıkları gerekçesiyle HAKMAR ve TATBAK'a kayyum atandı.
Yorum Yap