Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Suriyeliler bayramda neden gidiyor?

Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin bayramlarda memleketlerine gidip ardından Türkiye'ye dönmeleri tepkilere neden olurken, sosyal medyada konuya ilişkin yalan haberler de dolanıyor. Peki Suriyeliler bayramda neden gidiyor ve Türkiye bu uygulamayı neden sürdürüyor?

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-31 11:39:09

Suriyeliler bayramda neden gidiyor?

Suriye savaşının başından beri açık kapı politikası uygulayarak, savaştan, çatışmalardan, bombardımanlardan kaçanların Türkiye'ye sığınmasını sağlayan Ankara; göçmen politikası kapsamında buradaki sığınmacıların bayramlarda Suriye'ye geçişlerine ve ardından dönüşlerine de izin veriyor.

Her bayramda gündeme gelen konu hakkında sosyal medyada paylaşılan yalan ve nefret içerikli haberlerle dezenformasyon oluşturuluyor. Peki Türkiye, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gidip-gelmelerine neden izin veriyor?

Konu hakkında göçmen karşıtı yorumlarda bulunanların en çok dikat çektiği noktalardan biri de sığınmacıların, bayram için Suriye'ye geçebiliyorlarsa neden Türkiye'ye geri döndükleri.

RAMAZAN BAYRAMINDA NASL BİR UYGULAMA İZLENECEK?

Hürriyet'ten İlker Sezer'in haberine göre Gaziantep, Hatay ve Kilis'te devlet denetimi altında yürütülen uygulama kapsamında, göçmenler üç sınır kapısı üzerinden Suriye'ye giriş yapacak, büyük kısmı bayramın sona ermesinin ardından geri dönecek.

PEKİ SURİYELİLER, SURİYE'DE HANGİ BÖLGELERE GİDEBİLİYORLAR?

Suriyelilerin gidişinin mümkün olduğu yerler ise Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla güvenli hâle getirilen Azez, Mare, Soran, Aktarin, Cerablus ve El Bab gibi bölgeler...

"TÜRKİYE BAYRAMLARDA SURİYE'YE GEÇİŞLERİ TEŞVİK EDİYOR"

Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Murat Erdoğan'a göre, Türk devleti, Suriyelilerin sınırlı bir şekilde ülkelerine geri dönmesi yönündeki politikayı ‘teşvik' amacıyla yapıyor.

"SIĞINMACILARIN MEMLEKETLERİYLE BAĞLARININ KESİLMESİ İSTENMİYOR"

Erdoğan, “Bu teşvik, sığınmacıların kendi bölgelerindeki malları, mülkleri ve akrabalarıyla aralarındaki bağı tamamen koparıp hiç ülkelerine dönmeyeceklermiş gibi yaşamalarının önüne geçmektir. Çünkü mültecilerin bir kısmı, uzun süre yaşadıkları bölgeye dönmezler mülklerine sahip çıkmazlarsa bunlara el konulacağını düşünerek kendi ülkesinde gelecek aramaktan uzaklaşıyor” dedi.

"İLTİCA DEĞİL, GEÇİCİ KORUMA"

Göç Araştırmaları Derneği'nden Polat Alpman, Türkiye'deki Suriyelilerin mülteci değil geçici koruma altındaki kişiler olduğunu hatırlatarak, iltica etmedikleri için gidip gelme konusunda bir kısıtlama olamayacağını belirtti. Suriyeli M. Mestu ise Türkiye'nin denetimindeki Afrin, Cerablus ve El Bab gibi bölgelerde iş ve geçim olanaklarının olmadığını, bu nedenle sınır bölgelerine yakın yaşayan insanların ailelerini görmek için kısa süreliğine devlet tarafından sağlanan bu hakkı kullanmaya çalıştığını söyledi.

SINIRDA BAYRAMLAŞMA GELENEĞİ

Göç araştırmacısı Dr. Şule Can, Türkiye-Suriye sınırında hâlihazırda geçmişe dayanan bir bayramlaşma kültürünün bulunduğunu hatırlatıyor. Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılında Suriye ve Türkiye sınırlarındaki akraba ailelerin bayramlaşma geleneği kaldırılmış, 2011'de ailelerin tel örgülerin ardında bayramlaşması ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden olmuştu.

MADEM GİDEBİLİYORLAR, NEDEN GERİ DÖNÜYORLAR?

Türkiye'de göçmen karşıtlarının en çok dillendirdiği eleştirilerden biri de "Suriyelilerin ülkelerine bayramlarda geçebildikleirne göre yani aslında ülkelerinde yaşayabilecekleri" düşüncesi. Fakat göçmen karşıtları görmek istemese de Suriye'de hava bombardımanları, abluka ve dengelerin sıklıkla değişmesi halen yaşanan bir durum. Sığınmacıların çoğunun Suriye'de Türkiye'nin güvenliğini sağladığı bölgelere gittikleri biliniyor. Bu sınırlardan çıkıldığındaysa, milis guruplar, yabancı savaşçılar, Rus ve İran etkisindeki bölgeler, Esed rejiminin hakim olduğu alanlar ve İdlib gibi muhalifler ağırlıkta olsa da dışarıdan kuşatılan ve hava bombardımanlarının sürdüğü bölgeler var.

Genel olarak asayişin sağlanamadığı ve savaşın veya çatışmaların devam ettiği Suriye'de insani ihtiyaçların normal bir şekilde sağlanması da pek mümkün olmuyor. Türkiye'nin güvenliğinden sorumlu olduğu alanlara elektrik ve su sağlaması bu noktalarda hayatın devam edebilmesi için önemli bir etken oluyor. Fakat savaşın sürdüğü birçok noktada su ve elektrik gibi hayati ihtiyaçlar dahi düzgün bir şekilde karşılanamıyor.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ SAYISI

İçişleri Bakanlığı'nın son verilerine göre Türkiye'de kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı yaklaşık 3.6 milyon. Suriye'ye gitmek için Cilvegözü ve Öncüpınar sınır kapılarından geçen Suriyeli sayısı ise 44 bin. Bu oran, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin yüzde 1'inden
biraz fazla.

Haber Ara