$

Dolar

45,9165

Euro

53,5748

£

Sterlin

61,8566

Frank

58,8145

Gram Altın

6.687,6700

Bitcoin

3.394.742

$

Dolar

45,9165

Euro

53,5748

£

Sterlin

61,8566

Frank

58,8145

Gram Altın

6.687,6700

Bitcoin

3.394.742

Gündem

Suriye'nin geleceğine Paris'te değil Şam'da karar verilecek

Türkiye, SDG'nin Haseke'deki konferansından önce Şam'da adım attı. Hakan Fidan'ın Ahmed Şara ile görüşmesi, Suriye'nin geleceğinin Paris'te değil Şam'da şekilleneceğini ortaya koydu.

11.08.2025 - 15:47
tolgakara
Suriye'nin geleceğine Paris'te değil Şam'da karar verilecek
Fotoğraf: Arşiv
Linke Tıkla, Timeturk'ü Favorilerine Ekle

Türkiye, Suriye'de son dönemde yaşanan diplomatik gelişmelerde SDG'den önce adım attı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam'da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüşmesi, SDG'nin Haseke'de düzenlediği konferans ve Paris'te planlanan temaslardan önce gerçekleşti. Uzmanlar, bu temas ile Suriye'nin geleceğine Paris'te değil, Şam'da karar verileceğini belirtti. Fidan'ın 8 Aralık Devrimi sonrasında 8 ay içinde Suriye'ye yaptığı üçüncü ziyareti olan görüşme, Avrupa basınının da ilgisini çekti.

Görüşmenin ardından SDG'nin Haseke'de yaptığı “Kuzey ve Doğu Suriye Bileşenleri Ortak Tutum Konferansı” sonuç bildirisi, 10 Mart Anlaşması'ndaki taahhütlerden sapma olarak değerlendirildi. 500'e yakın katılımcının yer aldığı konferansta, özerk yönetim modeli vurgusu yapıldı ve Suriye'nin birliğine dair herhangi bir ifade kullanılmadı. Suriye hükümeti, SDG'yi anlaşmaya uymaya çağırdı ve Paris'teki görüşmelere katılmayacağını açıkladı. SDG'nin İsrail ile işbirliği içinde Süveyda'da ayaklanma girişimleri ve Fransa'dan destek arayışları da dikkat çekti. ABD'nin SDG'ye desteğini azaltma sinyalleri verdiği süreçte Fransa'nın devreye girme çabaları, sahada etkili bir güce sahip olunmaması nedeniyle sonuçsuz kaldı. Türkiye ve Suriye'nin ortak tavrı, SDG'nin 10 Mart Anlaşması'nı ihlal eden adımlarına izin vermeyeceğini ortaya koydu. SDG'nin önünde ya anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirme ya da askeri harekat riskini göze alma seçenekleri kaldı.

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın