Dolar

32,2182

Euro

35,0094

Altın

2.513,50

Bist

10.739,57

Sevan Nişanyan: Kıçı kırık ülke Ermenistan…

Ermeni dilbilimci yazar Sevan Nişanyan, youtube kanalındaki canlı yayında Azerbaycan-Ermenistan arasında ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanan çatışmayı yorumladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-24 09:09:47

Sevan Nişanyan: Kıçı kırık ülke Ermenistan…

Nişanyan, Dağlık Karabağ savaşının Azerbaycan'ın kazanmasından Türkiye'nin elde ettiği kazancın ise, Türkiye ile Orta Asya arasında bağlantı yolunun açılması olarak işaret etti.

“Dinleri olmasaydı Ermeni diye bir şey kalmazdı”

Ermeni toplumunu ayakta tutan şeyin din olduğunu hatırlatan Nişanyan, şu yorumda bulundu:

 “Ermenilerin bin küsür seneden beri erimeden kimliklerini koruyabilmelerindeki alt yapı, din farklılığındır. Yoksa tamamen asimile olur giderlerdi. Ermeni diye bir şey kalmazdı. Din, Ermeni toplumunu ayakta tutan, farklı kılan şeydir. Fakat bu son krizin tek bir nedeni var. O da Azerbaycan rejimin kendine güvensizliği. Ermeniler diyor ki, “Dağlık Karabağ üzerinde hiçbir hakkınız yok. Burası bizimdir” diyor.”

“Kıçı kırık ülke Ermenistan”

Ermenistan'ın güç ve konumunu ise “kıçık kırık ülke” şeklinde değerlendiren Nişanyan, şu ifadeleri kullandı:

Ermenistan'ın baştan beri tavrı, Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında bir yol, iletişim olmasıydı. 29 sene boyunca Azerbaycan bunu kabul etmedi. Dağlık Karabağ'dan vazgeçmediler. Türkiye'nin ise öteden beri gayesi Orta Asya ile karayolu bağlantısı kurmaktı. Bu karayolu bağlantısı üzerinde Ermenistan denilen kıçı kırık ülkenin fonksiyonu bu bağlantı yolunu kesmekten ibarettir. Ermenistan, bu amaçla Ruslar tarafından yaratılmış bir ülkedir. Amaç, Türklerin Orta Asya'ya doğru genişlemesini önlemektir. Türkiye bunu da kırmak istiyordu. Nahçıvan üzerinden bir karayolu açılacağına dair Türkiye'ye de söz verildi.

Haber Ara