Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Savcı Sayan: PKK artık Öcalan'ı dinlemiyor

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, PKK'nın artık Abdullah Öcalan'ı dinlemediğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-13 11:22:36

Savcı Sayan: PKK artık Öcalan'ı dinlemiyor

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Habertürk'ten Kübra Par'a veridği röportajda, Abdullah Öcalan'ın 8 yıl sonra ilk kez avukatlarıyla görüşmesi sonrası yapılan yorumları değerlendirdi. Öcalan'ın mesajı "çözüm sürecinin" tekrar başladığına ilişkin yorumlara sebep olmuş ama bu değerlendirmeler hükümet tarafından gelen açıklamalarla yalanlanmıştı.

İşte Sayan'ın açıklamalarının ilgili kısmı:

PKK ARTIK ÖCALAN'I DİNLEMİYOR

"Abdullah Öcalan içeride belki de Türkiye'nin işine gelecek söylemlerde bulundu, bu da ABD'nin işine gelmedi ve ABD, PKK'yı direkt kullanmaya başladı. Şimdi süreç böyle devam ediyor. Ayrıca PKK da Abdullah Öcalan'ı dinlememeye başladı. Abdullah Öcalan'a çok bağlı milletvekilleri onun dediğini düşünebilir ama PKK'nın çözüm sürecini bozan ana kadrosuna baktığımızda, tamamen ABD'ye bağlı olduğunu görüyoruz. Abdullah Öcalan'ın mesajları artık PKK'nın cenahında dikkate alınmıyor. Bu da ileride PKK'nın içinde belki de bölünmeye yol açacak. Dolayısıyla Abdullah Öcalan, ABD'nin artık Kürtlerle oynadığını, Kürtleri komşu oldukları ya da yaşamış oldukları ülkeyle savaşa götürdüğünü anlamış. Bunu anladığı için de bu anlamda açıklamalar yapıyor. Aslında kendi örgütüne, “ABD'nin oyununa gelmeyin. Suriye'nin toprak bütünlüğüne karşı çıkmayın. Türkiye'nin hassasiyetlerine değer verin” mesajları vererek yardım ediyor. Ama Amerika, başka amaçlarda olduğu için PKK'yı hızlı bir şekilde kullanmak istiyor. PKK da artık ekonomik anlamda Amerika'ya muhtaç durumda ve göbek bağıyla buna bağlı. Böyle bir çatışma var ve bu çatışmanın içerisinde Abdullah Öcalan'ının söylemlerinin PKK'yı ne kadar kontrol altına alabileceğinin tahmin edilmesi çok zor.

Öcalan, kendi örgütünün Amerika'nın güdümüne girdiğini, Ortadoğu'da büyük bir felakete sebep olacağını ve bu felaketin altında Kürtlerin de, Türklerin de, Arapların da ezileceğini gördü. Kendi örgütüne ayar çekmeye çalışıyor, fakat örgüt onun kontrolünden çıktı. PKK artık ekonomik, stratejik, lojistik anlamda hâkim güçlerin güdümünde.

Öcalan bu durumdan rahatsız mıdır?

Kendi örgütü açısından tabii ki rahatsız, çünkü Öcalan artık PKK'nın ABD destekli olarak bir şey yapamayacağını, sadece bölgeyi yakacağını anladı. Bunu hesaplıyor ve bundan rahatsız oluyor. PKK da artık Öcalan'ı dinlemiyor.

Adına “çözüm süreci” denmese bile, Öcalan'ın bu mesajı önümüzdeki süreçte yeni bir sürece, yeni bir açılıma işaret mi?

Türkiye'de süreçler Abdullah Öcalan'ın laflarıyla başlamaz. Kendileri laflarıyla bozabilir. Türkiye'de bir devlet vardır, bir hükümet vardır, içimizde bir problem varsa bu problemi çözme iradesine sahip bir millet vardır. Türkiye zayıf bir ülke değildir."

 

Haber Ara