Dolar

32,3454

Euro

34,7636

Altın

2.392,63

Bist

10.248,91

Şarkısında 'hadis-i şerif' seslendiren şarkıcıya büyük tepki

El-Ezher alimleri, şarkısında hadis sözü kullanan Suriyeli şarkıcının boykot edilmesi çağrısında bulundu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-24 23:33:33

Şarkısında 'hadis-i şerif' seslendiren şarkıcıya büyük tepki

Suriyeli şarkıcı Asala Nasri, Hz. Peygamber'e ait bir hadis-i şerife yer verdiği "Rafqa" adlı şarkısı nedeniyle Mısır'da ve yurtdışında geniş tepki ve tartışmalara neden oldu. El Ezher'deki İslami Araştırma Akademisi şarkıcıyı dinlememe veya tanıtmamak için boykot çağrısında bulunurken şarkıcı aleyhinde dava açıldı.

Ünlü şarkıcının son albümü "Don't Give Up"da yer alan söz konusu şarkının sözleri, sosyal paylaşım sitelerinde tartışma başlattı. Bir hadis-i şeriften alıntılanan sözler nedeniyle, şarkının yapımcısı kendini savundu ve "şarkı yayınlanmadan önce konuyu araştırdığını" iddia etti.

Söz konusu şarkı sözü ise şöyle: “Kadınlara iyilikle davranın, nazikçe konuşun, çünkü onlar zayıflıklarıyla yaratılmışlardır.”

El-Ezher bu sözleri “hadisten alıntı” olarak değerlendirdi.

El-Ezher'in çağrısı

Mısır gazetesi El-Mısri El-Yevm'un haberine göre El-Ezher, şarkıcının bu sözlerini “hadis” olarak nitelendirdi ve "yasal olarak izin verilmeyen ve peygamber makamına hiç yakışmayan" şeklinde değerlendirdi.

Peygamber Efendimizin hadislerinden alıntı yapmanın, bir şarkının parçası olmasının caiz olmadığını belirten El Ezher, Peygamber Efendimiz'in hadislerinin geçtiği hiçbir şarkıyı dinlememeye ve tanıtmamaya çağırdı.

El Ezher, ayrıca şarkıyla ilgili bazı medya kuruluşları ve sosyal medya paylaşımlarının da takip edildiğini belirtirken, peygamberlik heybetine aykırı konularda şarkıların şeriata göre caiz olmadığını vurguladı.

Mısır gazetesi, El-Ezher'in "tüm Müslümanlara bu tür şarkılara maruz kalmamalarını tavsiye ettiğini ve Büyük Peygambere saygı duymaları ve onurlandırmaları gerektiğini bilmeleri, makamının yüksek tutulması gereken peygamber sözlerinin eğlence ve eğlence alanlarından uzak tutulması" uyarısını paylaştı.

Sosyal paylaşım sitelerinde ise, Suriyeli şarkıcının hayranları ve takipçileri arasında rastlanan destek ve eleştiriler bölünmeye neden olurken, çok sayıda takipçi şarkıyı YouTube'dan derhal geri çekmeye çağırdı.

Söz yazarının yazarın cevabı

Öte yandan şarkının yazarı Muhammed Ebu Naima, tartışmalı şarkıda Peygamber'in bir hadisinden alıntı yapmasını "ortak bir mesele" olarak değerlendirirken kendini savundu. Yazar, El-Isfahani, Mura El-Kais ve Ebu Navas gibi Arap şairlerin de şiirlerinde, "Kur'an-ı Kerim'in vahyinden beri" farklı alıntılar yaptıklarını iddia ederek, "Kur'an-ı Kerim ve hadislerden modern kuşağın şairleri" tarafından da alıntı yapıldığını ileri sürdü.

Ebu Naima, bu adımı atarken uzun araştırmalar yaptığını, kadınlara iyi muamele edilmesi gerektiğini göz önünde bulundurarak şarkının, “iyi bir amaç için kullanılırsa, başka bir amaçla değilse hukukçularca caiz olduğundan emin olduğunu” belirterek, bunun “övgüye değer bir şey” olduğunu söyledi.

El Ezher yargıya başvurdu

Öte yandan Mısırlı avukat Samir Sabry, Suriyeli oyuncu Asala Nasri aleyhine Mısır Cumhuriyet Savcısı ve Devlet Güvenlik Yüksek Savcılığı'na dava açtı.

Mısır medyasına konuşan Sabri, Asala Nasri'nin "Rafqa" adlı şarkıda hadis sözlerini alıntılamasının hukuken caiz olmayan ve peygamberliğe yakışmayan bir şey olduğu göz önünde bulundurularak, açılan davanın Peygamberimizin hadislerinin alıntılandığı hiçbir şarkıyı dinlememeye veya tanıtmamaya çağıran El Ezher İslam Araştırmaları Akademisi'ne dayandığını doğruladı.

Kaynak: Arap Postası

Haber Ara