Dolar

32,1320

Euro

35,0322

Altın

2.524,30

Bist

10.643,58

Rumları panikletecek sistem! Türkiye, KKTC'ye kuracak

Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de etkinliğini artırmak ve bölgedeki gemi hareketlerini tespit edip bütünleşik bir resme aktarmak amacıyla Gemi Trafik Hizmeti (GTHS) Sistemi'nin kurulacağını belirtti.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-15 14:02:31

Rumları panikletecek sistem! Türkiye, KKTC'ye kuracak

Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de etkinliğini artırmak ve bölgedeki gemi hareketlerini tespit edip bütünleşik bir resme aktarmak amacıyla Gemi Trafik Hizmeti (GTHS) Sistemi'nin kurulacağını belirtti. GTHS'nin KKTC ve Türkiye arasındaki deniz trafiğinin izlenmesi ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarının korunması için hayata geçirileceğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, bu kapsamda "Doğu Akdeniz GTHS" projesinin Bakanlık yatırım programına dahil edildiğini ve Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütüleceğini belirtti. Projenin ana bileşeni olan trafik gözetleme istasyonlarının gemi trafiğini izleyip yönetmek için çeşitli teknolojileri kullanacağını aktardı.

GTHS'nin merkezi olarak belirlenen Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nde (GTHM), gemi kimliklendirme, gemi trafiğinin izlenmesi ve düzenlenmesi, seyir bilgileri ve genel uyarıların iletilmesi, özel alanların kontrol yönetimi, kaçakçılığın önlenmesi, acil durumlarda bilgilendirme, petrol kirliliği ile mücadele ve meteorolojik veri paylaşımı gibi işlemlerin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bakan Uraloğlu, GTHS projesinin HAVELSAN ile işbirliği içinde yürütüleceğini ve projenin 2 yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. KKTC'de 1 GTHM (Gazi Magosa) ve 3 trafik gözetleme istasyonundan (Karpaz, Sadrazamköy ve Zeytinlik Feneri) oluşacak olan KKTC GTHS için ihale sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti.

Haber Ara