"Dünya, bu zamana kadar bu kadar büyük şirketler görmedi," diyen Profesörü Daron Acemoğlu, teknoloji ve bilginin büyük şirketlerin elinde olduğunu ve bu durumun eşitsizliğe sebep olacağını belirtti.
Acemoğlu, yapay zekânın otomasyon ve küresel büyümeye olan katkısını değerlendirdiği konuşmasında, yapay zekânın hayatımızı her açıdan değiştirecek bir teknoloji olduğunu vurguladı. ChatGPT'nin piyasaya çıkmasının ardından hem yatırımda hem de ilgide büyük bir patlama yaşandığını söyleyen Acemoğlu, yapay zekânın hayatımıza nasıl pozitif etkiler yapabileceğini tartışmamız gerektiğini ifade etti.
“Türkiye'de birkaç şirket dışında, şirketler ve politikacılar yapay zekâya hazır değiller,” diyen Acemoğlu, 2019'da Amerikan şirketlerinin teknoloji kullanımını incelediklerini ve o dönemde ABD'de yapay zekâya yatırım yapan şirketlerin oranının sadece yüzde 1,5 olduğunu açıkladı. Yapay zekâya zaten yatırımı olan büyük şirketlerin başarılı olacağını ve bu durumun hâlihazırda gelişmiş olan şirketlerin daha da büyümesine yol açacağını belirten Acemoğlu, böylelikle eşitsizliğin artacağını kaydetti. Ayrıca, bu şirketlerin yapay zekâyı kullanarak sağlık sektörü gibi kendi alanları dışındaki alanlara girmeye çalışacaklarını vurguladı.
Çin'in 2010'dan itibaren yapay zekâya büyük önem vermeye başladığını belirten Acemoğlu, yapay zekâda küresel bir regülasyon yapılmasının zor olduğunu ancak mümkün olması halinde çok daha başarılı sonuçlar elde edileceğini söyledi. Avrupa ve Türkiye'nin de yapay zekâ inovasyonuna girmesi gerektiğini belirten Acemoğlu, Türkiye'de işgücünün hâlâ düşük eğitim düzeyine sahip olduğunu ve bu nedenle önemli birkaç şirket dışında yapay zekâya hazır olunmadığını söyledi. Türkiye'deki politikacıların yapay zekâ konusunda önemli bir adım atmadıklarını belirten Acemoğlu, diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.
Yapay zekânın, işçilerin aşamayacakları engeller yaratmaması gerektiğini savunan Acemoğlu, "Teknoloji ve bilgi büyük şirketlerin elinde ve bu eşitsizlik yaratacak. Dünya bu zamana kadar bu kadar büyük şirket görmedi," dedi. Ayrıca, yapay zekâ konusunda ahlaki kuralların geliştirilmesi gerektiğini belirten Acemoğlu, ABD'de vergi sisteminin işçi alımını değil otomasyonu desteklediğini ve Biden döneminde senatörlerin yapay zekâya daha çok önem vermeye başladığını söyledi. Silikon Vadisi'ndeki birçok çalışanın ahlaki kuralları kabul etmediğini belirten Acemoğlu, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti.
Türkiye'deki özel şirketlerin ve kamu kurumlarının yapay zekâ dönüşümüne nasıl başlaması gerektiği sorusuna yanıt veren Acemoğlu, medyanın yapay zekâ konusuna daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini belirtti. Şirketlerin yapay zekâyı ne zaman ve nasıl kullanacaklarını bilmesi gerektiğini vurgulayan Acemoğlu, kamu ve savunma sektöründe yapay zekânın çok önemli olduğunu ve kamu sisteminin yapay zekâ kullanılarak iyileştirilebileceğini söyledi. Ayrıca, yapay zekâyı kullanabilmek için daha eğitimli bir işgücüne sahip olunması gerektiğini ifade etti.