Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

PKK'ya koridor açan İngiliz-Fransız-ABD projesi: Bafel Talabani kimdir?

Mart 2023’te, içerisinde bulunan PKK'lılarla birlikte Duhok’ta düşen 2 helikopter kazası sonrası dikkat çeken Süleymaniye merkezli Talabani aşiretinden Bafel Talabani, PKK-KYB ilişkilerini ABD desteğiyle derinleştirdi.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-02 18:16:59

PKK'ya koridor açan İngiliz-Fransız-ABD projesi: Bafel Talabani kimdir?

ORSAM Irak Çalışmaları Araştırmacısı Sercan Çalışkan, Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye merkezli olarak teşkilatlanan Talabani aşiretinin öne çıkan ismi Bafel Talabani hakkındaki analizinde dikkat çeken detaylar paylaştı...

F06qCbrWAAIixJk

BAFEL TALABANİ KİMDİR?

Bafel Talabani, 2017'de hayatını kaybeden KYB'nin kurucularından ve uzun yıllar yönetimini üstlenen Celal Talabani'nin en büyük oğludur. Babasının 2005 yılında Irak'ın ilk Cumhurbaşkanı olması ve yalnızca Irak'ta değil Suriye gibi Orta Doğu'nun farklı ülkelerinde de etkili bir figür olması nedeniyle Bafel de siyasetin merkezindeki bir ailede yetişti. 2003 Irak'ın işgali öncesinde genç yaşta Avrupa'ya gönderildi. Önce Fransa'da, Fransız Kara Kuvvetlerine bağlı bir birim olan ve farklı ülke vatandaşlarından oluşan "Fransız Lejyonu"nda eğitim gördü. İngiliz Özel Kuvvetlerinde de eğitimler alan Bafel, 2003 sonrası Süleymaniye'ye dönerek KYB'nin güvenlik ve askeri kanadında görevler üstlendi. Bu tarihlerden itibaren, babasının Suriye'ye kadar uzanan ilişki ağlarını devralacak yeni bir figür olma yoluna girdi.

Fqey81eXoAQSkoU

İKİ İSTİHBARAT BİRİMİ: ERBİL VE SÜLEYMANİYE

IKBY'de 2 ayrı istihbarat birimi bulunuyor: Erbil merkezli KDP'ye bağlı Parastin ve Süleymaniye merkezli KYB'ye bağlı Zenyari. Bafel'in Irak'a döndükten sonra Süleymaniye'deki ilk önemli görevi KYB'nin istihbarat birimi Zenyari'nin başına geçmek oldu. İstihbarat alanında tecrübe kazanan Bafel yine KYB'ye bağlı "Terörle Mücadele Grubu"nu kurdu ve yönetti. Bafel'in üstlendiği bu 2 görevi unutmamak gerekiyor. Zira 2 görev de onun tek başına KYB'nin liderliğini üstlenmesinin ardından terör örgütü PKK/YPG ile ilişkilerinde aktif kullandığı yapılar oldu. Bafel'in Zenyari aracılığıyla hem terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'taki yapılanmaları ile hem Suriye kolu PKK/YPG ile iletişim kanallarını yönettiği, Terörle Mücadele Grubu ile de örgüt militanlarına eğitimler sağladığı biliniyor.

TALABANİ AİLESİNDE İÇ KAVGA

Celal Talabani'nin 2017'deki ölümüyle KYB bir dönem liderlik krizi yaşadı. Nihayet 2020'de Bafel Talabani kuzeni Lahur Cengi ile birlikte KYB'yi eş başkan olarak yönetmeye başladılar. Ancak iki kuzen arasındaki liderlik mücadelesi eş başkanlık yönetimine müsaade etmedi. Temmuz 2021'de önce Lahur'un güvenlik birimlerindeki kilit adamlarının elimine edilmesini sağlayan Bafel ardından KYB politbüro kararı ile Lahur'u eş başkanlıktan uzaklaştırdı ve böylece KYB'de tek başına liderliği ele aldı.

ABD DESTEKLİ KYB-PKK KORİDORU

Burada araya bir parantez açmak gerekiyor. Terör örgütü PKK, Süleymaniye'nin kırsal bölgelerinde ve bilhassa şehir merkezinde henüz 2 kuzenin eş başkanlığı döneminde gücünü artırmaya başladı. Örgütün kırsaldaki lojistik hatları, barınma ve eğitim faaliyetlerini artırdılar. Şehir merkezinde şehrin sosyal, siyasi ve ticari hayatında örgüt militanlarının kendilerine alan açmasında KYB tarafından imkanlar sağlandı. Yalnızca Süleymaniye değil Kerkük ve çevresinde siyaseten güçlü olan KYB aynı imkanları bu bölgelerde de terör örgütü PKK'ya sağlama girişimlerinde bulundu. Kısacası Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki Pençe Harekatlarında alan hakimiyetini kaybeden örgüt, daha iç kısımlarda Talabani ailesinin kendilerine sağladığı imkanlara sığındı.

thumbs_b_c_194052ad7366dd996ee8a82a6fd9a209

Bafel Talabani'nin üstlendiği rol burada devreye giriyor. KYB'de ipleri tek başına eline alan Bafel, Irak'ın Süleymaniye vilayeti ile Suriye'deki PKK/YPG kadroları arasında bir terör koridoru oluşturma hevesine kapıldı. Bu koridor vasıtası ile KYB'nin Suriye'deki PKK/YPG kadroları ile eklemlenmesi amaçlandı ve bu amaç Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından desteklendi.

SURİYE'DE ABD ORDUSU VE PKK'LI FERHAT ABDİ İLE BAĞLANTI

Bafel, Aralık 2022'de Suriye'nin kuzeyine giderek terör örgütü PKK/YPG elebaşlarından Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile görüştü. Görüşmeye ABD'li Tümgeneral Matthew McFarlane de katıldı. Bu katılım önemli çünkü Bafel ve Mazlum Kobani arasındaki görüşmeler ABD'nin desteği, kontrolü ve gözetiminde gerçekleşiyor. Bafel Talabani'nin Irak ve Suriye hattında bir terör koridoruna öncülük etme hevesinin arkasındaki güvencelerden biri de söz konusu ABD desteği.

1697653404m10

Bafel Talabani liderliğindeki KYB'nin PKK/YPG'ye lojistik desteği ise 15 Mart 2023'te Duhok'ta düşen 2 helikopter ile ifşa oldu. IKBY yetkilileri düşen uçağın içerisinde PKK militanlarının olduğunu açıkladı. Terör örgütü YPG/PKK da bir açıklama yaparak helikopterlerin kendilerine ait olduğunu ve içerisinde Suriye'den Süleymaniye'ye eğitim amaçlı giden üyelerinin olduğunu belirtti. Hatta helikopterlerin düşmesi sonucu ölen PKK'lılar arasında Mazlum Kobani'nin yeğeninin de olduğu ifade edildi. PKK'lıların taşındığı helikopterlerin ise terör örgütüne KYB tarafından tahsis edildiği öğrenildi.

PKK'YA HELİKOPTER DESTEKLİ EĞİTİM

Tüm bu somut hadiselerden Bafel Talabani liderliğindeki KYB'nin envanterindeki helikopterler ile PKK'lıları Suriye'den Irak'a taşıdığı, Süleymaniye'de eğitim vererek tekrar Suriye'ye geçişlerini sağladığı anlaşılıyor. KYB ve terör örgütü PKK/YPG'nin Süleymaniye'de gittikçe daha fazla birbirlerine eklemlendiği görülüyor. Bu sürecin eğitim ayağında da Bafel ve partisi KYB var. Zira 18 Eylül 2023'te Süleymaniye'nin Arbat Havalimanı'nda bir İHA saldırısı meydana geldi. Bu saldırı neticesinde ortaya çıkan bilgilerde KYB'ye bağlı "Terörle Mücadele Grubu" mensuplarının PKK/YPG'li teröristlerle birlikte talim yaptıkları anlaşılmıştır.

Dolayısıyla Bafel Talabani'nin terör örgütü PKK/YPG ile ilişkisi tek boyutlu olmaktan çıkmış durumdadır. Bafel, PKK/YPG'nin Süleymaniye'de toplumsal, ekonomik ve siyasi olarak alan kazanmasına imkan vermiştir. Diğer yandan doğrudan helikopterle teröristlerin taşınmasını sağlayarak kendi güvenlik birimleriyle talim yaptırmıştır. Süleymaniye'de terör örgütüne sağlanan nüfuz, lojistik destek ve eğitimler Bafel Talabani isminin neden Türkiye'nin milli çıkarlarına tehdit oluşturacak ölçüde amaçlar güden aktör olduğunu ortaya koyuyor.

AA

Haber Ara