Dolar

32,4275

Euro

34,8385

Altın

2.439,40

Bist

10.082,77

Oy kullanmayan seçmene ceza var mı? Oy kullanmama cezası ne kadar?

'Seçimlerde oy kullanmayanlara ceza var mı?' sorusunun yanıtı, sandık kurullarına gidip oyunu henüz kullanmayan kişilerin gündeminde yer almaya başladı. Bugün düzenlenen yerel seçimlerde 81 ilin belediye başkan adayları ve muhtar adayları için oylar veriliyor. Oy kullanmayana ceza verilip verilmeyeceği ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, oy kullanmayana ceza var mı? Seçim günü oy vermeyene ceza verilecek mi? İşte detaylar...

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-31 16:46:13

Oy kullanmayan seçmene ceza var mı? Oy kullanmama cezası ne kadar?

"Seçimlerde oy kullanmayanlara ceza var mı?" sorusunun yanıtı, sandık kurullarına gidip oyunu henüz kullanmayan kişilerin gündeminde yer almaya başladı. Bugün düzenlenen yerel seçimlerde 81 ilin belediye başkan adayları ve muhtar adayları için oylar veriliyor. Oy kullanmayana ceza verilip verilmeyeceği ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, oy kullanmayana ceza var mı? Seçim günü oy vermeyene ceza verilecek mi? İşte detaylar...

OY KULLANMAYANLARA CEZA VERİLECEK Mİ?

31 Mart 2024 Mahalli ve İdari Yerel Seçimlerinde oy kullanmaya ceza verilip verilmeyeceği merak ediliyor.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. Bir vatandaşın, seçme hakkını kullanması zorunludur. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir.

Buna göre; Oy kullanmayanlara YSK tarafından belirlenen miktarda cezai işlem uygulanabilir.

OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR?

2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti.

2023 Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlendi. Fakat 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuyla ilgili bir bilgi henüz yer almıyor.

Haber Ara