Dolar

32,2741

Euro

34,7826

Altın

2.407,62

Bist

10.275,32

Monolit nedir? Göbeklitepe'deki monolitte ne yazıyor?

Monolit nedir? Dünyanın çeşitli noktalarında gizemli bir şekilde ortaya çıkan monolitlere bir yenisi daha eklendi. Bu kez monolit Göbeklitepe'de ortaya çıktı. Peki monolit nedir? Moolit kelime anlamı olarak kısaca yekpare taş veya kayadan meydana gelen büyük boyutlu bir kitledir. Göbeklitepe'deki monolitte ne yazıyor? Göbeklitepe'de ortaya çıkan monolit herkesi şaşırttı. Göbekli tepe'de bulunan monolitte ne yazıyor? Monolitte Göktürk alfabesiyle yazılı bir mesaj bulunuyor.

3 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-11 12:50:03

Monolit nedir? Göbeklitepe'deki monolitte ne yazıyor?

Monolit nedir? Dünyanın çeşitli noktalarında gizemli bir şekilde ortaya çıkan monolitlere bir yenisi daha eklendi. Bu kez monolit Göbeklitepe'de ortaya çıktı. Peki monolit nedir? Moolit kelime anlamı olarak kısaca yekpare taş veya kayadan meydana gelen  büyük boyutlu bir kitledir. Göbeklitepe'deki monolitte ne yazıyor? Göbeklitepe'de ortaya çıkan monolit herkesi şaşırttı. Göbekli tepe'de bulunan monolitte ne yazıyor? Monolitte Göktürk alfabesiyle yazılı bir mesaj bulunuyor. 

Göbeklitepe'deki monolitte ne yazıyor?

Dünyanın çeşitli kentlerinde ortaya çıkan monolitlerden biri bu kez de Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bulunan Göbeklitepe'de ortaya çıktı.  Peki Göbeklitepe'deki monolitte ne yazıyor? Yapılan araştırmalarda monolitte runik harfleriyle yazıldığı iddia edilen bir metin yer alıyor. İl Turizm Müdürlüğü ekipleri, monolit üzerindeki yazının Göktürk alfabesi olduğunu ve metinde “Ay'ı görmek istiyorsan gökyüzüne bak” yazıldığını belirledi.

Monolit nedir?

Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'de ortaya çıkan monolit akıllara monolit nedir sorusunu getirdi. Dünyanın değişik noktalarında ortaya çıkmaya başlayan bu monolitler nedir? Monolit ne demek? Monolit, yekpare taş veya kayadan meydana gelen, görünüşte dağ benzeri bir jeolojik veya teknolojik, büyük boyutlu bir kitledir.

Monolit kelimesi kökeni

İsim Latince monolithus sözcüğünden gelir ki bu da Yunanca (monolithos) sözcüğünden gelmektedir. İngilizce ve Türkçeye ise Fransızca monolithe sözcüğünden geçmiştir.

Dünyanın çeşitli noktalarında sürpriz monolitler ortaya çıkmıştı

İlk monolit, ABD'de koyun sayımı için Utah'ta bir çölün ücra bir kesimi üzerinde uçuş yapan helikopter mürettebatının aşağıda garip bir heykel fark etmesiyle keşfedildi. 18 Kasım 2020'de bulunan bu metal monolit, ortaya çıktığı gibi gizemli biçimde 27 Kasım'da kayboldu.

Utah'taki monolitin kaybolmasıyla aşağı yukarı aynı zamanda, dünyanın diğer ucunda, Romanya'daki bir yamaçta parlak metal bir monolit belirdi. Ülkenin kuzeyindeki Neamt bölgesinde yerel bir arkeolojik alan olan Petrodava Daçya Kalesi yakınlarındaki yapı, tespit edilmesinden birkaç gün sonra kayboldu.

Kısa bir süre sonra, Kaliforniya'nın güneyindeki bir dağ yolunun tepesinde yeni bir monolite rastlandı ve ardından o da yok oldu.

Daha sonra, aralık ayının ilk hafta sonunda Birleşik Krallık'ın Wight adasındaki bir sahilde insanların karşısına uzun ve parlak bir monolit çıktı. Sütun, adanın batı kıyısındaki Compton plajında görüldü. Aralıkta Belçika Baasrode'taki bir arsanın ortasında da metal bir monolit gizemli biçimde ortaya çıktı.

En çok ses getiren bu monolitlerin yanı sıra İspanya, Almanya ve Kolombiya'da da uzun, tuhaf yapılara rastlandı.

Göbeklitepe'de bulunan monolitten önceki son monolit ise yeni yılın ilk günü Hindistan başbakanı Narendra Modi'nin memleketi Gucerat eyaletinde ortaya çıktı. Yaklaşık 2,13 metre uzunluğundaki cisim eyaletin başkenti Ahmedabad'da umuma açık bir parkta görüntülendi.

Dünyada bulunan en büyük üç monolit

Mount Augustus (Augustus Dağı),Avustralya

La Peña de Bernal, Meksika

Stone Mountain (Taş Dağı),Atlanta, Georgia, ABD

Haber Ara