Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

MİT, Mossad'ı böyle avladı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin 2 Ocak'ta Mossad casuslarına yönelik gerçekleştirdiği operasyonun detayları ortaya çıktı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-22 07:56:22

MİT, Mossad'ı böyle avladı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin 2 Ocak'ta Mossad casuslarına yönelik gerçekleştirdiği operasyonun detayları ortaya çıktı. İz sürme çalışmaları, 2021 yılında Konya'da tıp eğitimi alan ve Mossad ajanlarından özel casusluk eğitimi alan Muhammed Salhab'ın tutuklanmasıyla başladı. Salhab'ın hesap hareketleri üzerinden yapılan incelemeler sonucunda, Mossad yöneticileri Mark Consul, Alexandru Dorin Siretean ve Ahmad Kilany müstear isimli kişilerin, 46 kişilik şebekenin birçoğuna para gönderdiği tespit edildi.

MİT ve MASAK, Salhab'ın hesaplarını detaylı bir şekilde inceleyerek, Mossad ajanları ve kuryelerinin Türkiye'deki para trafiğini takip etti. 20 Aralık tarihinde MİT tarafından Emniyet'e gönderilen bir yazıda, İsrail İstihbarat Servisi Çevrimiçi Operasyon Merkezi'nin (İÇOM) Türkiye'de ikamet eden Filistin uyruklu şahısları ve ailelerini hedef alacağı belirtilerek, bu kapsamda 26 şahsın yabancı GSM numaraları ile tespit edildiği ifade edildi. İÇOM tarafından sağlanan Western Union üzerinden yapılan para transferleri de incelenerek, 46 şüpheliyle iletişim kuruldu. Şüphelilerle telegram ve whatsapp gibi uygulamalar üzerinden temas kurularak, casusluk faaliyetleri için planlamalar yapıldı. Bu faaliyetler arasında uzaktan kaynak temini, hedeflere yönelik araştırma, keşif, foto-video çekme, darp, yaralama, takip, soygun, adam kaçırma gibi taktikler bulunmaktaydı.

Mossad'ın casus temini için kullandığı yerler arasında Facebook gruplarındaki iş arama sayfaları da bulunuyordu. Maddi zorluk yaşayan kişilere dolar ve euro bazında tekliflerle ulaşan şüpheliler, bu kişileri ağına çekmeye çalıştı. Ayrıca, Mossad'ın Türkiye'deki Arap asıllı kişileri casus olarak kullanmak amacıyla ikna ettiği yerlerden biri, online dil öğrenme programı Speaky oldu.

Operasyon sonucunda MİT'in 2 Ocak'ta gerçekleştirdiği operasyonda 34 şüpheli gözaltına alındı, 12 şüpheli ise firar etti. Gözaltına alınanların 15'i tutuklanırken, 8'i sınır dışı edildi. Hücredeki 11 şüpheliye ise "adli kontrol şartı" ve "yurtdışına çıkış yasağı" uygulandı.

Haber Ara