Kıbrıs Türkleri yeni cumhurbaşkanını seçti! Seçimi kazanan Erhürman'ın ilk açıklaması ne?
KKTC seçimini yaptı. Resmi olmayan sonuçlara göre CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman oyların yüzde 62,76'sını alarak Cumhurbaşkanı seçildi.

Oluşturma Tarihi: 2025-10-19 21:19:06

Güncelleme Tarihi: 2025-10-19 21:22:17

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşları cumhurbaşkanını seçmek için 9'uncu kez sandık başına gitti. Katılımın yüzde 64,87 olduğu seçimde ilk turda resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, oyların yüzde 62,76'sını alarak cumhurbaşkanı seçildi. Bağımsız aday mevcut Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ise oyların yüzde 35,81'ini aldı. KKTC Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Bertan Özerdağ, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Erhürman'ın cumhurbaşkanlığı yarışını kazandığını duyurdu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE İSTİŞARE ETMEKSİZİN KIBRIS'TA POLİTİKA BELİRLENMEZ”

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erhürman, yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti ile istişare etmeksizin Kıbrıs'ta bir dış politikanın belirlenmesi veya Kıbrıs sorununa ilişkin bir politikanın belirlenmesi bugüne kadar hiç söz konusu olmadı. Benim dönemimde de asla söz konusu olmayacak. Hiçbir cumhurbaşkanımız Türkiye Cumhuriyeti ile istişare etmeden ne müzakere yürüttü ne görüşme yürüttü, ne dış politika çizgisi belirledi. Bu bizim devlet geleneğimizdir" ifadelerini kullandı.

TUFAN ERHÜRMAN KİMDİR?

KKTC'de seçimleri kazanan Erhürman, Lefkoşa'da doğdu. Ortaöğrenimini Türk Maarif Koleji'nde tamamlayan Erhürman, 1988'de bu okuldan mezun oldu. 1992'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Erhürman, aynı üniversitenin İdare Hukuku Ana Bilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak görev yaptı.

TÜRKİYE'DE HUKUK EĞİTİMİ ALDI

Bu dönemde Ankara Üniversitesi'nin yanı sıra Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Hukuka Giriş, İdare Hukuku ve Anayasa Hukuku dersleri verdi. "İdarenin Yargı Dışı Denetimi ve Ombudsman" konulu teziyle hukuk doktoru unvanını aldı. Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanun Tasarısı Hazırlama Komisyonlarında üye olarak görev yaptı.

Erhürman, 2013'te Cumhuriyetçi Türk Partisinden Lefkoşa Milletvekili olarak Cumhuriyet Meclisi'ne girdi ve 2014'te de hukuk doçenti unvanını aldı.

2015'te CTP Genel Sekreterliği görevini üstlenen Erhürman, 2016'da yapılan 26. Olağan Kurultay'da partinin genel başkanlığına seçildi.

Erhürman, 2018'de kurulan Dörtlü Koalisyon Hükümeti'nde Başbakan olarak görev yaptı.

İyi derecede İngilizce bilen Erhürman, evli ve bir çocuk sahibidir.

Kaynak: AA