Kalıcı bedelli askerlik düzenlemesi, bedelli askerlik düzenlemesinin kabulü sonrası henüz vatani görevini yerine getirmemiş gençlerin gündem maddeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Peki; kalıcı bedelli askerlik düzenlemesi nedir? Askerlik süresi düşecek mi? İşte yeni askerlik sistemi ile ilgili son durum...
"ASKERLİK DÜŞECEK Mİ?" SORUSUNA BEŞTEPE'DEN SON YANIT
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın düzenlediği basın toplantısında gazeteciler Kalın'a tek tip askerlik düzenlemesi ile ilgili bir çalışma olup olmadığını sordu.
Kalın soruya şu şekilde cevap verdi:
Şöyle ifade edeyim bununla ilgili zaman zaman gündeme getirilen bir konu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Tek tip askerlik dediğiniz şey de o. Şimdi tabii bu uzun vadeli bir proje. Şunu da söyleyeyim TSK ordu mensupları itibariyle yüzde 50 civarında profesyonellemiş durumda. Bunlar müzakere edilecek. Şu an itibariyle yeni düzenleme, tasarı gündemde değil. Bu konunun sıcak olduğunu biliyorum. Muhtemelen önümüzdeki günlerde bu konu gündemde olmaya devam edecek...
KALICI BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?
Kalıcı bedelli askerlik sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor.
Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, "Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir" değerlendirmesi yapılıyor.