Dolar

32,2058

Euro

35,0853

Altın

2.471,53

Bist

10.158,63

İsmail Hakkı Pekin: İsrail ordusu biçiliyor

İsrail'in Gazze'yi hedef alan katliam saldırıları 70 günü geride bıraktı. Öte yandan İsrail ordusunun kayıplarını gizlediğine ilişkin haberler ve açıklamalar medyada yer almaya başladı. İsrail ordusundaki ağır kayıplar nedeniyle 'Hamas sendromu' oluştu.

5 Ay Önce Güncellendi

2023-12-16 12:03:16

İsmail Hakkı Pekin: İsrail ordusu biçiliyor

Miliyet gazetesi yazarı Tunca Bengin, ABD ordusunda uzun yıllar hüküm süren "Vietnam sendromu"na benzer şekilde İsrail ordusunda da "Hamas sendromu" oluştuğunu yazdı.

Bengin, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Em. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'in işgalci İsrail ordusundaki askerlerin durumuna ilişkin görüşlerini köşesinde paylaştı...

"İSRAİL ASKERLERİN PSİKOLOJİK ÇÖKÜŞ"

"2 bin tane asker engelli olmuş bunları görüyorlar duyuyorlar. Mesela son olarak Hamas 10 İsrail askerini öldürdü, bunlar ordunun büyük bir kısmına yansıdığı zaman ordu savaşma imkân, kabiliyetini kaybeder. İşin gerçeği bu. Büyük ihtimalle bunların eğitimleri falan da az. Daha evvel askerlik yapan yedek askerleri çağırdılar. Gelmek başka bir şey ama savaşın getirdiklerini gördüğü zaman ateş altında kalıyorsun yanında arkadaşın ölüyor, kolu bacağı kopanlar oluyor. Bütün bunlar cephe gerisine intikal ediyor bir şekilde, ister istemez de ordunun savaş gücünü azaltıyor. Evet silah, mühimmat malzeme çok önemli ama asker ayakta durmazsa hiçbir anlamı yok. Sonuçta bu işin iskeleti asker.”

"CEPHEDEN KAÇMAYA BAŞLARLAR"

“Ciddi bir sorun ciddi bir risk… Başta daha azmış, şimdi artıyor. Sorunlar ortaya çıktıkça da artacaktır. Bu yarın öbür gün biraz daha devam ederse cepheden kaçmaya başlarlar ölüm korkusuyla. Sonuçta can pazarı... Nutuk atmaya benzemiyor, kol bacak kopuyor, kolay değil...”

"HAMAS İSRAİL'E KÖK SÖKTÜRÜYOR"

“Bu aynen ABD'lilerin Vietnam'da olduğu gibi bacağı kolu kesilmiş gözleri görmeyen İsrail askerinde de sendrom oluşturacak. Daha evvel üstünlükleri vardı çünkü hava kuvvetleri geliyor vuruyordu. Başka insanlar ölüyor, öldürülüyordu ama şimdi kendileri ölüyorlar. Kassam Tugaylarının büyük direnci karşısında çok fazla zayiat vermeye başladılar. Masa üzerinde İsrail'in bu işten çıkması kolay olabilir ama sahada Hamas onlara kök söktürüyor şu anda."

"İSRAİL ORDUSU BİÇİLİYOR"

"İsrail başarılıyım dese bile bunu ne kendi kamuoyuna anlatabilir ne de dünyaya. Şu anda ordusu biçiliyor. Netanyahu kendi kariyerini kurtarmaya çabalıyor ama İsrail vatandaşlarının cesetlerine, kopmuş bacaklarına, kollarına basarak bu işi yapmaya çalışıyor. Böyle bir başarı olmaz. Buna ancak Pirus zaferi denir. Sonuçta Vietnam sendromu gibi Hamas sendromu çıkacak İsrail için.”

Haber Ara