Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'IŞİD lideri Bağdadi öldürüldü' iddiası

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili Amerikan Kuvvetleri'nin Ebu Bekir el Bağdadi'ye yönelik bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. Operasyonun detayları henüz açıklanmazken konuyla ilgili tek resmi açıklama Türkiye'den geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-27 10:31:06

'IŞİD lideri Bağdadi öldürüldü' iddiası

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Newsweek Dergisi'nin internet sitesine konuşan ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Amerikan helikopterlerinin İdlib'in kuzey doğusunda uçtuğunu ve özel bir operasyon yaptığını söyledi. Ancak hedefteki ismin kim olduğuyla ilgili bilgi vermedi. Yine newsweek'e konuşan bir başka Amerikalı askeri yetkili ise operasyonu doğruladı ve Bağdadi'nin operasyon sonucunda öldürüldüğünü ifade etti.

Haberde ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un öldürülen kişinin çok yüksek ihtimalle Bağdadi olduğunu ancak bunun henüz doğrulanmadığını Beyaz Saray'a ilettiği kaydedildi.

OPERASYON ANI İDDİASIYLA PAYLAŞILAN GÖRÜNTÜLER

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili Amerikan Kuvvetleri'nin Ebu Bekir el Bağdadi'ye yönelik bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. Trump ise "Az önce çok önemli bir şey oldu" dedi. Operasyonla ilgili sosyal medyada iki video yayınlandı. Birinin operasyon sırasında çekildiği diğerinin ise sonrasında hedef alınan bölgeyi gösterdiği belirtiliyor. Videolar henüz doğrulanamazken, Amerikan basını tarafından da kullanıldı. Öte yandan operasyonun yeri ve detayları açıklanmadı. 



OPERASYON BÖLGESİ TÜRKİYE SINIRINA 5 KM UZAKTA

Öte yandan operasyon düzenlenen bölgenin Türkiye sınırına 5 km uzaklıktaki İdlib'in Barişa bölgesi olduğu belirtiliyor.

İdlib'deki AA muhabirinin bildirdiğine göre, ABD'nin helikopterlerle indirme harekatı düzenlediği mevki, ilin kuzeyinde yerinden edilmiş sivillerin sığındığı Tourlaha Kampı'na ise birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor.

2_207

3_149

1_209

TAM 4 SAAT SÜRDÜ

Gece yarısı 00.00 sularında bölgeye 8 ABD helikopteri ve 2 insansız hava aracı (İHA) gelerek Barişa köyü yakınlarındaki hedefi bir buçuk saat boyunca yoğun ateş altına aldı.

Helikopterlere, yerden ağır silahlarla karşılık verildi.

Yaklaşık 1,5 saat süren ilk çatışmaların ardından helikopterler bölgeden ayrıldı.

Yarım saat sonra geri dönen helikopterler saldırıya devam etti.

Bu sırada helikopterlerden ABD özel kuvvetleri olduğu düşünülen unsurlar yere indirildi.

Çatışmaların ikinci kısmı 2,5 saat kadar sürdü.

Helikopterler yaklaşık dört saat süren operasyonun ardından bölgeden ayrıldı.

Bölgeye giden sağlık ekipleri, AA muhabirine, saldırının meydana geldiği noktada tamamen yıkılmış bir ev ile etrafında yanmış bazı çadırlar gördüklerini bildirdi.

Sağlık ekipleri, olay yerinde 3 erkek, 3 kadın ve 1 çocuk olmak üzere toplam 7 kişinin cesedine ulaştıklarını, 5 yaralıya da ilk müdahalede bulundukları bilgisini paylaştı.

İdlib'deki Suriye hava sahası Rusya tarafından kontrol ediliyor.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Twitter'dan yapılan açıklamada "ABD tarafından İdlib'e dün gece yapılan operasyon öncesinde askerî makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur" ifadelerine yer verildi.

İRANLI YETKİLİ: SURİYELİLER TARAFINDAN BİLGİLENDİRİLDİK

Konuyla ilgili ABD basınında İran'ın bilgilendirildiği haberleri yer aldı. Reuters'ın haberine göre adı açıklanmayan İranlı bir yetkili, "Bağdadi'nin öldürüldüğüne ilişkin sahadan bilgi alan Suriyeli yetkililer tarafından bilgilendirildik" dedi. 

IRAK: GÖRÜNTÜLERİ YAYINLAYACAĞIZ, İSTİHBARATIMIZ YARDIM ETTİ

Irak Devlet Televizyonu, Bağdadi'nin öldürüldüğünün iddia edildiği operasyona dair görüntüleri yayınlayacağını açıkladı. Ayrıca Bağdadi'nin yerinin bulunmasında Irak istihbaratının yardımcı olduğu iddia edildi.

PYD: ABD'YE İSTİHBARAT VERDİK

Terör örgütü PYD/YPG'nin Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan liderlerinden Mazlum Kobani de Twitter hesabından açıklama yaptı. Kobani, "Amerika Birleşik Devletleri ile ortak istihbarat çalışması sonucu başarılı ve tarihi bir operasyon" dedi.

TRUMP: BÜYÜK BİR ŞEY OLDU

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter'dan "kısa süre önce çok büyük bir şey oldu" mesajını paylaştı. Ancak Trump detay vermedi.

TRUMP 16.00'DA AÇIKLAMA YAPACAK

Beyaz Saray'dan ise Trump'ın bugün Türkiye saatiyle 16.00'da çok önemli bir açıklama yapacağı bilgisi paylaşıldı.

Haber Ara