Dolar

32,4374

Euro

34,8619

Altın

2.442,02

Bist

10.082,77

İran sineması; 'Tamam ödeştiniz, bitti'

İsrail'in Gazze'deki soykırım saldırıları devam ederken İran-İsrail çatışması dikkatleri bir anda iki ülkenin üzerinde yoğunlaştırdı. Bir yandan çatışmanın savaşa dönüşüp dönüşmeyeceği tartışılırken bir yanda da 'danışıklı dövüş' olduğu iddiaları ağırlık kazanıyor.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-15 14:57:49

İran sineması; 'Tamam ödeştiniz, bitti'

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, İran-İsrail arasında yaşanan çatışmada İran tarafının inandırıcı bulunmayan manevralarına dikkat çekti.

Altınok'un "İran sineması" başlıklı yorumu;

İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin 2020'de ABD tarafından öldürülmesinin ardından İranlı yetkililerin kendisiyle iletişime geçtiğini anlatan ABD Başkanı Trump, Tahran'ın, ABD üssüne yaptığı misillemeyi önceden haber verdiğini söylemişti.

Tahran "Allah kuru iftiradan saklasın" dese de İran'ın intikam için vurduğu ABD hedeflerinin boşaltılmış olması, saldırıda can kaybı yaşanmaması Trump'ı doğruluyordu.

İran o gün bugündür ABD'den ve İsrail'den gelen açık meydan okumalar, suikastlar, terör eylemleri, askeri saldırılar karşısında gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi tepkisiz kaldı. Arada gündem değiştirmek için Barzani'yi falan vurdu.
Ama nereye kadar...

Neticede bir ABD başkanından gelen bu ifşaat, 1979'daki devrimden beri ülkeyi "ABD ile savaştayız" diyerek sıkıyönetimle idare eden rejimi içeride çok zora sokmuştu. Tahran'ın, uğruna halkından fedakarlık istediği "şeytanla savaş" söyleminin foyoları iyice dökülmüş, halktaki "danışıklı dövüş" algısı güçlenmişti.

"TAMAM ÖDEŞTİNİZ, BİTTİ"

Bir şeyler yapılmalıydı.

İran'ın dini lideri Hamaney geçtiğimiz gün nihayet podyuma çıktı. Fotoğrafçılar parmağındaki kırmızı yüzüğe fokuslandılar. Basındaki arzuhalcileri de kırmızı yüzüğün kuşkusuz savaş anlamına geldiğini yazdılar. Hamaney'in önünde poz verdiği balistik füzelerin nereye gideceği kesinleşmişti.

Ve Tahran yönetimi gece yarısı, Suriye'de İran toprağını (Büyükelçilik) vuran İsrail'e saldırmaları için dronlarını yola çıkardıklarını dünyaya ilan etti.

Sabaha karşı İsrail'de olmaları bekleniyordu.

Filmin sonunu söylememe gerek var mı?

Ama "İran'a neden inanmıyorsunuz anlamıyoruz" diyen Vatan Partili arkadaşlar kızmasınlar diye Mollaların hakkını teslim edelim. Kimse bu kez Tahran'ın misilleme öncesi Netahyahu'ya telefon açtıklarını falan söyleyemez.

İran'ın dronlarını, füzelerini israil'e ulaşmadan daha Irak'ta Suriye'de, Ürdün'de serçe gibi avlayan ABD Başkanı Biden'ın "Tamam ödeştiniz, bitti" demesi, Netantahu'ya "Bir zafer kazandın bu zaferi al" tavsiyesinde bulunması da tezleri doğruluyor.

Haber Ara