Dolar

32,4947

Euro

34,6972

Altın

2.408,02

Bist

10.045,74

İncirlik üssünde neler oldu? ABD uçakları nerede?

Ortadoğu'da İsrail merkezli gerilim artarken Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kritik bir karar aldı. Adana İncirlik'te bulunan 10. Tanker Üs Komutanlığı (İncirlik Üssü), 10. Ana Jet Üs Komutanlığı oldu. Yeni oluşturulan İncirlik Ana Jet Üs Komutanlığı'nın görev sahası Türkiye'nin güney sınırları ve Doğu Akdeniz olacak.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-18 21:36:19

İncirlik üssünde neler oldu? ABD uçakları nerede?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), yeni bir ana jet üs komutanlığı kurulduğunu açıkladı.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "İncirlik/Adana'da bulunan 10. Tanker Üs Komutanlığı'nın ismi Hava Kuvvetlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda '10. Ana Jet Üs Komutanlığı' olarak değiştirilmiştir." açıklamasını yaptı.

İncirlik, bundan böyle Muharip Uçak filolarının konuşlandığı bir üs olarak görev yapacak.

İRAN-İSRAİL VE FİLİSTİN İSRAİL GERİLİMİ ZAMANLAMASI

İsim ve görev değişikliği kararı Ortadoğu'da başta Filistin-İsrail, İsrail-İran çatışmalarının yoğunlaştığı dönemde yapıldı.

incirlik-ussu-aa-1913243

NTV'nin edindiği bilgilere göre, bölge genelindeki risk ve tehdit analizlerinin ardından Ana Jet Üs Komutanlığı'na dönüştürülen İncirlik, Türkiye'nin Güney sınırları ve Doğu Akdeniz'i içine alan bölgede faaliyet gösterecek.

İncirlik Ana Jet Üs Komutanlığı'nda diğer üslerden kaydırılacak F-16 filoları görev yapacak.

İncirlik, ihtiyaç halinde Irak ve Suriye'nin kuzeyine dönük hava harekatlarında kullanılan Diyarbakır ve Malatya'daki ana jet üs komutanlıklarına destek verecek.

Edinilen bilgilere göre, iki anlaşma uyarınca ABD tarafından da kullanılan İncirlik bu özelliğini korumaya devam edecek.

Öte yandan kararın Türk Hava Kuvvetleri'nin önümüzdeki yıllarda artacak savaş uçağı sayısı göz önüne alınarak verildiği de belirtiliyor.

NTV'ye bilgi veren kaynaklar, ABD'den alınan F-16'lar, görüşmeleri devam eden Eurofighter'larla oluşturulacak filolar için yer açıldığına da vurgu yaptı.

İNCİRLİK'TEKİ ABD SAVAŞ UÇAKLARI

Öte yandan MSB kaynakları, İncirlik'te görüntülenen ve nükleer mühimmat taşıyabilen Amerikan bombardıman uçaklarına ilişkin de bilgi verdi.

incirlik-ussu-2215391

Uçakların İsrail-İran gerginliği öncesinde planlanan havadan yakıt ikmali eğitimi için İncirlik'e geldiğini vurgulayan kaynaklar, "B-1B tipi uçaklar 17 Nisan'da ülkemizden ayrıldılar." ifadesini kullandı.

KÜRECİK RADARI TARTIŞMALARI

Bakanlık kaynakları, İran'ın misillemesi sırasında Kürecik'teki radardan alınan verilerin İsrail ile paylaşıldığı iddialarını da yalanladı.

1_494

Kaynaklar, radar verilerinin sadece NATO üyesi ülkeleriyle paylaşıldığını söyledi.

TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONLARI

MSB, son 2 haftada Irak ve Suriye'de 75 terörist etkisiz hale getirildiğini de bildirdi.

"PENÇE-KİLİT'TE KİLİT BU YAZ KAPANACAK"

MSB kaynakları, Irak'ın kuzeyine dönük yeni harekat için de "Pençe-Kilit'te kilit bu yaz kapanacak." ifadesini kullandı.

NTV

Haber Ara