Dolar

32,2211

Euro

35,1424

Altın

2.475,69

Bist

10.228,74

İBB Meclisi'nde 'cemevlerinin ibadethane sayılması' oylandı

İBB Meclisi’nde, cemevlerinin statüsünün ibadethane olarak değiştirilmesi önerisi oylandı. Oylama AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. 'İzmir'de alınan cemevleri ibadethanedir' kararıysa sosyal medyada da gündem oldu ve bazı kullanıcılardan kararın dergâhlar için de yapılması gerektiği eleştirileri geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-17 00:17:24

İBB Meclisi'nde 'cemevlerinin ibadethane sayılması' oylandı

İBB Meclisi ocak ayı ikinci oturumu, Saraçhane'deki başkanlık binasında Meclis 1. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ başkanlığında gerçekleştirildi.

TALEP CHP ve İYİ PARTİ'DEN GELDİ

Söz konusu oturumda CHP ve İYİ Parti, meclis komisyonlarının aksi yönündeki raporuna rağmen cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasını talep etti.

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ve İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, AİHM, Danıştay ve Yargıtay'ın cemevleriyle ilgili kararlarını hatırlatarak, İBB'nin bu konuda öncü adımı atarak cemevlerinin ibadethane statüsünde kabul edilmesini istedi.

AK PARTİ ve MHP'DEN TEPKİ

AK Parti adına konuşan Meclis Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ve MHP Grup Sözcüsü Volkan Yılmaz ise komisyon kararını savunarak "ibadethane statüsü"nün TBMM'nin görev ve yetki alanında olduğunu belirtti.

İBADETHANE OLARAK KABUL EDİLMESİ REDDEDİLDİ

Yapılan tartışmalar sonrası geçilen oylamada CHP ve İYİ Parti'nin aykırı önergesi oy çokluğu ile reddedildi.

 

CEMEVLERİNİN TEMİZLİĞİ ve BENZERİ HİZMETLERİ İBB ÜSTLENMESİ KABUL EDİLDİ

Öte yandan İBB Meclisi, CHP ve İYİ Parti'nin teklifi üzerine cemevlerine temizlik ve benzeri hizmetlerin ücretsiz olarak verilmesini oy birliğiyle kabul etti.

Hukuk-Sosyal Hizmetler-Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon-Halkla İlişkiler Komisyonlarından gelen raporda konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul'da bulunan cemevlerinin talep etmesi halinde temizlik ve benzeri hizmetlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz karşılanması komisyonlarımızca uygun görüldü. Teklifte belirtilen cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi hususu belediye meclisinin görev ve yetki alanında olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığı kanaatine varılmıştır."

"DERGÂHLAR DA İBADET HANE SAYILSIN"

İslam'da ibadethane olarak kabul edilen caminin yanı sıra cemevinin ibadethane olarak kabul edilmesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin cemevlerini ibadethane olarak kabul ettiğini açıklaması üzerine konu birkaç gün önce sosyal medyada da gündeme geldi.

Bazı kullanıcılar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in paylaşımını RT ederek destek verdi, bazılarıysa eleştirdi.

2020-01-17_00h08_52

2020-01-17_00h08_46

Haber Ara