Dolar

32,3797

Euro

34,6898

Altın

2.394,68

Bist

10.083,75

HDP, referandumun iptali için YSK’ya başvurdu

HDP de tıpkı CHP gibi YSK'ya başvurarak, referandumun iptalini istedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-19 12:15:41

HDP, referandumun iptali için YSK’ya başvurdu

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve HDP'li Mithat Sancar, İmam Taşçıer, Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve Bedia Özgökçe Ertan, YSK Başkanı Sadi Güven hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu ardından gazetecilere açıklama yapan Yıldırım, başvurunun gerekçesinin YSK'nın görevini kötüye kullanması ve toplumun düzenini bozmaya hizmet edecek kararlara imza atmnası olarak gösterdi. Yıldırım, yargının ivedilikle gerekli işlemleri yapmasını da istedi.

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Seçim günü doğuda oylama sona erdikten bir süre sonra YSK'nin bir duyurusu ile karar değişikliğine gidildi. YSK Başkanı ve üyeleri, çok açık bir şekilde görevlerine sahip çıkmamış, kendilerini inkar edercesine referanduma gölgeyi kendileri düşürmüştür. Referandumun iptali yönünde bir karar almadıkları sürece, bu referandum toplum vicdanında meşruiyet kazanmayacaktır.”

2014 yerel seçimlerinde Bitlis'in Güroymak ilçesinde bir mühürsüz oy kullanıldığı için seçimlerin yenilenmesi kararı alındığını hatırlatan Yıldırım, “YSK Başkanı hukuka riayet etmektedir. YSK başkanı ihlallere daha sonra yaptığı açıklamalarla da devam etmektedir” diye konuştu.

Yıldırım ayrıca, YSK'nin itirazlar lehine alacağı kararlarla barışa hizmet edeceği ve ülkeye yarar sağlayacağını söyledi

‘Evet' kampanyası yürütenlerin devletin imkanlarını kullandığını, ‘Hayır' cephesinin ise baskı gördüğünü kaydeden Sancar ise “Tüm açıdan eşitsizlik seçim süreci yaşanmıştır. Bunun adil seçim sonucunu doğurması mümkün değildi” dedi.

“Kürt illerinde blok ‘Evet' oyu çıkan sandık sayısı dikkat çekici kadar fazla” diyen Sancar, seçimi ‘sakat' olarak niteledi ve şunları söyledi: “Mühürsüz oylar kabul edilemez. Bu nedenle bu seçim yapılış şekli sureti ile adil değildir. Bu seçimin düzeltilmesi imkanı yoktur tek bir yol var seçimin iptali. Referandum iptal edilmeden bu tartışmaları bitirmek mümkün olmayacaktır. YSK Türkiye'de demokrasi kültürünü daha fazla tahrip etmek istemiyorsa seçimin iptaline karar vermelidir. Eğer YSK bu kararı vermezse referandum ebediyen şaibeli kalacaktır." 

Haber Ara