Dolar

32,3556

Euro

34,8449

Altın

2.406,52

Bist

10.276,88

Haşim Kılıç'ın anayasa önerilerini Taha Akyol aktardı

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç ile görüşmesinin detaylarını anlattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-31 13:59:41

Haşim Kılıç'ın anayasa önerilerini Taha Akyol aktardı

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol'u aradı. Neden aradığını ve neler konuşulduğunu ise Akyol, bugünkü yazısında aktardı.

Akyol, Kılıç'ı yazısında "Özgürlükler, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetim gibi kavramların evrensel hukuktaki anlamlarıyla anayasa hukukumuza girmesindeki büyük çabasıyla saygın bir anayasa yargıcı” olarak tasvir etti.

Taha Akyol'un aktaradığına göre; Kılıç, yazarın cuma günkü yazısı hakkında görüşlerini bildirmek için kendisini aradı ve Başkanlık sistemine dair görüşlerini de dile getirdi. 

İşte Kılıç'ın konuya dair görüşleri; 

"Başkanlık sistemine dayalı bir taslak hazırlamakta olan iktidar, seçim ve siyasi partiler yasaları hakkında da kamuoyuna bir proje sunarak taahhütte bulunmalıdır.' Niye? ‘Çünkü Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu, olgun bir demokrasi için anayasa kadar önemlidir. Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu yasa organının yürütme karşısında varlığını güçlendirdiği oranda kuvvetler ayrılığı ilkesi gerçekleşir... Seçim ve Partiler Kanunu yürütme erkine bağımlı bir yasama yaratırsa kuvvetler ayrılığı etkisizleşir...'

TÜRKİYE GİBİ ÜLKELERDE DAHA TİTİZ OLUNMALI

"Özgürlükler ve yargı bağımsızlığı konuları anayasada ayrıntılı olarak düzenlenmeli... Hem temel hak ve hürriyetler ayrıntılı olarak düzenlenmeli, hem yargı bağımsızlığının güvencesi olacak anayasa maddeleri ayrıntılı olarak düzenlenmelidir. Türkiye gibi demokratik kurumların yeterli düzeyde güçlü olmadığı ülkelerde anayasalar özgürlükler ve yargı bağımsızlığı konusunda daha titiz olmalı, ayrıntılı düzenlemeler getirmelidir."

 

Haber Ara