Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Gazzeli gazeteci Ebu Silmiyye'den Erdoğan'ın paylaşımına cevap

Gazzeli gazeteci Ethem Ebu Silmiyye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın X'te yer alan Arapça hesabından paylaşılan 'Gazze' açıklamasına verdiği cevap sosyal medyada gündem oldu.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-14 23:29:45

Gazzeli gazeteci Ebu Silmiyye'den Erdoğan'ın paylaşımına cevap

Gazzeli gazeteci Ethem Ebu Silmiyye'nin Erdoğan'ın Arapça resmi X hesabından yapılan açıklamasına verdiği cevabında şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Başkan, eğer medya ekibinizin bir parçası olsaydım, bu tweet'i yayınlamamanızı tavsiye ederdim, çünkü bu konu hakkında ne kadar çok yazarsanız, suçu başkasına atfederek başlattığınız bu tür konuşmalardan kamuoyunun hayal kırıklığı da o kadar artıyor.

Bilmiyorum nasıl 'her türlü çaba' gösterdiniz, bu Türkiye büyüklüğünde bir ülkenin etkisi olabilir mi, bu onun azami çabasıdır!

Sayın Cumhurbaşkanım, önemine ve gerekliliğine rağmen konumuz insani yardım değil elbette. Çünkü insani yardım, Müslümanlardan önce insan olarak insanlar arasındaki kardeşlik görevidir ve 40'lık konteynerlere bölünürse 34.000 tondur. Yani yaklaşık 850 konteyner olduğunu göreceğiz. Bu hayırseverlerin de kendi başlarına yapabileceği bir çalışma. Acil tedaviye ihtiyacı olan 8.000 yaralıdan yaklaşık 350'si alındı. Çok büyük bir rakam olduğunu düşünmeyin.. Yapılan her insani çabaya bir kez daha sonsuz teşekkür ederiz.

Ama bu bizim bildiğimiz Türkiye değil, 'Azerbaycan'da, Libya'da, Somali'de' ve diğerlerinde gördüğümüz ve görmekte olduğumuz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çabası bu değil.

Sayın Başkan, çağrıları duydunuz mu? Türkiye, yarısından fazlası çocuk olan Gazze'nin kuzeyindeki 650.000'den fazla vatandaşın kurtarılması için neden havadan gıda, ilaç ve temiz su yardımları yapmıyor?

Türkiye neden İsrail işgaliyle tüm ticari ilişkilerini kestiğini açıklamıyor ve İsrail ile Türkiye arasındaki aktif ticari hareketi durdurmuyor?

Türkiye neden Gazze'deki ablukayı kaldırmak için dünyanın dört bir yanından gönüllüleri taşıyan bir donanma gemisi filosu göndermiyor, kuşatmayı kırmak ve savaşı bitirmek için uluslararası baskı yaratmıyor?

Türkiye, Gazze ve halkını, bölge ülkelerinin şantajının kurbanı olarak bırakmak yerine; saldırıyı durdurmak, kuşatmayı sona erdirmek ve yeniden inşa sürecini başlatmak için birleşik bir baskı cephesi oluşturacak uluslararası bir konferansa neden henüz ev sahipliği yapmadı?

Sayın Cumhurbaşkanı, Fransa'dan temsilciler Gazze ile dayanışma için gelip Refah kapısı önünde durdular, Belçika ve İspanya Başbakanları da dayanışma için Refah kapısı önüne geldiler, neden Türk temsilcilerini göremiyoruz?

Sayın Cumhurbaşkanım, daha önce önerdiğim şeyler atılabilecek insani ve diplomatik adımlardır, yüzlerce fikir sıralanabilir ama burada yer kısıtlı, ben sizden askeri müdahale istemedim, Allah korusun ama ben sizlerden bildiğimiz Türkiye büyüklüğüne, Gazze'deki felaketin ve soykırımın büyüklüğüne yakışacak bir çaba istiyorum.

Sözümü şu şekilde bitiriyorum Sayın Cumhurbaşkanım: Hayatımız kısa ve yarın hepimiz tek tek Cenab-ı Hakk'ın huzuruna çıkacağız ve her birimiz, makamından, yerinden, her soruya bir cevap hazırlamak zorundayız."

Erdoğan'ın Arapça olarak paylaşılan Gazze açıklaması:

Çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 28 binden fazla masum insanın hayatına mal olan, 70 bine yakın sivilin yaralandığı, zorunlu göçe yol açan trajediye karşı durmak için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik, gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz. İsrail, 1,5 milyondan fazla insanın yaşadığı yeri yok ederek Gazze'yi büyük bir moloz yığınına çevirdi.

Şu ana kadar 34 bin ton insani yardım malzemesini Gazze'ye ulaştırmak üzere bölgeye gönderdik.

Ayrıca Türkiye'de 380 hasta ve 344 refakatçiyi ağırlayıp gerekli tedavilerini sağlıyoruz.

Gazze Şeridi'ndeki kardeşlerimize karşı işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçların takibi için uluslararası hukuk çerçevesinde atılan tüm adımları destekliyoruz.

İsrail bölgede kalıcı barış istiyorsa yayılmacı hayallerinin peşinden koşmayı bırakmalı ve 1967 sınırlarına dayalı bağımsız bir Filistin devletinin varlığını kabul etmelidir.

Gazze Şeridi'nde yaşanan insanlık trajedisinin ve bölgeye sıçrayabilecek çatışmaların sona ermesi öncelikle İsrail'in Filistin halkının en temel haklarını tanımasına bağlıdır.

Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız ve çaresiz bırakmayacağız.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve İmar Ajansı'nın yakın zamanda itibarının hedef alındığına tanık olmasından üzüntü duyuyoruz.

Vicdan sahibi ülkeleri, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Filistin'deki 6 milyon mülteciye can simidi olan teşkilatı desteklemeye çağırıyoruz.

1_411

 

Haber Ara