Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Gazze'de kurulması planlanan Uluslararası İstikrar Gücü kapsamında görev üstlenmeye hazır olduğunu bildirdi. MSB ayrıca Irak ve Suriye'deki görev sürelerinin uzatıldığını, sınır güvenliği, terörle mücadele, tatbikatlar, savunma sanayi ve uluslararası işbirliği alanlarında yürütülen faaliyetler hakkında detaylı bilgi verdi.
TSK GAZZE GÖREV GÜCÜ İÇİN HAZIRLIKTA
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Gazze'de iki yıldır süregelen insani trajedinin dikkate alındığını ve acil insani yardımın ulaştırılması ile yıkılan altyapının yeniden inşa edilmesinin öncelikli hale geldiğini belirtti. Bu kapsamda Gazze Görev Gücünün kurulmasına yönelik olarak Sivil-Asker Koordinasyon Merkezi (CMCC) tesis edildi. Bu yapıya bağlı olarak güvenlik devriyesi, sivil altyapıların korunması, insani yardım, sınır güvenliği, yerel güvenlik güçlerinin eğitimi ve ateşkesin takibi görevlerini üstlenecek Uluslararası İstikrar Gücü (ISF) kurulması planlanıyor. MSB kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin önceki barış misyonlarından edindiği tecrübeyle barışın tesisi ve korunmasında kendisine tevdi edilecek her türlü görevi uluslararası hukuk çerçevesinde üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı. Türkiye'nin, ateşkes anlaşmasının dört garantör ülkesinden biri olarak diğer ülkelerle diplomatik ve askeri istişareleri sürdürdüğü kaydedildi.
TERÖRLE MÜCADELE VE SINIR GÜVENLİĞİ SÜRDÜRÜLÜYOR
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlenen haftalık basın toplantısında Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesine, sınırları korumaya, karada, denizde ve havada ülkenin savunma ve güvenliğini sağlamaya azim ve kararlılıkla devam ettiğini vurguladı. Aktürk, Suriye harekât alanlarında 8 Ocak'tan bu yana sürdürülen tünel imha faaliyetlerinde Tel Rıfat ve Münbiç'te imha edilen tünel uzunluğunun 702 kilometreye ulaştığını söyledi. Hudutlarda tesis edilen kademeli güvenlik sistemiyle uluslararası standartlarda koruma sağlandığını, geçen hafta 281 kişinin yakalandığını, 1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 8 bin 24'e ulaştığını aktardı.
Hafta içinde engellenen 827 kişiyle birlikte bu yıl hududu geçemeden durdurulan kişi sayısının 54 bin 719'a ulaştığını belirten Aktürk, Hatay hudut hattında yapılan arama-tarama faaliyetlerinde 2 bin 440 uçaksavar mühimmatı, 40 el bombası, 37 fünye, 1 AK-47 piyade tüfeği, 1 RPG roketatar ve 3 kilo 384 gram uyuşturucu madde ele geçirildiğini ifade etti.
İSRAİL VE SURİYE'YE İLİŞKİN MESAJLAR
Aktürk, İsrail'in Gazze'de tesis edilen ateşkes anlaşmasına tümüyle uymasını beklediklerini belirtti. İsrail'in enkaz kaldırma çalışmalarında kullanılmak üzere gönderilen ekipmanların ve insani yardım malzemelerinin girişini engellememesini beklediklerini vurguladı. Ayrıca, Batı Şeria'nın ilhakına yönelik İsrail Meclisi'nde alınan hukuksuz kararı reddettiklerini, bu kararın Filistin toprağının statüsünü değiştiremeyeceğini söyledi.
Suriye'nin “tek devlet, tek ordu” ilkesi doğrultusunda egemenlik ve toprak bütünlüğünün desteklendiğini dile getiren Aktürk, Suriye'nin savunma ve güvenlik kapasitesinin artırılmasına yönelik yakın işbirliğinin kararlılıkla devam ettiğini belirtti. Bu kapsamda MSB heyetinin 16 Ekim'de Suriye'yi ziyaret ederek savunma ve güvenlik konularında görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.
TATBİKATLAR, SAVUNMA SANAYİ VE PERSONEL ALIMLARI
Tuğamiral Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin çok boyutlu tehdit ortamına uyum sağlamak amacıyla eğitim ve tatbikat faaliyetlerini kesintisiz sürdürdüğünü belirtti. Saros Körfezi'nde 24-31 Ekim tarihlerinde icra edilecek Nusret-2025 Davet Tatbikatı'na 24 ülkenin katılacağını, tatbikat süresince Karadeniz'deki mayın tehditlerine yönelik eğitimlerin de yapılacağını açıkladı.
Savunma sanayisinde yerli ve milli ürünlerle TSK'nın kabiliyetlerinin artırıldığını belirten Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait mayın tespit robotlarının envantere alındığını, ASFAT A.Ş. tarafından inşa edilen Deniz Temizlik ve Petrol Toplama Gemisinin BOTAŞ'a teslim edildiğini bildirdi. Personel ve askeri öğrenci alım faaliyetlerinin planlanan takvime uygun sürdüğünü, 2025 yılı muvazzaf subay temini başvurularının 2 Kasım'a kadar uzatıldığını söyledi.
Aktürk, Cumhuriyetin 102'nci yıl dönümünün coşkuyla kutlanacağını, 29 Ekim'de Anıtkabir töreni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi tebrikatı ve Ankara'daki geçit töreni başta olmak üzere Türkiye genelinde geniş kapsamlı etkinlikler düzenleneceğini belirtti.
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları ayrıca Eurofighter savaş uçağı tedarikine ilişkin sürecin olumlu şekilde ilerlediğini, sözleşme aşamasına geçildiğinde resmi bilgilendirme yapılacağını bildirdi. Kaynaklar, yerli savaş uçağı KAAN'ın teslimatları başlayana kadar görevlerin yerine getirilebilmesi için gerekli sistemlerin müttefik ülkelerden tedarik edilmesinin planlandığını ifade etti.
AA