Dolar

32,4721

Euro

34,8697

Altın

2.432,37

Bist

9.915,62

Fırat Kalkanı çocukları için seferberlik: Eğitimin Kilit Taşı, Geleceğin Anahtarı

Fırat Kalkanı çocukları, temel haklarından biri olan eğitim hakkını kamp şartlarında devam ettirmeye çalışıyor. “Eğitimin Kilit Taşı” projesiyle 40’tan fazla okulun kilit taşlarının döşenmesi hedeflenen proje için Türkiye’nin dört bir yanından destek beklendiği ifade edildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-28 17:03:17

Fırat Kalkanı çocukları için seferberlik: Eğitimin Kilit Taşı, Geleceğin Anahtarı

Suriye'de 8 yıldır süren iç savaş milyonlarca kişiyi etkiledi. 6 milyon insan ülkesini terk etmek zorunda kalırken, 6 milyon kişi de ülke içinde yer değiştirmek durumunda kaldı. Öte yandan resmi olmayan rakamlara göre 1 milyon insan hayatını kaybetti.

İç göçlerle kırsal bölgelere yerleşen Suriyelilerin çoğunluğu tarım arazisi üzerine inşa edilen kamplarda hayatlarını idame ettiriyor. Türkiye sınırına yakın bölgelerde onlarca mülteci kampı bulunurken bu kamplarda yaşayanların ihtiyaçları genel olarak STK'larca karşılanmaya çalışıyor.

Alt yapı sisteminin bulunmadığı, iş ve barınma şartlarının da çok az olduğu düşünüldüğünde bölgede yaşanan insani dram vicdanları sızlatıyor.

Son yılların en düşük sıcaklıkları ve yağışlarla mücadele eden siviller, yakacakları olmadığı için topladıkları naylon, tekerlek, elbise, çizme, terlikleri yakarak ısınmaya çalışıyor. Hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfır dereceye yaklaştığı bölgede sık sık yağmur yağıyor. Çoğu bez ve derme çatma çadırlar su aldığı için bu çadırlarda barınmak çok zor hale geliyor.

Şiddetli yağışlar nedeniyle kampları sel basarken, çocukların neredeyse tamamı naylon yakılırken çıkan gazlar nedeniyle solunum rahatsızlıkları yaşıyor.

Bu zorlu şartlardan en çok etkilenen çocuklar, temel haklarından biri olan eğitim hakkını kamp şartlarında devam ettirmeye çalışıyor. Zorlu kış şartlarının da eklenmesiyle bataklığa dönen yollarda çamurla dolan okullarına gitmekte güçlük çeken çocuklar, çoğu zaman yoğun yağış ve kötü hava şartlarının etkisiyle okullarına devam edemiyor.

Tüm bu şartlar göz önüne alındığında çocuklar için proje üretmek elzem bir hâl aldı. Bu amaçla Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) ve İHH İnsani Yardım Vakfı,  çocukların okullarının zemininin kilit taşı ile döşenmesi amacıyla bir kampanya başlattı. Savaş da dâhil, hiçbir durumun çocukların eğitim almasına engel olmaması gerektiğini düşünerek çamurlu sınıfları kilit taşıyla döşüyorlar. Suriye Azez'de yer alan okulların zeminini büyük bir iyilik hareketiyle kaplayacaklarını belirtiyorlar.

“Eğitimin Kilit Taşı” projesiyle 40'tan fazla okulun kilit taşlarının döşenmesi hedeflenen proje için Türkiye'nin dört bir yanından destek beklendiği ifade edildi.

Proje kapsamında zemini kilit taşı ile döşenmesi planlanan bölgeler; Babül Selam Siccu Şemmarin Mukaveme İman İğde Haremeyn Ehli Şam Risale İlbil MafrakNeyyara Rahme Yazıbağı 2 Yazıbağı 3 Yazıbağı 5 Ensar Siccu Otogar Siccu Şehitler El Safira Dağ Armuta Reyyan Yanı Dağınık Endülüs M.Y.Ö Ummur Kara Telçibrin İmam-Hatip Ortaokul Telli Şüheda Marin Dağı Okul

Çocukların eğitimi için projeye destek olmak isterseniz “Elver” yazıp 3072'ye sms göndererek 5 TL, 4072'ye SMS göndererek 19 TL katkı sağlayabilirsiniz. Bankadan havale yada EFT yapmak isterseniz, aşağıda hesap bilgileri yer alan IBAN'a bağışlarınızı gönderebilirsiniz.

Proje Kodu: 10603

Hesap adı: İHH İnsani Yardım Vakfı

IBAN: TR50 0020 5000 0009 9999 9000 01

IMG_6443

IMG_6481

IMG_6466

IMG_6506

IMG_6477

IMG_6533

IMG_6554

 

Haber Ara