Dolar

32,2386

Euro

34,7492

Altın

2.396,74

Bist

10.247,75

Ev hanımlarına emeklilik şartları neler?

Ev hanımlarına emeklilik şartları, torba yasada yer alıp almadığı ve meclisteki son durumu merak konusu haline geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan prim desteği ile ilgili detayları açıkladı. Peki ev hanımlarının emekliliği meclisten geçti mi, yasalaştı mı? Ev hanımlarının emeklilik şartları belli oldu mu? İşte akıllarda yer edinen soruların yanıtları...

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-30 12:28:29

Ev hanımlarına emeklilik şartları neler?

TBMM'de gündeme gelen çalışma hayatına ilişkin detaylar merak konusu oldu. Peki ev hanımlarına emeklilik meclisten geçti mi, yasalaştı mı, şartları neler? İşte detaylar....

Ev hanımlarına emeklilik meclisten geçti mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ev hanımlarının emekliliklerine dair gündemde merak edilen sorulara istinaden "Ev kadınlarına 3'te 1 prim desteği verilmesi ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda biz alandaki sendikalarımızdan, kadın örgütlerimizden ve birçok kuruluştan fikirler alacağız. Ondan sonra belli bir noktaya getireceğiz." açıklamasını yaptı.

Işıkhan, bu çalışmanın uzun olduğunu fakat uygulanması için çalışıldığını da sözlerine ekledi.

Ev hanımlarına emeklilik çalışmalarında son durum

Yapılan ilk düzenlemeye göre ev hanımları sosyal güvenceler ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilecekler. SSK ve Bağ-Kur primleri eşitlendiğinde 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4.500 güne inecek. Bu vesile ile ev hanımları aspirimi ödeyerek erken emekli olma imkanına erişecek.

İkinci adımda ise çocuk sayısına göre emeklilik imkanları devreye sokulacak.

3 adımda çalışan anneler için yıpranma düzenlemesi yapılacak. Son adım olarak doğum borçlanması detaylandırılacak.

Ev hanımlarına emeklilik şartları neler?

Ev hanımlarının emekliliği için yapılan çalışmalar devam etmekte. Emekli olmak isteyen kadınların 25 yıl evli kalma şartı aranıyor. Devam eden çalışmalara göre ev hanımlarının emekli olabilmesi için 58 yaş şartı getirilmesi öngörülüyor.

Öte yandan 3,5 yıl çalışan kadınların 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olma hakkı üzerinde çalışmalar detaylandırılacak. Bu sayede kadınların emekli olması kolaylaştırılacak. Çalışmanın netleşmesi ve detaylar bekleniyor.

Haber Ara