Dolar

32,4008

Euro

34,8073

Altın

2.435,62

Bist

9.977,77

Dries van Agt: Müslümanların hassasiyetini daha çok dikkate almalıyız

Eski Hollanda Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Parti (CDA) lideri Dries van Agt, Hz. Peygamber'e hakaret içerikli görüntüler karşısında rahatsız olan Müslümanların hassasiyetlerinin daha fazla dikkate alınması gerektiğini savundu

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-03 19:49:11

Dries van Agt: Müslümanların hassasiyetini daha çok dikkate almalıyız

Hollanda'da 6 yıllık adalet bakanlığı görevinin ardından 1977 - 1982 yılları arasında başbakanlık koltuğuna oturan 89 yaşındaki muhafazakar van Agt, Gelderlander gazetesine konuştu.

Petrol krizi, kürtaj tartışmaları ve dünyada yükselen sol hareketler gibi konuların gündemde olduğu dönemde hükümette yer alan muhafazakar politikacı van Agt'a göre, Hollanda şu anda giderek daha sağcı hale geldi.

Kendisinin artık Yeşil Sol Parti'ye oy verdiğini söyleyen eski Hristiyan Demokrat Parti lideri, Hz. Peygambere hakaret içeren karikatürler konusunda Müslümanların gösterdiği duyarlılığın daha fazla dikkate alınmasını istedi.

'Müslümanların hassasiyetini hesaba katamaz mıyız?'

Fransa'da sınıfta Hz. Peygamber'e hakaret içerikli karikatürü gösterdiği için boğazı kesilerek öldürüldüğü ileri sürülen öğretmen Samuel Paty'nin katilini asla anlayışla karşılamadığını vurgulayan eski başbakan, şunları söyledi:

"Ama buradaki sorun şu; Kutsal peygamberin rahatsız edici bir şekilde hakaret içeren görüntüleri görünce aşırı derecede etkilenen Müslümanların hassasiyetini hesaba katamaz mıyız? Birçok insan buna kızacak şimdi ama bence birinin bu soruyu sormaya cesaret ermesi önemli. Benzer şok edici hakaretlere kendimiz nasıl tepki veririz?"

Öte yandan, İsrail'i eleştirdiği için sık sık saldırıya uğradığını belirten Dries van Agt, "Ben anti-Semitist değilim. İsrail'in var olma hakkını inkar etmiyorum. Ancak bu ülke ciddi ve sıklıkla uluslararası hukuku ihlal ediyor. Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi ile İşkence Sözleşmesi'ni ihlal ediyor" diye konuştu.

"Dünyada zenginliğin dağılımı konusunda da endişeli olduğuna" da dikkat çeken eski Hollanda Başbakanı, "Nüfusun küçük bir kısmı neredeyse tüm refahı tüketiyor. Bu şaşırtıcı ve korkutucu" ifadelerini kullandı.

Haber Ara