Dolar

32,4232

Euro

34,7608

Altın

2.434,28

Bist

10.082,77

Daha fazla imza için çağrılar yapılmış!

Geçtiğimiz gün gece yarısı internet ortamında dolaşıma sokulan 104 emekli amiralin imzasının yer aldığı bildiriye ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bildiriyi kaleme alan İyi Parti’li emekli amiral Ergun Mengi'nin yöneticisi olduğu 'ADMEK' isimli Whatsapp grubunda son şeklini vermek üzere bildiriyi paylaştığı, 3 Nisan'da 17.00 sularında 'Listeyi kapatıyoruz' diyerek imzacı olunması için son çağrıyı yaptığı ortaya çıktı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-07 08:55:31

Daha fazla imza için çağrılar yapılmış!

Sabah gazetesinin paylaştığı bilgilere göre, bildiri metni ‘görüş paylaşımı' şeklinde yazılarak Whatsapp grubunda paylaşılarak oluşturuldu. Daha sonra bir internet sitesi aracılığıyla aynı gün 22.53'te "Montrö ve Atatürk bildirisi" adıyla yayınlandı.

"Deniz Aslanları"

Habere göre, ertesi gün yayınlanan ve adı "Deniz Aslanları" olarak geçen emekli denizci amiral ve subayların duyurusu yayınladı. Her iki bildirinin de başka emekli subay gruplarından ve emekli Kara ve Hava Kuvvetleri personellerinden de destek toplamak için yayılmaya çalışıldığı tespit edildi.

Haberde, bildiride öne çıkan ‘Montrö Sözleşmesi' tartışmasını müteakip gelişen olaylar şöyle sıralandı:

24 Mart'ta askeri okullara öğrenci alımına ilişkin koşullarda "İrticai faaliyete karışmamış olmak" şartının kaldırılmasına ilişkin tüzükte "Terörle iltisaklı" ibaresi getirilmesi tartışma konusu yapılmıştı. 26 Mart'ta ise Tuğamiral M.S.'ye ait eski görüntüler yayılarak tartışmalar devam etti. 30 Mart'ta askeri kurslarla ilgili yönergede tam tersi olmasına rağmen, uydurma yayınlarla Atatürk'ün isminin yönergeden çıkarıldığı, Milli Savunma Üniversitesi'nde "Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi" dersinin kaldırıldığı iddia edildi. 3 Nisan'da 15 Temmuz kahramanı ve gazisi Tümgeneral Davut Ala'nın kandil mesajı TSK'yı yıpratma aracı yapıldı.

Generalin Kandil mesajına tepki

3 Nisan tarihinde ise 15 Temmuz kahramanı ve gazisi Erzincan Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala'nın yayınladığı kandil mesajı TSK'yı yıpratma aracı yapıldı. Ala'ya yönelik hakarete varan eleştiriler yine aynı kesimden geldi. Söz konusu haberler konuşulduğu sırada emekli subaylardan "Ayasofya imamı konuşuyor. Niye Genelkurmay açıklama yapmıyor" denildi.

Peş peşe iki bildiri

Tüm bu yaşananlardan sonra 104 emekli amiral bir internet sitesi aracılığıyla 3 Nisan gecesi bir "Montrö ve Atatürk bildirisi" adı altında darbe imalı bir bildiri yayınlandı. Ertesi gün ise kendisine "Deniz Aslanları" diyen, 1976-1984 yılları arasında deniz lisesi ve deniz harp okulunda eğitim almış emekli denizci amiral ve subaylar tarafından hazırlanan kamuoyu duyurusu saat 9.30'da sosyal medyada dolaşıma sokuldu.

Bildiriyi hazırlayan İyi Partili Mengi

Bildirinin Global İlişkiler Forumu üyesi ve İYİ partili emekli Amiral Ergun Mengi tarafından kaleme alındığı, diğer emekli amirallerin de Mengi etrafında organize olduğu öne sürüldü. "Admek" isimli Emekli Amiraller Whatsapp grubu bulunduğu, Mengi'nin aynı zamanda bu grubun yöneticisi olduğu belirlendi. Emekli Amirallerin Whatsapp grubunda yapılan müzakereler sonucu metne son şekli verildi. 3 Nisan saat 17.00 sularında "Listeyi kapatıyoruz" denilerek son çağrı yapıldı.

Daha sonra bildiri bir internet sitesi aracılığıyla 3 Nisan saat 22.53'te dolaşıma sokuldu. Söz konusu iki bildirinin de emekli subay gruplarında da yayılarak, özellikle emekli Kara ve Hava Kuvvetleri personellerinin de bildiriye destek vermeleri için cesaretlendirilmeye çalışıldığı elde edilen bilgiler arasında yer aldı.

Haber Ara