Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Cübbeli'den Kasım Süleymani paylaşımı: Müslüman diyebilecekler mi?

'Halep Kasabı' olarak da anılan İranlı general Kasım Süleymani ile ilgili video paylaşımda bulunan Cübbeli Ahmet, 'Kasım Süleymânî'nin Sünni Müslümanları Yahûdî ve Hristiyanlarla eş tuttuğu şu beyânını dinleyenler, ona şehîd demek şöyle dursun, bakalım Müslüman diyebilecekler mi?' ifadesini kullandı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-08 21:58:44

Cübbeli Ahmet'in X hesabından paylaştığı videoda, Kasım Süleymani'nin bir gurup adamıyla sohbeti sırasında, "Zafer şiilerindir. Sünniler, Yahudiler, Hristiyanlar doğudan batıya tüm dünya bir aray gelse yine de şiilerin önünde duramazlar. Bu bir ilahi emirdir" şeklindeki ifadeleri dikkat çekti.

kasım

ABD operasyonuyla öldürülmesinin 4. yıldönümünde, 3 Ocak'ta İran'da düzenlenen törende anılan Kasım Süleymani, tören sırasında medyada gelen iki patlama sonrası çok sayıda kişinin ölmesi sonucu yeniden gündemdeydi.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

3 Ocak 2020 yılında, ABD'nin Bağdat Havalimanında helikopterle düzenlediği saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Afganistan'dan Irak'a, Suriye'den Lübnan'a İran'ın bölgedeki katliam ve suikastlarda işaret edilen en önemli isimlerden biri olarak medyada yer buluyordu.

iran

998'den bu yana İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün komutanlığını yürüten Süleymani, sadece İran lideri Hamaney'e bağlı hareket ediyordu.

İran'da 1957'de güneydoğu eyaleti Kirman'ın Afganistan sınırına yakın dağlık bir bölgesinde, aşiret yapılarının hakim olduğu Rabord köyünde dünyaya gelen Süleymani, İlkokulu bitirdiği yıl köyünü terk ederek Devrim Muhafızları Ordusuna katıldı.

Askeri kariyerine Şiilerin imam olarak andığı Ayetullah Humeyni liderliğindeki 1979 İran Şii ayaklanması sonrasında başlayan Kasım Süleymani, sadece 45 günlük bir eğitimle orduya kabul edildi.

İran-Irak savaşında cephe gerisindeki operasyonlarıyla dikkat çekti, Henüz 20 yaşındayken Teğmen rütbesiyle 41'inci Sarullah Birliği'nin komutanlığını üstlendi.

1990'lı yılların sonunda Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı lideri Burhaneddin Rabbani'ye destek verdi.

1991'deki Körfez Savaşı'nda Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak'ta bulunan silahlı şii grupların ayaklanmalarını organize etti.

2003'te ABD'nin Irak'ı işgali sonucu devrilen Saddam Hüseyin'nden sonra ABD ordusuna karşı savaşan Şiileri perde arkasından yönetti.

Lübnan Hizbullah'ının silah ve mühimmat donanımını sürekli takip etti. Hizbullah ve diğer Şii milis güçlerine sağladığı destek sayesinde katliamcı Esed güçlerinin takviye edilmesi sağlandı.

Suriye ve Irak topraklarında terör estiren Haşdi Şabi adlı şii milis güçlerin silahlandırılmasında ve organizasyonunda başı çekti.

Haber Ara