Dolar

32,2312

Euro

35,0117

Altın

2.447,60

Bist

10.677,49

Çavuşoğlu'ndan Clinton'ın 'PYD' açıklamasına tepki

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PYD'ye silah yardımı yapması durumunda ABD'nin teröre destek veren ülke konumuna düşeceğini söyledi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-11 16:25:31

Çavuşoğlu'ndan Clinton'ın 'PYD' açıklamasına tepki

Çavuşoğlu, ABD'nin Ankara'ya Rakka operasyonunu birlikte yürütmeyi teklif ettiğini söyledi. Dışişleri Bakanı'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye operasyonu destekleyecek ancak terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD güçlerinin cephede olmasını kabul etmeyecek.

"ABD TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKE KONUMUNA DÜŞER"

Çavuşoğlu ayrıca, ABD'de Demokratların başkan adayı Hillary Clinton'ın Suriye'deki Kürtlere silah verebileceği yönündeki sözlerini de değerlendirdi. Dışişleri Bakanı, "O zaman ABD teröre destek veren ülke durumuna düşer. Bizden uyarması. Bir dost olarak söylüyoruz teröristlerle işbirliği yapan, teröristlerle birlikte çalışan bir ülke durumuna düşer" dedi.

ÖRGÜT İDARİ MERKEZİNİ RAKKA'DA KURDU

Rakka, IŞİD'in Suriye'deki kalesi konumunda ve yakın zamanda terör örgütünün kentten süpürülmesi için bir operasyon bekleniyor. Rakka'yı 2013'te Suriyeli muhaliflerden ele geçiren IŞİD, 2014'te halifelik ilan etmişti. İdari merkezini burada kuran örgüt, kentte kendi devlet vizyonunu yaşama geçirerek şeriata dayalı bir düzen oluşturdu.

İLK KEZ ERDOĞAN DUYURMUŞTU

Washington'ın Rakka ile teklifini ilk kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Eylül ayı başında duyurmuştu. Çin'de düzenlenen G-20 Zirvesi'ndeki temaslarının detaylarını Ankara yolunda uçakta gazetecilere anlatan Erdoğan, "ABD Başkanı Barack Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. 'Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır' dedik" ifadelerini kullanmıştı.

"RAKKA'NIN GERİ ALINMASININ KOŞULLARINI HAZIRLIYOR"

IŞİD karşıtı koalisyonun sözcülerinden Albay Dorrian da, Eylül ayı başında Rakka operasyonuna atıf yaparak, "Biz bu konuda Türk ordusu ve Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte ne tür bir hazırlık yapmamız gerektiğini planlamaya çalışıyoruz" demişti.

Albay Dorrian 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nı "Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde bir güvenlik kordonu oluşturması, sonraki adımda Rakka'nın geri alınmasının koşullarını hazırlıyor" sözleriyle değerlendirmişti.

"IŞİD'E KARŞI SAVAŞAN TÜM UNSURLAR KOORDİNE OLMALI"

Rakka'ya karşı yapılması planlanan saldırının, Ankara ile Washington arasındaki PYD kaynaklı anlaşmazlık sebebiyle bekletilip bekletilmediği yönündeki soruya kapsamlı bir yanıt vermeyen Albay Dorrian, IŞİD'e karşı savaşan tüm unsurlar arasında bir koordinasyonun olması için çaba gösterdiklerini söylemekle yetinmişti.

Haber Ara