Dolar

42,5291

Euro

49,5628

Altın

5.744,63

Bist

11.007,37

Bakanlık uyardı: Banka hesaplarınızı asla başkasına vermeyin

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarını başkalarına kullandıranların dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarına ortak olabileceğini belirtti. 'Sadece hesabımı verdim' savunması hukuki sorumluluğu ortadan kaldırmıyor.

7 Ay Önce Güncellendi

2025-05-31 09:33:07

Bakanlık uyardı: Banka hesaplarınızı asla başkasına vermeyin

Ticaret Bakanlığı, vatandaşların banka hesaplarını üçüncü kişilerle paylaşmamaları konusunda çok net bir uyarı yaptı. Yapılan açıklamada, son dönemde bazı fertlerin maddi menfaat karşılığında banka hesaplarını başkalarının kullanımına açtığı, bu durumun ise dolandırıcılık ve kara para aklama gibi suçlara zemin hazırladığı vurgulandı.

Bakanlık, “Bu tür uygulamalar suç teşkil etmekte ve hesap sahipleri ciddi hukuki ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilmektedir” ifadelerini kullandı. Özellikle kolay kazanç vaadiyle gelen tekliflere itibar edilmemesi gerektiği belirtildi.

DOLANDIRICILIK VE KARA PARA AKLAMANIN PARÇASI OLABİLİRSİNİZ

Açıklamada, son zamanlarda artan olaylara dikkat çekilerek, “Bu tür işlemler dolandırıcılık, kara para aklama ve benzeri suçların bir parçası haline gelmektedir. Hesap sahipleri ilerleyen süreçte hapis cezası, para cezası ve bankacılık işlemlerinden men edilme gibi yaptırımlarla karşılaşabilmektedir” denildi.

Bakanlık, “Ben sadece hesabımı verdim, işlemi ben yapmadım” şeklindeki savunmaların yasal sorumluluğu ortadan kaldırmadığını da özellikle vurguladı. Bu uyarının, finansal güvenlik açısından kritik öneme sahip olduğu belirtildi.

BANKA HESAPLARI KİŞİYE ÖZELDİR, PAYLAŞILMAMALIDIR

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının sadece sahipleri tarafından kullanılmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Açıklamada, “Hesap bilgileri, IBAN numaraları, banka kartları, dijital bankacılık şifreleri ve kimlik bilgileri kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

Bu tür bilgilerin kötü niyetli yapılar tarafından yasa dışı faaliyetlerde kullanılabileceği, dolayısıyla her hesabın sahibi tarafından kontrol edilmesi gerektiği de açıkça belirtildi.

“KOLAY KAZANÇ” TUZAĞINA DÜŞMEYİN: HESAP SAHİBİ SORUMLUDUR

Bakanlık, bazı şahısların kolay para kazanma vaadiyle banka hesaplarını kullanmak isteyebileceğini ancak bu tekliflere kesinlikle itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada, “Bir hesap üzerinden gerçekleştirilen işlemler ilk aşamada hesap sahibinin bilgisi varmış gibi değerlendirilir. Bu nedenle sorumluluk hesap sahibine aittir” denildi.

Vatandaşların bu konuda bilinçli ve dikkatli davranmaları gerektiği tekrar tekrar hatırlatıldı.

YASAL SORUMLULUK: BİLDİRİM YAPMAYANLAR CEZA ALABİLİR

Açıklamada, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun'a da atıf yapıldı. Kendi adına ancak başka biri adına işlem yapanların, bu durumu ilgili finansal kuruluşa yazılı olarak bildirmemeleri halinde hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabilecekleri hatırlatıldı.

Bakanlık, şüpheli durumlarla karşılaşılması halinde bankalara ya da yetkili kurumlara anında bilgi verilmesinin toplumsal huzur açısından elzem olduğunu belirtti.

KİŞİSEL MALİ GÜVENLİK HERKESİN SORUMLULUĞUNDADIR

Ticaret Bakanlığı, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:
Finansal güvenliğin sağlanması öncelikle bireyin kendi sorumluluğundadır. Vatandaşlarımızdan kişisel finansal bilgilerini titizlikle korumalarını, asla üçüncü kişilerle paylaşmamalarını önemle rica ederiz.

Kredi kartı dolandırıcılığı, sahte IBAN işlemleri, kara para transferi gibi yöntemlerle mağdur olmamak adına herkesin kendi hesaplarını ve dijital bankacılık verilerini kontrol altında tutması gerektiği ifade edildi.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

Bakan Uraloğlu: 'Her gün ortalama 9 stadyum dolusu yolcu...'

Haber Ara