Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Alkol üzerinden artistik laikçi saldırı'

Diyanet'in halkı aydınlatma ve bazı hatırlatmalarda bulunmasına karşı gösterilen çirkin tepkileri değerlendiren sosyolog Ergün Yıldırım, İslam'ın alkolü lanetlediğini, aileyi ve toplumu çürüten bir tüketim malzemesi olduğunu belirtti.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-13 16:30:19

'Alkol üzerinden artistik laikçi saldırı'

Diyanet'in alkol tehdidine karşı uyarılarına karşılık sosyal medyada alkol savunmasına geçen aralarında ünlülerin de yer aldığı kesimin çirkin saldırılarına temas eden sosyolog Yıldırım, sözkonusu kitle hakkında "haddinizi bilin" uyarısında bulundu.

ALKOL ÜZERİNDEN ARTİSTİK LAİKÇİ ŞİDDETİ

Son dönemlerde sık sık Diyanetin halkı aydınlatma yönünde attığı adımlarla ilgili çok gayri ciddi tepkiler var. İslam'da alkol haramdır. Peygamber de onu satan, üreten ve hizmet edene de lanet ediyor.

"SEN KİMSİN DİYANET?" TEPKİLERİ

Dogmatik laikler, kalkıp "hayat tarzıma müdahale edemezsin. Sen kimsin diyanet? Gençlere karışma, onlar hayatını istediği gibi yaşar" gibi garip tepkiler ve söylemler üretiyorlar. Bunlar hiç mi camiye gitmez, bir Cuma günü vaaz dinlemez. Hadi inanmıyorlarsa bari gözlem yapmak için gider insan. Senin toplumunda yaşanan bir gerçek. Camilerde her zaman vaazlarda alkolün haramı anlatılır. Bu konuda ayetler ve hadisler, âlimlerin sözleri ve yine konuyla ilgili kıssalara yer verilir. Usul budur. Kimse de kalkıp hoca sen ne anlatıyorsun, hayatımıza müdahale ediyorsun demiyor. İçlerinde alkol alanlar da vardır büyük ihtimal. Ama onlar da bunu ikaz ve tebliğ görür. Hatırlatma diye algılar. Haramı da bilir. Fakat şu an vazgeçemiyorum, bir gün bırakırım der. Bu toplumdaki tutum sosyolojik olarak da budur.

"LANETLİ İŞ" ALKOL

Fakat dogmatik laikçilerimiz, diyanetin dinde olanları anlatmasını bile hayatlarına müdahale olarak görüyorlar. Sanki diyanet alkol alan adamı tutmuş ve onu zorla bundan vazgeçiren bir müdahalede bulunuyor.

Bir de "sen kimsin diyanet?" gibi bir kabadayı ağzı var. Külhanbeyi ağzıyla racon kesiyor. Gazetecilik değil de külhanbeylik yapıyor. Bir başka oyuncunun pozları buna eşlik ediyor. "Rakıma karışamazsın lan" mesajı veren mizahı tükenmiş berduşluk halleri bunlar. Sanırsınız plajlar kapatılmış, otellerde alkol yasaklanmış.

Hayat tarzı tartışmasını yapıyorlar. Alkolünü istediği gibi, istediği yerde, sere serpe gönül rahatlığıyla alacak ve din de haram demeyecek. Kusura bakmayın! Bu din açık ve net. Alkolü de yasaklar, peygamber de onu üreten, yayan, satan ve hizmet edeni lanetler. Türkçede "lanetli iş" derler. Bu manada da kullanır. Ne Allah'a akıl verecek durumdasınız, ne de peygambere yol gösterecek. Din, bu toplumda konuşulacak. Sizler de haddinizi bileceksiniz. Alkolünüzden önce siz haddinizi bileceksiniz!

"HAYAT TARZI"

Alkolün kadına şiddet, fuhuş ve trafik kazalarındaki etkisi bariz. Laikçi medya bunları pek haber yapmaz. Nice kadın alkolik adamların şiddetine maruz kalır, bundan bahsetmezler. Acaba bunlar alkol endüstrisinin tetikçiliğini mi yapıyorlar? Bunu bile yapıyorlarsa bu nasıl bir cesaret! Keyfi için Allah'ın ayetlerinin konuşulmasını istememe hadsizliği, diyanete saldırarak kamufle ediliyor. Aslında saldırdıkları doğrudan Allah'ın kelamı ve peygamberin sözleri. Bunu da gençlerin, hakların, hayat tarzların arkasına saklanarak yapıyorlar.

Allah'ın ayetlerini ve peygamberin sözlerini kamuya konuşmayı ve açıklamayı yasaklamayı istemek... Güya diyanetin zaaflarına ve yanlışlarına sığınarak da bunu normal göstermek... Egoist ve cahil bir ruh! Bireysel olarak da öyle, grupsal olarak da.

Haber Ara