Dolar

32,5860

Euro

35,0210

Altın

2.457,15

Bist

9.772,87

Alesger: Şuşa Beyannamesi, Azerbaycan-Türkiye arasında en yüksek seviye

Agil Alesger, “Nasıl ki Kars Anlaşması Nahçivan`ın güvenliği açısından önem arz ediyor, Şuşa Beyannamesi de Karabağ için aynı önemi taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-06-16 15:14:08

Alesger: Şuşa Beyannamesi, Azerbaycan-Türkiye arasında en yüksek seviye

Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Şuşa Beyannamesi`nin imzalanmasını Yenicag.info muhabirine değerlendirdi.

Beyanname`nin stratejik önem taşıdığına dikkat çeken Alesger, Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin yeni boyuta taşındığını belirtti. Alesger şunları söyledi:

“Son derece stratejik önem taşıyan Şuşa Beyannamesi, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerini en yüksek seviyeye kaldırmış oldu. Beyanname`de tesbit edilen noktalar iki ülke hayatının en farklı alanları üzere işbirliğinin geliştirilmesine koşul sağlamakla birlikte hem de tarihi bağları daha da sağlamlaştırmış oldu. Erdoğan`ın Azerbaycan`a gelmesi ve Şuşa Beyannamesi`nin imzalanması, 1918 yılında Nuru Paşa komutanlığındaki Kafkas İslam Ordusu`nun Bakü`ye gelerek ülkeyi Bolşevik-Ermeni işgalinden kurtarması ile mukayese ediliyor. Nuru Paşa`nın gelişi, Bakü`yü Azerbaycan`a kazandırdıysa, Erdoğan`ın bu defaki gelişi ve söz konusu Beyanname`nin imzalanması, 44 günlük Vatan Savaşı`nın yarattığı yeni statükoyu onaylamış oldu”.

Karabağ ve Şuşa Beyannamesi

Beyanname`de, 1921 yılında imzalanan ve Nahçivan Özerk Cumhuriyeti için Türkiye`nin garantörlüğünü öne çeken Kars Anlaşması`na atıfta bulunulması çok büyük önem taşıyor. Nasıl ki Kars Anlaşması Nahçivan`ın güvenliği açısından önem arz ediyor, Şuşa Beyannamesi de Karabağ için aynı önemi taşıyor.” diyen Agil Alesger, sözlerine şöyle devam etti:

“Beyanname`de yer verilen güvenlik ve karşılıklı askeri yardım hakkındaki ifadeler, Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin pekiştirilerek daha da sağlamlaştırılması ve geliştirilmesi bakımından dikkat çekiyor. Şunu da belirtelim ki, iki ülke arasında askeri yardım konusu yalnızca Azerbaycan`la Türkiye`de değil bölgede de ciddi şekilde müzakere edilen konulardan biriydi ve buna farklı tepkiler vardı. Fakat Cumhurbaşkanları – Aliyev ve Erdoğan, ciddi siyasi irade göstererek bu konunun çözüme kavuşturulmasını başardılar.”

Agil Alesger sözlerini şöyle tamamladı:

Şuşa Beyannamesi sadece askeri konularla sınırlanmıyor. Belgede ekonomik, kültür, insani, sağlık, diaspora, eğitim, sosyal, gençlik ve spor alanlarındaki imkan ve potansiyelin birleştirilmesinin önemi de belirtiliyor. Beyanname`de yer alan konuların en etkili şekilde gerçekleştirileceğine ve bununla da ülkeler arasındaki işbirliğinin gelecekte daha da geliştirilmesine imkan sağlayacağına inancımızı ifade ediyoruz.”

Agil Bekir

Haber Ara