Dolar

32,2640

Euro

35,1005

Altın

2.467,79

Bist

10.319,96

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den Kürtçe çıkışı

Türkiye Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, mahkemelerde Kürtçe ile ilgili ‘bilinmeyen dil’ tanımlaması yapılmasına tepki gösterdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-05 08:33:49

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den Kürtçe çıkışı

Dün (4 Ocak) CNN Türk'e açıklamalarsa bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, mahkemelerde Kürtçe ile ilgili ‘bilinmeyen dil' tanımlamasına tepki gösterdi.

Gül “Diyarbakırlı bir anne Kürtçe konuşuyor. Kürtçe konuşuyor ama ‘bilinmeyen bir dil' ya sen bin yıldır konuşulan bir dile nasıl bilinmeyen dil dersin?” dedi.

"BİN YILDIR KONUŞULAN BİR DİLE 'BİLİNMEYEN DİL' DİYEMEZSİN"

İnkar ve asimilasyon politikalarının geçmişte uygulandığını ancak bunların bir daha yaşanmaması için hem hukukun hem siyasetin çıkardığı önemli dersler olduğuna dikkat çeken Gül konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye'de yaşam tarzından dolayı ötekileştirilen, ayrımcılığa-ayrıcalığa uğrayan tablo eskide kaldı. Buradan çok dersler çıkarıldı. Fakat buna rağmen marjinal hiç tasvip edemediğimiz tutumlar olabiliyor. Ama bir konsensus var. Mahkemelere gidip Diyarbakırlı bir anne Kürtçe konuşuyor. Kürtçe konuşuyor ama “bilinmeyen bir dil” ya sen bin yıldır konuşulan bir dile nasıl bilinmeyen dil dersin? 50 yıldır anne oğluyla konuşmuş, diline, inancına engel oluyorsun. Bu konudaki inkar, asimilasyon politikaları geçmişte çok uygulandı. Bunların bir daha yaşanmaması hem hukukun hem siyasetin çıkardığı önemli derslerdir. Vatandaşımızın ekmeğini büyütmek ve özgürlüğünü artırmak 2023'ün temel vizyonu.”

Türkiye'de kimsenin mesleğinden (Gazetecilik) dolayı ceza almadığını belirten Gül şunları söyledi:

“Bu konuda kimler tutukludur, hangileri gazetecidir diye bakıldığında farklı meslek kuruluşları farklı sayılar veriyor. Nelerden dolayı ceza almıştır? Ama hiç kimse mesleğinden ötürü ceza almaz. Ama terörü övme, şiddeti övme meşru gösterilemez. Gazetecilik yaptığı için değil, şiddeti övmüşse ya da farklı bir fiil olmuşsa mahkemeler cezalandırıyor. Türkiye'ye de haksızlık yapıldığını düşünüyoruz. Mahkemeler bağımsız. Bir mahkeme karar vermiştir ama bir üst merci vardır, orada farklı kararlar çıkabilmektedir. Ama biz AK Parti olarak birinci yargı paketi Meclis'ten geçti. Yargı paketinde düşünce özgürlüğünde Yargıtay önünü açıldı, bundan dolayı tahliyeler de oldu. Farklı çıkan kararlarda, farklı uygulamalar olabiliyor. Eleştiri ve haber vermek suç oluşturmaz maddesi eklendi. Azami tutukluluk süresi getirildi, düşünce ifade özgürlüğüne Yargıtay yolu açıldı. Hiçbir düşünceden korkmamak lazım. İyi fikir, kötü fikri kovar. Herkesin konuştuğu bir ülkede asla korkmamak lazım. Ama eleştiriyle terörü övme ve şiddet çağrısı da birbirinden ayırt edilmelidir.”

"ALEVİLER ÜZERİNDEN PROVOKASYONA İZİN EVRMEYİZ"

Son zamanlarda Alevilerin yaşadığı evlere çarpı işareti konulması Alevi kesim tarafından endişeye yol açmıştı. Türkiye'de doğan herkesin birinci sınıf vatandaş olduğunu söyleyen Gül, şöyle devam etti:

“Herkes doğduğu yerde nasıl yaşarsa bunların hepsi değerlidir. Devlet hepsine eşit şekilde davranır. Ve bu farklılıklar da bizim zenginliğimizdir. İstanbul'da haberlere konu olan bir hadise vardı. Esasen kendisi de Alevi olan bir komşusunun yaptığı ortaya çıkıyor. Alevi vatandaşlarımızın evine çarpı konulan bir fiilde, yapılan yargılamada o köyde Alevi vatandaşımızın yazdığı ortaya çıkıyor ve tutuklanıyor. Bu konuda bizim birliğimizi bozmaya yönelik hiçbir provokasyona; bu konuda hukuk gereğini yapmaktadır. Nefret suçları AK Parti döneminde ortaya kondu. Bu hususla alakalı, özgürlükler, serbestçe düşündüğünü söyleyebilme bizim üzerine titrediğimiz bir hak. Ama terörü şiddeti teşvik etme bu asla kabul edilir bir şey değil. Sosyal medyada da bazı sorunlar; sahte hesaplar, bu konunun kim olduğu ilgili mercileri tarafından yargıya verilmemesi eksik alanlar olarak karşımıza çıkıyor."

DEMİRTAŞ'A İLİŞKİN AÇIKLAMA

Edirne F Tip Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın durumu ile ilgili açıklama yaptı. Demirtaş'ın rahatsızlığı ile ilgili bazı asılsız haberler çıktığını belirten Gül, “Selahattin Demirtaş'ın sağlık sorunuyla ilgili Edirne Başsavcılığımız da açıklama yaptı. Asılsız haberler çıkmıştı, işin doğrusunu açıkladı” diye konuştu.

Haber Ara