Dolar

32,2842

Euro

34,7567

Altın

2.394,26

Bist

10.276,88

200 IŞİD'li deport edilecek

Uyrukları tespit edilen 200 IŞİD'li ilk etapta deport edilecek isimleri oluşturuyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-02 07:28:18

200 IŞİD'li deport edilecek

Türkiye Suriye'nin kuzeyine yönelik Barış Pınarı Harekatında yüzlerce IŞİD'liyi de yakaladı. Avrupa ülkeleri her ne kadar bu IŞİD'lilerin Türkiye, Irak ve Suriye'de kalması ve buralarda yargılanmasını istese de Ankara bu duruma karşı çıkıyor. IŞİD'lileri vatandaşı oldukları ülkelere gönderiyor. Gönderilen yabancı terörist savaşçıların çoğu ülkelerine ulaştıklarında havalimanında gözaltına alınıyor. Kadın ve çocuklar ise rehabilitasyon kapsamına alınıyor.

Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre bu kapsamda DEAŞ'lı yabancı teröristlerin kendi ülkelerine ya da üçüncü bir ülkeye gönderilmesi için ‘deport' süreci 11 Kasım'da başlatıldı.

23 ilde bulunan 28 geri gönderme merkezinde tutulan yabancı teröristlerden ilk olarak Almanya, Danimarka ve ABD vatandaşı olan 3'ü sınırdışı edilmişti.

BİR IŞİD'Lİ YUNANİSTAN İLE ARA BÖLGEDE KALMIŞTI

Bunlardan ABD vatandaşı olan yabancı terörist, kendi isteği üzerine Yunanistan'a sınır dışı edilmiş ancak bu ülkenin kabul etmemesi üzerine ara bölgede kalmıştı. Bir süre sahipsiz kalan bu kişi, daha sonra ABD'nin kabul edeceği yönündeki taahhüdüyle bu ülkeye gönderilmişti.

SON DEPORT İRLANDA'YA

ABD'linin ardından Almanya, İngiltere, Hollanda ve Belçika'nın da aralarında bulunduğu bazı ülke vatandaşları da sınırdışı edildi.

İçişleri Bakanlığı, son olarak İrlanda vatandaşı bir yabancı teröristin ülkesine gönderildiğini duyurdu. Dün gerçekleştirilen sınırdışı işleminin ardından 11 Kasım'dan bu yana yani 21 günde toplam 21 IŞİD'linin deport edildiği öğrenildi.

200'Ü SIRADA BEKLİYOR

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan operasyonla yakalanan 9 yabancı terörist de sınırdışı işlemi için Ankara İl Göç İdaresi'ne teslim edilmişti. Yakalanan veya geri gönderme merkezlerinde tutulan yabancı IŞİD'liler arasında Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşları başı çekiyor.

Ayrıca geri gönderme merkezlerinde 950 civarında yabancı teröristin bulunduğu belirtiliyor. Ancak ilk etapta sınırdışı edilmeyi bekleyen terörist sayısının ise 200'ün üzerinde olduğu öğrenildi. Yapılan mülakatlar neticesinde uyrukları tespit edilen ve geri gönderme merkezlerindeki işlemlerinin tamamlanmak üzere olan bu teröristler, en kısa sürede kendi ülkelerine ya da istedikleri üçüncü bir ülkeye gönderilecek.

750'Sİ HAPİSTE

Geri gönderme merkezlerinin yanısıra Türkiye'deki cezaevlerinde de yabancı teröristler bulunuyor. Buna göre, cezaevlerinde tutuklu bulunan 1172 IŞİD'liden 750'si yabancı uyruklu. 40 farklı ülke vatandaşı olan teröristlerden 638'i hakkında ise hapis cezası verildi. Bunlardan da 231'i hükümlü konumunda, yani hakkında verilen hapis cezaları kesinleşti.

Haber Ara