Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Lavanta bahçeleri içinde eşsiz bir tatil keyfi

Yazar Önder Güzelarslan, Türkiye'nin en seçkin gezi ve turizm bölgeleri arasında yer alan Kaz Dağları ve çevresini anlattı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-05-14 14:55:59

Lavanta bahçeleri içinde eşsiz bir tatil keyfi

Türkiye'nin en batısında yer alan Çanakkale tarihi yarımadada yaşanan Çanakkale Savaşları yanı sıra antik çağlardan bu yana kendinden söz ettiren mitolojilere konu olan bir ilimiz.

Şehrin en güzel tarafı hiç şüphesiz Kaz dağları ve çevresi. Kaz dağları bereketli toprakları ve güzelliğiyle tarihte birçok devlete de ev sahipliği yapmış kültürlerin buluşma noktası olmuştur. M.Ö. 7000'li yıllardan günümüze kadar bölge de yaşayan halk bölgeye çok şey katmıştır. Balıkesir'in Edremit Körfezi'nin kuzeyinde bulunan ve Çanakkale Bayramiç ilçesi ile Ayvacık ilçesi Küçükkuyu beldesini kapsayan Kaz dağları 21.300 hektarlık alanıyla deniz ve yeşilin tarihi dengeler ile tabiatın kucaklaştığı zengin fauna ve florası ile ülkemizin görülmeye değer yerleri arasındadır.

adatepe-770x375

Tarih öncesi yıllarda çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kaz dağlarında muhtelif kentler kurulmuştur. Bu kentler arasında en meşhurları Thebe, Lyrnessos, Khrysa, Killa, Anderia, Antandros, Adramytteion, Astrya ve Gargara'dır. Antik Grek mitolojisinde İda olarak geçen Kaz dağları Zeus'un doğum yeri ve aynı zaman da Zeus'un ünlü Truva savaşını izlediği yerdir.

kazdaglari-rampalari-5-dakikada-gecilecek-1527065107971

Homeros'un İlyada Destanı sayesinde, dünyanın en tanınan dağlarından biri olan İda Dağı (Kaz dağları) bugün de bilindiği gibi Türkiye'nin tek, dünyanın ise ikinci oksijenin bol olduğu noktalardan biri. Homeros İlyada destanında bölge için hayati öneme sahip eski adı Skamander yeni adıyla Karamenderes Nehrinin doğduğu Kaz Dağları için “Bol pınarlı vahşi hayvanların anası” diye bahsetmektedir. İda Dağı (Kaz dağları), dünyada mitoloji ve efsaneler dağı olarak da bilinmektedir. Kaz dağarında bahsedilen üç efsaneden biri Yunan efsanesi yani İlyada, diğerleri Sarıkız ve Hasan ile Emine'nin aşk hikayeleri olan iki Türk efsanesidir.

1200x627-kaz-daglari-nerede-kaz-daglari-nereye-bagli-hangi-ilde-ve-nasil-gidilir-k1-1655217451319

Homeros'un İlyada Destanı'nda anlattığı efsaneye göre Yunan mitolojisinde Paris'in Altın Elmayı Afrodit'e vermesi sonucunda tarihte bilinen ilk güzellik yarışması burada yapılmış ve bu güzellik yarışması sonuçları sonucunda da tarihte meşhur Troia Savaşları başlamıştır. Bitki örtüsü ve bitki florası olarak oldukça zengin olan Kaz dağlarının insanlığa sunduğu bin bir çeşit endemik bitki ve ağaçlar ile buz gibi suların aktığı Ayazma Pınarı Tabiat Parkı'nın çok yakınında Kaz dağlarının eteğinde yer alan bir eko turizm durağı var ki insanı rüya alemine götürmektedir.

adatepe-village2

Mis kokulu lavanta bahçeleri ile çevrili Eva Lavanda Resort otel tabiatın bütün güzelliklerini ziyaretçilerine ve misafirlerine sunmaktadır. Bir otel konseptinden daha fazlasını bünyesinde barındıran, tabiatın en güzel halini misafirlerine kuş sesleri eşliğinde sunan “Eva Lavanda Resort Hotel” gerçek anlamda kendisini ayrıcalıklı hissedenlerin tercih edeceği bir mekân. Hayatınızın en güzel hatıralarını biriktirme şansını sizlere sunan bu otel Dünya'nın oksijen seviyesinin en yüksek ikinci adresi olan Kaz dağlarının eteğinde seyrine doyamayacağınız 14 bin m² lavanta bahçesi içerisinde, 85 m² taban ve 280 m³ hacme sahip İskandinav tipi 10 adet çok özel frame house suit villalar ile 350 m² lik İtalyan konseptinde enfes tatları deneyimleyeceğiniz özel bir restorana sahiptir.

1_41

Benzersiz mimarisi, doğal materyallerin harmonisi ile her detayda misafirlerini mutluluğa götürecek bir yer. Kendinizi ait olduğunuz yerde hissettiren, oksijen seviyesi ve saf enerjisi ile bambaşka bir deneyim sizlere yaşatacak bir mekân. Gün içinde otelde iken eşsiz güzellikteki lavanta bahçesini temaşa eşliğinde kahvenizi yudumlarken, gün boyu Kuzey Ege güneşi teninize eşlik eder ve böylece tazelendiğinizi hissedersiniz. Deniz suyundan yüzme havuzu, termal havuzu, tabiat ile iç içe yürüyüş alanları, süitinizin terasında bulunan barbekü ile keyfi yaparak aileniz ve sevdiklerinizle çok keyifli anlar yaşayabileceğiniz, lavanta kokularını içinize çekeceğiniz Eva Lavanda otel eko turizmin en anlamlı örneklerinden birisini sergilemektedir.

Kaz-Daglari

Otelde konakladığınız süre zarfında bölgede birbirinden güzel aktiviteleri yapabilme fırsatı elde etmeniz mümkün. Evciler Köyü sınırlarında yer alan buz gibi suların aktığı yüzlerce endemik bitki örtüsüne sahip Ayazma Tabiat Parkı bunlardan birisidir. Bir başka gezebileceğiniz yer, otele çok yakın mesafede bulunan Küçükkuyu Assos-Behramkale antik bölgesi. Antik Çağ'ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Assos, Midilli Adası'nın tam karşısında andezit kayalıkları üzerinde kurulmuş Aristo'nun felsefe okulunu kurduğu Assos Kadırga koyu ile derin tarihinin dışında ziyaretçilerini denizine de davet eder.

kazdağları_milli_parkı

Burada yer alan açık hava müzesini gezerken bir yandan meşhur karadut suyundan içebilir ve yine meşhur bal bademli dondurmasını tadabilirsiniz. Bir diğer taraf Ezine Geyikli Plajında pırıl pırıl denize girebilir, Ezine'de yer alan Roma İmparatorluğu döneminde İmparator Hadrianus zamanında yaşamış Atinalı zengin Herodes Atticus'un katkılarıyla Kaz Dağları'ndan kente su getirilmesi için yaptırdığı su kemerleri ve termal suların kullanıldığı Attikus termal hamamı, Kestanbol Granit Taş ocaklarını, Troya'yı, Ezine Dalyan Köyü'nde bulunan dünyanın 8 harikasından biri olan Pembe Gölü ve Ezineli Yahya Çavuş'un Köyünü gezebilirsiniz.

806x378-kaz-daglari-nerede-iste-kaz-daglari-gercegi-1565177065151

Bungolov tarzı eşsiz bir yapıda inşa edilmiş otel odaları konakladığınız süre zarfında misafirlerine hiç şüphesiz tarifsiz bir duygu yaşatmakta. Bayramiç ilçesinde tarihi ve kültürel değerleri ile de ziyaretçileri cezbetmektedir. En önemli kültürel mekanlardan birisi hiç şüphesiz Mehmet Akif Ersoy'un yaşadığı ve bugün müze haline getirilen evi gelmektedir. Bununla birlikte yaz mevsiminde konaklamayı tercih ederseniz ilçenin meşhur ve sadece bu bölge de yetişen Bayramiç beyazı diye bilinen nektarisinden de bolca tatma imkânınız olur.

kaz-daglari-kar-aa-1977385

Şehrin gürültü ve stresinden uzak bir yerde harika bir görsel şölene şahitlik edeceğiniz Eva Lavanda Resort Hotel'e ulaşım ise çok kolay. Bayramiç Külcüler Köyü'ndeki otele Çanakkale merkez 95 km mesafede. Hava yolu ile Çanakkale merkeze gelecekler yaklaşık 1 saat 20 dakikalık kara yolculuğu sonucunda otele ulaşabilir. İstanbul'dan Kuzey Marmara Oto yolu ve Çanakkale 1915 Köprüsü kullanılarak 3.5 saatte, yine İzmir'den de karayolu ile ulaşım yaklaşık 3.5 saattir.

kaz

Kazdağları'nın eteklerinde yer alan butik Eva Lavanda Resort otel benzerlerinden çok farklı bir deneyim sizlere yaşatacak ve hayatınızdaki zaman dilimine unutamayacağınız bir hatıra olarak belleklerinize kazıyacaktır. Bol oksijen ve bol yeşili ile de benzersiz bir tatil keyfi yaşamak istiyorsanız tercihiniz burası olmalı.

Haber Ara