Dolar

32,4447

Euro

34,7360

Altın

2.423,42

Bist

10.082,77

Kış Kampı İçin Malzeme Önerileri

Aslında soğuğu hiç sevmem ama kış kampı yapmayı değişik bir şekilde seviyorum. Kışın ayazında çadıra ve ardından uyku tulumunun içine girip ellerime sıcak su kesesi alıp sıcacık bir şekilde uyumaya bayılıyorum.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-12 12:25:55

Kış Kampı İçin Malzeme Önerileri

İlk kamp deneyimimi kışın 24 saat yağmur yağan buz gibi bir havada yaptıktan sonra artık yavaş yavaş deneyim edindim ve kış kamplarını kendim için daha keyifli bir hale getirmeye başladım. Öyle ki dışarda buz gibi kar soğuğu varken deliksiz öğle saatlerine kadar uyumayı başarabiliyorum. Tam da şu sıralar havalar soğumuşken ve ben de bu yazımı yazarken aklıma kamp yapma fikirleri gelmiyor değil. Yoksa kısıtlamayı kampta mı geçirsem :) Neyse ben bu konuyu düşüne durayım size kendi deneyimlerimden yola çıkarak kış kampı malzemeleri neler onları anlatayım.

Kamp Yeri Seçimi

Kamp yeri seçimi en birinci kuralımız. Tamam doğa insanıyız kuralları sevmiyoruz ama kışın kamp yeri seçimi gerçekten çok önemlidir. Zor hava şartlarındayken doğada bir çok handikapla karşılaşabilirsiniz. Bu handikaplarla karşılaşmamak yada en aza indirgemek için şu detaylara özen göstermenizi öneririm. Çadırınızı rüzgar almayan bir yere kurun Çadırınızı yağmurlu havada su yataklarına, denize ve göle yakın yerlere kurmayın. Eğer kar yağıyorsa üzerinde kar olan bir ağacın altında oturmayın ve çadırınızı da kurmayın. Çadırınızı kuracağınız yeri kontrol edin, temizleyin ondan sonra kurun.

Uyku Tulumu Seçimi

Kamp yaparken bir çadırdan daha önemli bir şey varsa o da bir uyku tulumu. Hatta yaz kamplarında çadır olmadan sadece uyku tulumu ile gezen arkadaşlarım bile var. Bunu henüz deneyimlemedim ama deneyimlemek istiyorum. Kumsalda dalga sesleri eşliğinde yıldızları izleyerek uyku tulumunda uyumak çok keyifli olacaktır. Buna benzer bir deneyimim şu şekilde oldu; yine çadırsız ama aynı zamanda uyku tulumsuz da :) Sıcacık bir yaz akşamüstü Muğla Kabak Koyu'na varmıştım bir de baktım ki kamp işletmeleri haricinde çadır kurmayı yasaklamışlar. Ben de kamp yaparken işletmelerde olmayı sevmediğimden dolayı kumsalda uyudum. Yaz olduğundan dolayı yanımda uyku tulumum da yoktu. Öyle keyifli bir anı olarak hatırlıyorum, iyi ki de yapmışım.

Asıl konumuza dönecek olursam kış kamplarında uyku tulumu muazzam önemlidir. Kış kampı için uyku tulumu seçerken; tulumun konfor derecesine, kadın erkek tasarım farkına ve uzunluğuna mutlaka dikkat edin. Sırtınızda taşıyacaksanız hafifliğine de mutlaka özen gösterin.

kis-kampi

Çadır Seçimi

Geldik bir diğer çok önemli malzememize yani kış kampı çadırı seçimine. Kış kampınızı keyifli bir şekilde yapmak istiyorsanız 4 mevsim yada 5 mevsim çadırlar seçmenizi öneririm. İkisinin arasında büyük farklar yok, ikisini de seçebilirsiniz. 5 mevsim çadırlardan hiç kullanmadım ama karlı havalarda daha iyi performans sergilediği belirtiliyor. Ama güzel bir markadan alınmış 4 mevsimlik bir çadırda harika bir kamp yapmanızı sağlayacaktır.

Kış kampı çadır seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise havalandırmalar. Çadırın havalandırmalarının hepsi kapalıysa verdiğiniz nefes nem oluşturarak gece boyunca üşümenize sebep olacaktır. O yüzden havalandırmaların hepsini kapatmayın.

Mat

Kış kamplarında yerden soğuk almamak çok önemli. Bu noktada kış kampı için mat kullanmamız kaçınılmaz oluyor. Matların ısı yalıtımı değeri R ile belirleniyor. Isı yalıtımının iyi olması için R değerinin büyük olması gerekiyor. R değeri büyük olan bir mat ile zeminden soğuk alma ihtimaliniz düşecektir. Kış kampı için çeşitli mat seçenekleri bulunmaktadır. Şişme mat yada dolgu mat kullanmanızı öneririm. Mat sayesinde yerden ne kadar yüksekte olursanız zeminden gelecek soğuktan da o kadar uzakta olacaksınızdır.

Sıcak su Torbası

Sıcak su torbası benim kış kamplarında vazgeçilmezlerimdendir. Küçük boy olanından kullanıyorum. Suyu ısıtıp içine koyuyorum ağzını sıkıca kapatıp içindeki havayı aldıktan sonra uyumadan önce ellerime yada ayaklarıma koyuyorum. Böylece uykuya dalmam daha kolay oluyor. Sabaha kadar aynı ısı derecesinde kalmıyor tabi ki ama gecenin ilerleyen saatlerine kadar sıcak kalmamı sağlıyor. Kış kamplarında sıcak su kesesini kesinlikle kullanmalısınız. Aman ağzını sıkı kapatın ve uyurken de üstüne yatmayın. Dikkatli kullanırsanız çok memnun kalacaksınız.

Yedek ve Koruyucu kıyafet

Kış kampı için yedek kıyafet mutlaka yanınızda olmalı. Kar ve yağmur yağması gibi durumlarda üstünüzdeki kıyafetler ıslanabilir. Bu da zaten soğuk olan havada ekstra üşümenize sebep olacaktır. Kış için dayanıklı ayakkabı (bot) giymeniz de iyi olacaktır. Ayaklar üşürse her yerimiz üşür ve hasta oluruz. Ben kış kamplarında bot giyip yanıma bir de hafif bir spor ayakkabı alırım, her ihtimale karşı olarak.

Değerli Timetürk okuyucuları kış kamplarında konforunuzu üst seviyede tutmanız ve güzel bir kış kampı deneyimi yaşamanız için birinci dereceden kış kampı için gerekli malzemeler listesini size aktardım. Bundan sonrası artık sizin yapacağınız kamp planına kaldı. Keyifli kamplar dileri

Hazırlayan: Özlem Akçin ( Özlem Keşifte )

Haber Ara