Kelime anlamı ‘'sulak, verimli, otlak'' anlamına gelen ve adını "Muşa" kelimesinden alan Muş şehri; Türklere Anadolu'nun kapısını açan Malazgirt Savaşı'nın kazanıldığı topraklar olarak ün kazanmıştır.
Ne zaman gidilmeli?
Muş'u ziyaret etmek istiyorsanız, ilk olarak iklimini göz önünde bulundurmanız gerekir. Sert karasal iklime sahip ve ortalama 3-4 gün konaklamanızın yeterli olacağı Muş'u ziyaret etmek için bahar ve yaz aylarını beklemek uygun olacaktır. Fakat yine de kış aylarında Muş'a gitmek isterseniz, Güzeltepe Köyü civarında bulunan kayak merkezinde kışın ve karın tadını çıkarabilir, farklı bir seyahat deneyimi yakalayabilirsiniz.
Muş'ta Gezilecek Yerler
Tarihi Urartular'a uzanan Muş, her adım başında rastlayacağınız tarihi değer ve yapılarıyla geçmişe doğru mucizevi bir yolculuk vadeder. Şehir; camileri, köprüleri, ev ve kaleleri ile kültür turizminin ışıldayan rotaları arasında yer alır.
Muş Kalesi
İlin merkezinde bulunan Muş Kalesi, Muş'un en eski yerleşim merkezi olarak bilinir ve kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Muş kalesi, Arapların Anadolu'ya yerleşmek için yaptıkları savaşlar da dahil olmak üzere birçok savaşta tahrip olmuştur. Kalenin yanında Osmanlı da dahil olmak üzere birçok uygarlığa dair mezarlık vardır.
Muş Ulu Camii
Muş il merkezinde bulunan Muş Ulu Camii, moloz taştan yapılmıştır. Rivayetlere göre cami, 979 yılında avlusunda mezarı bulunan Şeyh Muhammedi Mağribi tarafından yaptırılmıştır. Minaresi 1966 yılında büyük bir depremden dolayı yıkılan caminin şimdiki minaresi 1968 yılında yaptırılmıştır. Oldukça dikkat çekici ve eşsiz bir mimari yapıya sahip olan cami; Muş'a gidenlerin kesinlikle ziyaret etmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Yıldızlı Han
Yıldızlı Han, 1307 tarihinde Miralay Seyfi Bey tarafından yaptırılmıştır. İpek Yolu üzerinde olan bu eşsiz yapı, Erzurum-Muş-Bitlis şehirleri arasında ticari ve konaklama açısından ciddi bir öneme sahip olmuştur. 1916 yılında bölgedeki Rus İşgalinden dolayı tamamen tahrip olan bu yapıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirli zamanlarda restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.
Murat Köprüsü
Murat Nehri üzerinde inşa edilmiş olan Murat Köprüsü, Muş il merkezine yaklaşık 12 km uzaklıktadır. 13. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edildiği ve ardından Osmanlı döneminde restore edildiği saptanan bu köprü; Muş halkı tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.
Neler yiyebilirsiniz?
Muş ilinde hayvancılık oldukça gelişmiş olduğu için, mutfak kültürünün büyük bir kısmını et yemekleri oluşturur. Başlıca Muş lezzetleri; Muş köftesi, hez dolması, çorti, cavbelek ve mırtögedir.
Muş Köftesi: Muş Park Lokantası
Cağ Kebap: Eywan Cağ Kebap&Kahvaltı Salonu
Yaprak Kebabı: Şark Kebap Salonu