Dolar

32,5170

Euro

34,8994

Altın

2.438,44

Bist

9.915,62

Türkiye'den katılan ve tamamı kız öğrencilerden oluşan Tehctolia Robotics ekibi, hünerlerini sergildi

ABD'nin New York eyaletinde düzenlenen robot yarışmasında, Türkiye'den katılan ve tamamı kız öğrencilerden oluşan Tehctolia Robotics ekibi, inovasyon becerilerini sergileme şansı yakaladı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-08 08:07:09

Türkiye'den katılan ve tamamı kız öğrencilerden oluşan Tehctolia Robotics ekibi,  hünerlerini sergildi

İstanbul Tenzile Erdoğan İmam Hatip Lisesi'nden gelen liseli kız öğrenciler, New York'ta düzenlenen dünyanın en prestijli robot yarışmalarından biri olan First Robotics Competitions'a (FRC) katıldı. "Huzur İstanbul" adını verdikleri robotlarıyla yoğun bir çaba harcayarak kısa sürede hazırlanan öğrenciler, ABD'li takımların yanı sıra Türkiye ve İngiltere'den ekiplerin yer aldığı bölgesel yarışmada ülkelerini temsil etti.

Geçen yıl Türkiye'deki FRC İstanbul Bölgesel 2023 yarışmasında birinci olan Techtolia Robotics takımı, New York'ta 3 gün sürecek yarışmanın ilk gününde rakiplerini tanıma fırsatı bulurken, fuar alanında ziyaretçilerin sorularını mentör hocalarıyla birlikte cevapladı. Türk robot takımı, eleme müsabakalarının ardından cumartesi günü yapılacak final karşılaşmalarıyla bir sonraki aşamada olan dünya şampiyonasına katılma hakkını kazanmayı hedefliyor. Tenzile Erdoğan Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü Tayfun Doğru, okul yönetimi olarak, Türkiye'nin kız öğrencilerden oluşan tek robot takımının bu tür yarışmalara katılması ve tecrübe kazanması için özel bir çaba gösterdiklerini ifade etti. Robot takımına 2018'den bu yana mentörlük yapan Ali Kan, yarışmanın sadece robot geliştirmekten öte bir anlam taşıdığını belirterek, öğrencilere büyük özgüven kazandırdığını söyledi.

Bir diğer mentör Emrah Akdeniz ise FRC'nin dünyada liseler arası en büyük robot yarışması olduğunu vurgulayarak, öğrencilerin sadece 6 hafta içinde istenilen özellikte bir robot yapma zorunluluğuna dikkat çekti. Akdeniz, geçen yıl Türkiye'deki bölge yarışmasında şampiyon olan ekibin hedefinin dünya şampiyonasına seçilebilmek olduğunu belirtti. Hocalar, bu tarz yarışmalara hazırlanmanın, katılmanın ve teknik donanım sağlamanın oldukça masraflı olduğuna dikkat çekerken, ekibin başarısında sponsorluk desteği sağlayan kişi ve kuruluşların önemine vurgu yaptı.

Haber Ara