Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Teravih namazı en az kaç rekat kılınır? Evde teravih namazı 8 rekat kılınır mı?

Diyanet, ülkemizde artan korona vakaları nedeniyle teravih namazlarının evlerde kılınmasına karar verdi. Teravih namazı 12 Nisan gecesi milyonlarca evde kılınacak. Milyonlarca Müslüman da teravi ile ilgili sorulara yanıt aramaya başladı. Vatandaşlar teravih namazı en az kaç rekat kılınır? Evde teravih namazı 8 rekat kılınır mı? gibi soruları araştırmaya başladı. İşte teravih namazı kaç rekat ve nasıl kılınır sorularının yanıtı...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-12 18:10:40

Teravih namazı en az kaç rekat kılınır? Evde teravih namazı 8 rekat kılınır mı?

Korona salgını nedeni ile bu yılda tüm dünyada ve ülkemizde ramazan ayı kısıtlamaların gölgesinde geçecek.  Koronavirüs tedbirleri kapsamında bulaş riskinin önüne geçmek için milyonlarca Müslüman ülkemizde teravih namazını evlerinde kılacak. Vatandaşlar da teravih namazının evlerde kılınacak olmasından dolayı akıllarındki soru işaretlerini araştırmaya başladı. Vatandaşlar teravih namazı en az kaç rekat kılınır? Evde teravih namazı 8 rekat kılınır mı? sorularına yanıt aramaya başladı.

11 ayın sultanı Ramazan'da milyonlarca kişi oruç tutacak. Eller Allah'a dua için açılacak. Yardımlaşma ve bereket ayı olan Ramazan ayında bu sene de teravihler evlerde kılıancak. Müslümanlar 12 Nisan gecesi ilk teravih namazını kılacak.

Teravih namazı en az kaç rekat kılınır?

Hz. Peygamber (s.a.s.)'in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer'in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer'in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır.

Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

Evde teravih namazı 8 rekat kılınır mı?

Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

Teravih namazı evlerde kılınacak

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş teravihlerin evlerde kılınacağını şu sözlerle açıkladı: 

"Yaptığımız çok yönlü değerlendirmeler ve başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere, devletimizin yetkili organlarıyla yaptığımız çok yönlü istişareler neticesinde mevcut şartlarda teravih namazlarımızı camilerde değil evlerimizde kılmanın daha uygun olduğuna karar verdik. Elbette gönlümüz istiyordu ki teravih namazlarımızı camilerimizde kılalım, çoluğumuzla çocuğumuzla o coşkuyu camilerimizde yaşayalım. Ancak, salgın hastalık tehlikesi, teravih namazının uzun süre kapalı bir alanda kalmayı gerektirmesi, belirti göstermeyen vakaların varlığı gibi nedenlerden dolayı geçen sene olduğu gibi teravih namazlarımızı evlerimizde kılacağız. Tabii acı ve üzücü. Yani böyle bir duyuruyu yapmak benim için gerçekten çok acı ama sağlık çok önemli."

Diyanete göre teravih namazı nasıl kılınır?

İlk önce yatsı namazının sünneti kılınır ardından yatsı namazının farzı kılınır. Farzın ardından yatsı namazının son 2 rekat sünneti kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.

Niyet:

Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir. “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için teravih namazını kılmaya.” Sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.

1. Rekat

Sırasıyla "Sübhaneke duası" okunur, "Euzü besmele" çekilerek "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okunur. Rüku ve secde yapılır.

2. Rekat

"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa "Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları" okunur ve selam verilir. Eğer 4'er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda "Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları" okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat

"Sübhaneke", "Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. Rekat

"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları"ı okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

Haber Ara