Dolar

32,4890

Euro

34,9558

Altın

2.432,82

Bist

9.716,77

SCoPEx deneyinin amacı dünyayı karartmak değil

ill Gates, bu sefer de ünlü Simpsons dizisindeki iddia ile gündem olmuştu. Kısa sürede dünyayı karartma iddiası doğru çıkmadı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-02-21 18:44:30

SCoPEx deneyinin amacı dünyayı karartmak değil

Microsoft'un kurucularından ünlü iş insanı Bill Gates, birkaç haftadır yaptığı 'pandemi' açıklamaları ile gündeme oturdu. Yeni bir salgınla karşılaşabileceğini söyleyen Gates, yeni pandemiye hazırlanmak hiçte pahalı birşey değil diyerek tepki toplamıştı. "Önümüzdeki salgın, Çiçek salgını" diyerek dikkatleri üzerine çeken Bill Gates, bu sefer de ünlü Simpsons dizisindeki bir sahne sebebi ile gündem oldu.

'KÜRESEL ISINMAYA DESTEK VERDİĞİ GÖRÜLÜYOR'

Ünlü iş insanı Gates'in küresel ısınma ve tersine çevirmek için çalışma yürüttüğünü herkes biliyordu. Fakat Gates'in bu projesi birçok kişi tarafından imkansız olarak görülüyordu. Gates'in dünya gündeminde ilk sıralarda olduğu dönemde ortaya çıkan Simpsons sahnesi ise gündem oldu. Dünya ile ilgili kehanetleri tutturmasıyla bilinen Simpsons dizinin bir bölümünde, Bill Gates'e benzeyen iş insanı Bay Burns, Güneş ışınlarını durdurmayı başardı. Dizide gösterilen sahneye göre küresel ısınma hakkında araştırma ve girişimleri bulunan Gates'in böyle bir iddia ile karşı karşıya kalması birçok kişi tarafından akıllarda soru işareti bıraktı. Şimdi ise Simpsons'ın bu kehanetinin tutup tutmayacağını görmek için geri sayım başladı.

Teyit.org yanlış bilgi olduğunu açıkladı

Teyit.org tarafından yapılan açıklamaya göre ilgili haberin yanıltıcı yönü olduğu belirtildi. İşte teyit.org'un sitesinde yayınladığı o açıklama;

Herhangi bir toplumsal olayda, The Simpsons dizisinin bunu önceden bildiğine dair paylaşımlar da hemen arkasından geliyor. Dizinin “kehanetlerinde” sıra bu sefer, The Simpsons'ın Bill Gates'in güneşi karartma planını önceden tahmin ettiğinde idi.

Elbette konu Bill Gates olduğunda, komplo teorileri ve felaket senaryoları da kaçınılmaz oluyor. Dizinin altıncı sezonunun “Who Shot Mr. Burns?” (Bay Burns'ü kim vurdu?) isimli bölümünde, baş karakterlerden Homer Simpson'ın çalıştığı nükleer santralin de sahibi olan milyarder Bay Burns, tek elektrik üreticisi olmak için güneşin etrafına koruyucu bir kalkan örterek kasabayı karanlığa boğuyor.

Öncelikle, paylaşımlarda Bay Burns'ün Bill Gates'e benzetildiği yazılsa da, Bill Gates halihazırda The Simpsons dizisinde bulunan ve çeşitli bölümlerde ortaya çıkan bir karakter. Yani bu “kehanet”in zaten var olan Bill Gates karakteri yerine, kişilikleri pek benzemeyen başka bir karakter üzerinden yapılması akla yatkın görünmüyor.

SCoPEx deneyinin amacı dünyayı karartmak değil

Bahsi geçen bölümde Bay Burns'ün yaptıkları, Gates'in finansal olarak desteklediği ve Harvard Üniversitesi tarafından planlanan SCoPEx deneyi ile ilişkilendiriliyor.

Açılımı Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (Kontrollü Stratosferik Pertürbasyon Deneyi) olan deneysel çalışma, bir balon aracılığıyla atmosfere kalsiyum karbonat parçacıkları bırakarak, güneş jeomühendisliğinin ne kadar etkili olacağı ve riskleri hakkında bilgi edinmeyi hedefliyor. 

Güneş jeomühendisliği, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla güneş radyasyonunun bir kısmını atmosferden uzaya geri yansıtmak için önerilen bir iklim mühendisliği dalı. Yani güneş jeomühendisliğinde, güneşi karartmak gibi bir amaç yok. Üstelik Bill Gates'in desteklediği ScoPEx, bir güneş jeomühendisliği projesi değil, yalnızca bu jeomühendislik dalının risklerini anlamaya yönelik bir deney.

Haber Ara