Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Şap insana bulaşırsa ne olur? Şap hastalığı yenilen etten bulaşır mı?

Irak'ta görülmeye başlanan şap hastalığı Türkiye'deki besi hayvanlarında da görüldü. Şap hastalığı görülen 8 işletmede karantina tedbirleri uygulanmaya başlandı. Uzmanlar şapın insanlara da bulaşabileceğine dikkat çekiyor. Peki Şap insana bulaşırsa ne olur? Şap hastalığı yenilen etten bulaşır mı?

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-10 13:17:03

Şap insana bulaşırsa ne olur? Şap hastalığı yenilen etten bulaşır mı?

Besi hayvanlarında görülen ve oldukça bulaşıcı olan şap hastalığı ülkemizde de görüldü. Konuyla ilgili tedbirlerini artıran Tarım ve Orman Bakanlığı şap hastalığı görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin uygulanmaya başlandığını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Gerekli aşılar üretildi, aşılama hızla yapılacak. Büyükbaş hayvanların tamamını aşılamamız gerekiyor.Önemli olan hastalığa karşı gerekli aşının hızla üretilmesiydi, bu aşı üretme çalışmaları tamamlanmış durumda." dedi. Uzmanlara şap hastalığının insanlara da bulaşabileceğini ifade ediyor.

Şap insana bulaşırsa ne olur?

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi hayvanlarda görülen şap hastalığının insanlara ne şekilde bulaşacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Terzi "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor." dedi. Şap insanlara bulaşırsa ne olur? sorusu ise pek çok vatandaş tarafından arama motorlarına sorulmaya başlandı. Şap hastalığı insanlarda ciddi bir sağlık sorununa neden olmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralara neden olabilir.

Şap hastalığı yenilen etten bulaşır mı?

Dr. Terzi, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Aynı zamanda enfekte hayvanların gelişigüzel kesimlerde iç organlarının doğaya bırakılması söz konusu olduğunda da maalesef bulaşma olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla virüsün sıcaklığa karşı bir duyarlılığı var. Yüksek sıcaklıklarda çok kısa süre içerisinde inaktivite olma durumu var. Uygun sıcaklık ya da düşük sıcaklık ortamlarında da hızla üreme kapasitesine sahip. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi.

Şap hastalığı nedir?

Şap, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Halk arasında tabak veya dabak olarak adlandırılır. Şap hastası bir ineğin damağında lezyon. Vezikül gelişmiş ve patlamıştır.

Hastalık İlk kez 1546 yılında Hieranymus Fracastorius tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'de ise ilk olarak 1914 yılında istatistiki bilgi olarak kayıt altına alınmıştır.

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.

SON VİDEO HABER

Münbiçli Arap esnaf, PKK/YPG'yi anlattı

Haber Ara