Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Regaip Kandilinde neler yapılmalı? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Regaip Kandili duası

Mübarek üç ayların müjdeleyicisi olan Regaip Kandili bugün idrak ediliyor. Peki bu mübarek gecenin rahmet ve bereketinden en verimli şekilde faydalanmak için neler yapılabilir? Regaip Kandili ibadetleri nelerdir? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Regaip Kandili duası ile okunacak diğer dualar, sureler, çekilecek zikirler ve yapılacak ibadetler nelerdir? İşte, bu mübarek gecede yapılacak ibadetler ile okunacak dualar ve sureler…

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-11 21:25:55

Regaip Kandilinde neler yapılmalı? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Regaip Kandili duası

Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece olan Regaip Kandili, bu gece idrak ediliyor. Müslümanlar, bu mübarek gecede yapacakları ibadetlerle manevi bir huzur bulacaklar. Peki, Regaip Kandilinde neler yapılmalı? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Regaip Kandili duası ile okunacak diğer dualar, sureler, çekilecek zikirler ve yapılacak ibadetler nelerdir? İşte, Regaip Kandilinde yapılması gerekenlere ilişkin bilgiler...

Regaip Kandilinde neler yapılır?

*Kur'an- Kerim okunmalı veya dinlenmeli,
*Peygamber Efendimize Salat-u Selamlar getirilmeli,
*Kaza ve nafile namazları kılınmalı,
*Tefekkürde bulunulmalı,
*Geçmişin muhasebesi yapılmalı

Regaip Kandili namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde "Kandillere özel namaz ve ibadet şekli var mı?" sorusu şu şekilde cevaplandırılıyor:
"Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizi, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir.

Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.
Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban'ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…' der.” (İbn Mace, İkametü's-Salat, 191) buyurmuştur.

Ancak isteyenler kandil gecelerinde tesbih namazı ve kaza namazı kılabilir.

Regaip Kandili duaları nelerdir?

Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”
Meali: “Bizim Rabbimiz, Rûh'un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.”
Secdeden baş kaldırıp otururken yetmiş kere Okunuşu: “Rabbigfir verham vetecevez amme teğlemü inneke entel eazzul ekram.”
Meali: “Rabbim, beni mağfiret et, bana rahmet et, bildiğin bütün kusurlarımdan geç, onları bağışla, şüphesiz Sen en yüce ve en kerîmsin.” duâsı okunacak.Tekrar secde edip yine yetmiş kere

Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”
Meali: “Bizim Rabbimiz, Rûh'un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.” duâsı okunacak. Ve sonra secdede iken dünyevî ve uhrevî ne haceti varsa Hak –celle ve alâ– Hazretleri'nden niyaz edilecektir. Sonra kişi secdeden başını kaldırıp namaz ve duâsı tamam olmuş olur.
Okunuşu: “Allahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin nebiyyil ümmiyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim.”Meali: “Allah'ım, ümmî nebî Efendimiz Muhammed'e, âline ve ashâbına salât u selâm eyle!” duâsı okunacakdır.

Regaip Kandili zikirleri nelerdir?

"Lâ ilâhe illallah",
"Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed",
"Estağfirullah",
"Sübhànallah",
"Elhamdülillâh",
"Allahu ekber",
"Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm",
"Allah" (C.C)

Haber Ara