Dolar

32,5224

Euro

34,9062

Altın

2.438,38

Bist

9.716,77

Merkez Bankası faiz indirirse ne olur? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa ne olur?

Piyasalar Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. Merkez Bankası uzun süredir faizleri yüzde 19 seviyesinde sabit tutuyor. Faizlerin yüksek olması ev ve araba almak isteyen, yatırım yapmak isteyen vatandaşları olumsuz etkiliyor. Hayalini gerçekleştirmek için bankadan kredi çekmek isteyen vatandaşlar yüksek faiz oranları nedeniyle bu isteklerinden vazgeçmek zorunda kalıyor. Ülke ekonomisini doğrudan ilgilendiren faiz kararı merakla beklenirken vatandaşlar Merkez Bankası faiz indirirse ne olur? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa ne olur? gibi sorular sorulmaya başlandı. Peki Merkez Bankası faizleri düşürürse banka kredi faiz oranları düşer mi?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-09-23 10:14:49

Merkez Bankası faiz indirirse ne olur? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa ne olur?

Piysalar ve vatandaşlar Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklanmış durumda. Hayat pahalılığın arttığı şu günlerde vatandaşların temel ihtiyacı olan ev fiyatları da uçmuş durumda. Ev ve araba almak iseyen vatandaşların ellerinde nakit olmadığı için bankadan kredi çekmekten başka seçeneği bulunmuyor. Ancak yüksek faiz oranları vatandaşları korkutuyor. Durum böyle olunca kredi faiz oranlarının düşmesi dört gözle bekleniyor.

Faizler düşerse ne olur?

Faizlerin düşmesi yatırımın artması, ekonomideki çarkların daha sağlıklı dönmesine neden olur. Faiz düşünce tüketim artar ve tasarruf azalrı. Ekonomi çarkını döndüren birey sayısı ve piasada dolaşan para mikatarı artar. Bu da yeni iş ve istihdam olarak ortaya çıkar.

Merkez Bankası faiz indirse ne olur?

Merkez Bankası faizi indirirse banka kredi faizleri de düşüşe geçer. Banka faizlerinin düşmesi demek vatandaşın daha kolay ve daha az maliyetli kredi çekmesine neden olur.

Merkez Bankası faiz indirirse kerdi faizleri düşer mi?

Merkez Bankası Temmuz ayndaki toplantısında faizleri yüzde 19'da sabit tutma kararı almıştı. Piyasalar Merkez Bankası'nın Ağustos ayında yapacağı toplantıya odaklandı. Özellikle vatandaşlar da Merkez Bankası'nın kararını yakından takip ediyor. Bankalardan yüksek faiz oranları nedeniyle kredi çekemeyen vatandaşlar Merkez Bankası'nın faiz indirimini bekliyor. Peki Merkez Bankası faiz indirirse ev, konut, ihtiyaç, araç, arana kerdi faizleri düşer mi? Merkez Bankası olası bir faiz indirimine giderse bu banka kredi oranlarını da aşağı çekebilr.

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman verecek?

Merkez Bankası'nın Eylül ayı faiz kararı bekleniyor. MB Para Politikası Kurulu Toplantısı'nı 23 Eylül 2021 günü gerçekleştirecek. Merkez Bankası'nın faiz kararı 233 Eylül 2021 Perşembe günü saat 14:00'te açıklanacak.

Merkez Bankası faiz indirir mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) sabit bırakılacağını tahmin ediyor. AA Finans'ın 23 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, 18 ekonomist politika faizinin yüzde 19'da sabit bırakılmasını beklerken, 2 ekonomist politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor.

Faiz nedir?

Faiz, ekonomi biliminde iki anlamda kullanılmaktadır. Birinci anlamda faiz, bir borç anlaşmasının satışı sonucu elde edilen gelir oranıdır. İkinci anlamda ise üretim amaçlı girdi olarak kullanılan sermayenin gelir oranıdır. Bu iki anlam iktisadi açıdan birbirlerinden farklı değillerdir ve iktisatçılar tarafından faiz olarak nitelendirilirler.

Faiz oranı, nominal ve reel olmak üzere ikiye ayrılabilir. Nominal oran, bankalar gibi organizasyon ve kurumlar tarafından açıklanan faiz oranıdır. Reel faiz oranı ise enflasyona göre düzeltilmiş faiz oranıdır ve nominal orandan enflasyon oranının çıkarılması ile bulunur.

Haber Ara