Dolar

32,7453

Euro

34,7764

Altın

2.506,99

Bist

9.524,59

İBB İstanbul deprem raporu | 7.5 büyüklüğünde depremde ilçe ve mahalle can kaybı tahmini yapıldı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde on binlerce insanımız hayatını kaybetti. Depremin ardından İBB İstanbul deprem raporu yeniden araştırılmaya başlandı. İşte İstanbul'da ilçe ilçe risk haritası...

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-15 09:51:47

İBB İstanbul deprem raporu | 7.5 büyüklüğünde depremde ilçe ve mahalle can kaybı tahmini yapıldı

İBB İstanbul deprem raporu | Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilimizde büyük yıkıma neden oldu. Uzmanlar İstanbul için ve diğer fay hattı üzerinde olan kentler için hazırlıklı olma çağrısını yenilerken İBB'nin İstanbul için hazırladığı olası deprem kayıp tahminleri kitapçığı yeniden gündem oldu. Kitapçığa göre 7.5 büyüklüğünde bir depremde İstanbul'un hangi ilçesinin ve mahallesinin ne kadar hasar alacağı ve tahmini olarak kaç kişinin hayatını kaybedeceği bilgisi yer alıyor. İstanbul'da en çok bina hangi ilçede yıkılacak, en fazla ölüm nerede olur? soruları ise bir kez daha vatandaşlar tarafından sorulmaya başlandı. İşte İBB İstanbul deprem raporunun detayları...

İBB İstanbul deprem raporu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yayımlanan olası deprem kayıp tahminleri kitapçığı yaşanan deprem afetinin ardından pek çok İstanbullu tarafından yeniden merak edilmeye başlandı. İBB deprem kayıp tahminlerine göre İstanbul'da yaşanacak olası 7,5 büyüklüğündeki bir depremde tüm ilçelerin can kaybı ve bina hasar tahminleri açıklandı. İlçe ilçe İBB deprem kitapçığını indirmek için https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#olasi-deprem-kayip-tahmnler-le-ktapiklari adresine giriş yapmanız yeterli. Yaşadığınız ilçeyi seçerek kitapçığı PDF olarak indirebilirsiniz.

7.5 büyüklüğünde depremde ilçe ve mahalle can kaybı tahmini

İBB olası deprem kayıp tahminleri kitapçığında 7.5 büyüklüğünde depreme göre bir araştırma yapıldı. Bilim insanları eşliğinde hazırlanan raporda depremin en çok İstanbul'un hangi semtinde yıkıma sebep olacağı da belirtildi.

Prof. Dr. Naci Görür olası İstanbul depremine dair vatandaşları uyardı. Depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belrten Prof. Dr. Naci Görür tahmini yaşanacak can kabı oranını da açıkladı. tv100'e açıklamalarda bulunan Görür şunları söyledi: "İBB bir çalışma yaptı. Türkiye'de valiliklerden ve bakanlıklardan daha fazla rakam aldık. Denildi ki, ‘İstanbul'da 1 milyon 100 bin bina var' Bunun 59 bin tanesi çok ağır hasarlı. Bu demektir ki ölümlü vakaların büyük bir kısmı bu 59 bin bina içerisinden olacak. Ben şimdi minimize ediyorum. Bu 59 bin binanın 49 bin binasını da alın. Bunda da insanların burnu kanamasın. 10 bin bina verin… 10 bin bina İstanbul'da hiç öyle kalmadı ama her biri beş katlı olsun. 50 bin kat yapar… Her kata iki daire koyun, her daireye 4-5 kişi koyun alın size 500 bin bu minimum. Yani bu işin şakası yok. İstanbul'da beklediğimiz deprem olursa bu yapı stokuyla, bu gecekondu mantığıyla bu yoğunluğu bu nüfus içerisinde Kahramanmaraş depremlerinin kaybından daha fazla olur. Minimum 500 bin insan ölümle burun buruna."

Kahramanmaraş depreminde kaç bina yıkıldı?

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi 500 kilometrelik alanda etkili oldu. 10 ili vuran depremde binlerce konut yerle bir oldu. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı da her geçen gün ne yazık ki arttı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kayseri, Niğde ve Kilis'in de yer aldığı 13 ilde yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında şu ana kadar 236 bin 410 bina da yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Yürütülen çalışmalar kapsamında 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 6 bin 849 binada yer alan 46 bin 640 bağımsız birimin orta hasarlı, 59 bin 995 binada yer alan 439 bin 647 bağımsız birimin ise az hasarlı, 108 bin 840 binada yer alan 535 bin 490 bağımsız birimin de hasarsız olduğu tespit edildi.

Haber Ara