Bankacılık alanında yapılan yeniliklerin başında gelen FAST sistemi vatandaşların işini oldukça kolaylaştırdı. 8 Ocak 2021 tarihinde yeni nesil anlık ödeme sistemi FAST vatandaşların kullanımına sunuldu. FAST ile hızlı şekilde para göndermek mümkün. 2023 yılına gelindiğimizde bankalar arası para gönderme uygulaması FAST limitlerinde yeni bir düzenleme yapıldı. FAST limiti 20 bin TL mi oldu? Tek seferde FAST ile 20 bin lira gönderilir mi? 2023 FAST limiti kaç TL oldu? soruları sıkça sorulurken beklenen duyuru yapıldı.
FAST limiti 20 bin TL mi oldu?
Vatandaşların EFT ve Havale yerine sıkça kullandığı para gönderme sistemi FAST işlemlerini limiti artırıldı. Buna göre 2023 yılı Şubat ayında FAST para gönderme limiti 5 bin TL'den 20 bin TL'ye çıkartıldı. Bankalar tanımlamaları gerçekleştirdi ve 14 Şubat'tan itibaren 20 bin lira limit üzerinden FAST işlemleri yapılmaya başlandı.
Tek seferde FAST ile 20 bin lira gönderilir mi?
Bankalar arası para göndermede vatandaşlar artık tek seferde FAST ile 20000 TL para gönderimi ve alımı yapabilecek.
FAST nedir?
Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ile kullanıcılar farklı bankalardaki hesapları arasında 7 gün 24 saat, hızlı ve kolay şekilde para aktarabilecek ve bankalar işlemin taraflarına işlem sonucunu anlık bildirim olarak iletecek.
Havale nedir?
Mevduat sahibi bir başkasının hesabına ya da hesaplarına, kendi hesabına ya da hesaplarına para aktarabilir. Havalenin gerçekleşmesi için mevduat sahibinin bankaya talimat vermesi yeterlidir.
Eğer havale işlemi, hesap sahibinin aynı bankadaki iki farklı hesabı arasında gerçekleşiyor ise buna virman denir. Örneğin A bankasında aynı kişiye ait iki farklı Türk Lirası hesabı arasında yapılan para transferi, bir virman işlemidir.
Aynı zamanda hisse senetlerinin virmanı da yapılabilmektedir. Aracı kurumlar arasında hisse transferinin gerçekleşmesi işlemidir. Aracı kurumlar bu işlemden komisyon talep edebilmektedir.
EFT nedir?
Elektronik Fon Transferi ya da kısa adı ile EFT Türkiye'de ilk olarak 1 Nisan 1992 tarihinde TCMB bünyesinde sistemin devreye girmesi ile başlatılmış olup, kısaca iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesi işi olarak tanımlanabilir.
Türkiye'de EFT sistemi TCMB tarafınca işletilmekte olan bir sistem olup, sistem çerçevesi T.C. Bankalar Kanunu tarafından düzenlenmektedir. Gün içi işlemler 08.30 - 17.30 arasında gerçekleştirilebilmekte olup, sistem ile ilgili sorumluluk TCMB'ye aittir.
Bugün, EFT Sistemi sayesinde kuruluşlar ve bireyler, bankalarının kendilerine sunduğu telefon bankacılığı ve internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak, diğer şahıslara yönelik ödemelerini, kredi kartı borçlarını, telefon, doğalgaz, elektrik, su, yakıt, okul taksidi gibi birçok türdeki ödemelerini günü geldiğinde, anında gerçekleştirebilmekte; bu da ülke içerisindeki mali ve finansal dengelerin sağlanmasında önemli katkı sağlamaktadır.